Різні хвороби

Дієта при хворому шлунку

Неправильне харчування, зловживання важкою їжею, алкоголем, нехтування гігієнічними нормами, несвоєчасна терапія патологій органів травлення призводять до виникнення больового синдрому в області шлунка. Відчуття тяжкості, дискомфорту вносить корективи в життя, тому потрібно своєчасна діагностика, лікування хвороби шлунка. Важливе місце в терапевтичному курсі займає дієта при хворому шлунку.

Дієта при хворому шлунку

Зміст

  • 1 Причини болів
  • 2 Захворювання як причини болю в шлунку
    • 2.1 Відео — харчування при виразці шлунка
  • 3 Особливості харчування
  • 4 Рекомендації лікувального столу № 1
  • 5 Рекомендації лікувального столу № 1а
  • 6 Рекомендації лікувального столу № 1б
  • 7 Рекомендації лікувального столу №2
  • 8 Рекомендації лікувального столу №16

Причини болів

Больовий синдром в шлунку — відповідна реакція не вних закінчень на механічні, запальні ушкодження, спазм мускулатури органу, є сигналом про допомогу, коли у шлунку немає можливості впоратися з проблемою самостійно.

До болю в шлунку призводить неправильне харчування:

  • вживання бутербродів, фастфуда.
  • монодієти.
  • різке обмеження калорійності харчування.
  • прийом гарячої, холодної їжі.
  • відсутність режиму харчування.
  • вживання грубої їжі.
  • переважання в добовому раціоні жирів тваринного походження.
  • вживання консервів іровани продукції.
  • заміна води, чаю солодкими газованими напоями.
  • переважання в меню кислої, солоної їжі.

Поширені причини болів в шлунку

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Наступною причиною по частоті є тривалий прийом деяких лікарських препаратів, що надають агресивну дію на слизову оболонку шлунка, а саме:

  • медикаменти на основі ацетилсаліцилової кислоти.
  • сиропи, суспензії Парацетамол, Ібупрофен, Нурофен.
  • препарати седативного дії з пустирником.

Печія почуття дискомфорту, печіння в ділянці шлунка, іррадіює в верхні відділи органів шлунково-кишкового тракту. Виникає через деякий час після їжі, рідше після фізичних навантажень.

Причини виникнення печії

Можливо результатом:

  • інтенсивного вироблення шлункового соку при зловживанні жувальними гумками.
  • непереносимості деяких продуктів харчування, їх компонентів.
  • вагітності, на тлі якої відбувається зміна гормонального балансу, що відбивається на роботі органів травного тракту. також плід в процесі росту, розвитку може чинити тиск на шлунок.
  • стресових ситуацій, на тлі яких відбувається зміна роботи внутрішніх органів, залоз внутрішньої секреції.
  • наявність шкідливих звичок: вживання спиртовмісної продукції , тютюнопаління справляють подразнюючу дію на слизові оболонки органів травного тракту, що тягне за собою порушення в їх роботі.

Симптоми печії

Захворювання як причини болів в шлунку

Болі в області шлунка можуть бути результатом пат ологіческіх процесів, при виникненні яких необхідно терміново звернутися за консультацією до фахівця:
Захворювання Зображення Опис

Панкреатит Запальна патологія підшлункової залози, протікає з вираженою симптоматикою. Хворий скаржиться на болі в області шлунка, зліва від нього, иррадиирующие в спину. Розвивається нудота, блювота, слабкість, тахікардія. У стільці виникають домішки залишків їжі

Холецистит Запальний процес в жовчному міхурі на тлі закупорки проток. Протікає з різким, вираженим больовим синдромом в області шлунка і нижче ребер. При розвитку патології у хворого підвищується температура тіла, виникає блювота, нудота. Порушується процес надходження жовчі в кишечник, що викликає зміна кольору шкірних покривів, очних склер, які набувають жовтуватий відтінок

Поліпи шлунка Доброякісні новоутворення, які утворюються з тканин органу. При незначних розмірах не викликають дискомфорту. В процесі розростання можуть стати причиною вираженої болю в області шлунка, відкриття кровотеч в органі, змін калових мас

Рак шлунка Злоякісні новоутворення, які на початкових етапах розвитку не призводять до розвитку клінічної картини. Пізніше хворий може скаржитися на постійне відчуття утоми, швидкої стомлюваності, стрімке зниження ваги. В процесі розростання пухлин пацієнта мучать болі в шлунку, що виникають після їжі, метеоризм, відчуття тяжкості, дискомфорту, погіршення апетиту, печія, болі при ковтанні, блювота, діарея з домішкою крові або темного кольору, що вказує на відкриття внутрішньої кровотечі

Виразка шлунка Патологія хронічної форми, при якій на стінках органу утворюються ерозії. Є найбільш часто діагностується патологією. Розпізнати захворювання можна по больового синдрому, дискомфорту в області шлунка, які загострюються після прийому їжі. Хворий може скаржитися на зниження апетиту, маси тіла, метеоризм, запор, поява специфічного нальоту на мові

Гастрит Запальна патологія органу з ураженням слизової оболонки. Хвороба може протікати без симптомів або мати яскраво виражену клінічну картину, для якої характерні: біль в шлунку після прийому деяких продуктів харчування, відчуття печіння, блювання, відрижка, метеоризм, неприємний запах з рота, діарея, запори, нудота після пробудження

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  РРС кишечника: що це таке?

Шлункові інфекції Захворювання, що розвивається в результаті проникнення, розмноження патогенної мікрофлори в шлунку. Симптоми патології яскраво виражені. Хворий відмовляється від їжі, скаржиться на біль, тяжкість, дискомфорт в області сонячного сплетіння, головний біль. До вказаних симптомів у міру розвитку хвороби можуть приєднуватися блювота, діарея, озноб, підвищена пітливість, зростання температури тіла

Перфорація виразки Освіта отвори в стінці органу і проникнення його вмісту в брюшное простір. Процес прориву характеризується гострим больовим синдромом в області шлунка, иррадиирущие на весь живіт, відбувається стрімка зміна кольору шкірних покривів, які бліднуть. Наростає пітливість, зниження артеріального тиску і уповільнення пульсу

На відміну від безлічі інших патологічних процесів в організмі, образ харчування при захворюваннях органів травного тракту є важливим елементом лікування, який визначає його ефективність, швидкість відновлення нормальної роботи шлунка і усунення симптоматичної картини.

При болю в шлунку різної етіології комплексне лікування призначається лікарем. Воно спрямоване на:

  • усунення чинників, які призвели до розвитку патологічних процесів.
  • захист органу від агресивного впливу патогенної мікрофлори, неправильного харчування, інших факторів.
  • знищення хелікобактер пілорі.
  • відновлення нормальної роботи шлунка.
  • усунення психоемоційних ознак патологій, які виникли на тлі шлункових хвороб і не проходять після проведеної терапії і одужання.

Шкідливі продукти, які не можна їсти на голодні шлунок

При болю в шлунку вибір лікувального столу здійснюється лікуючим лікарем, виходячи з виду патологічного процесу, ступеня ураження шлунка і ступеня порушення його функціонування, стадії хвороби, загального стану пацієнта, а також його харчового статусу.

Як правило, в залежності від рівня кислотності шлунка, призначаються дієти відповідно до рекомендацій лікувального столу:

  • №1 і його модифікації 1а і 1б при нормальному і підвищеному рівні рН.
  • №2 при зниженій кислотності.
  • №16 на стадії відновлення після захворювання.

Зазначені лікувальні столи містять основні рекомендації по харчуванню, відповідно до яких хворому необхідно виключити з раціону, додати деякі продукти харчування, які допоможуть впоратися з патологічними процесами, відновити нормальну працездатність шлунка .

Дієта при виразковому ураженні слизової шлунка

Найбільш щадними в період загострення захворювання вважаються рекомендації дієти №1а і 1б, які сприяють скороченню впливу хімічних, фізичних і механічних ф акторів на шлунок, що роблять негативний вплив на секреторну функцію органу. Однак столи №1а і 1б не є повноцінними, в зв’язку з чим призначаються на термін не більше 10-14 днів.

Дієта №1 є повноцінною незалежно від її модифікації — протертий або НЕ протерті варіант, тому може використовуватися терміном до півроку. Даний лікувальний стіл рекомендується дотримуватися пацієнтам з хронічними патологіями шлунка. Також рекомендується на період відновлення після лікувального столу 1а і 1б, що дозволяє підготувати шлунок до переходу до колишнього способу харчування.

Лікувальний стіл №2 рекомендується при хворобах, що супроводжуються низькою кислотністю, що тягне за собою безліч небезпечних ускладнень. Рекомендації дієти №2 дозволяють посилити секреторну функцію органу, знизити процес бродіння. Є повноцінною, може призначатися на тривалий час.

Відео — Харчування при виразці шлунка

Особливості харчування

Незалежно від причин болю в шлунку на період лікування необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Прийом їжі повинен бути в один і той же час через рівні проміжки часу. Така звичка допоможе пацієнтові налагодити секреторну функцію печінки, шлунка. Це дозволить виробляти необхідну кількість шлункового соку, жовчі до наступного прийому їжі, помірне надходження яких перешкоджає подразнення стінок органу, не створює агресивне середовище.
  2. Порції повинні бути незначний обсяг. Кількість прийомів їжі слід збільшити до 6. Така звичка забезпечить достатнє надходження корисних речовин в організм, не буде перевантажувати органи травного тракту, допоможе позбутися від надмірної ваги.
  3. Кожна страва має бути комфортної температури, щоб запобігти опік, роздратування слизової оболонки шлунка, стравоходу. Відмова від дуже холодної або гарячої їжі дозволить знизити ризик нетравлення шлунка в кілька разів. Лікарі стверджують, що оптимальна температура продуктів харчування, які можна вживати, коливається в діапазоні від 20 до 50 градусів.
  4. Все продукти слід готувати на пару, відварювати. Допускається приготування в духовці, однак варто уникати утворення рум’яної скоринки.
  5. З метою зниження агресивного механічної дії продуктів харчування рекомендується в гострий період перебігу захворювання вживати продукти в рідкому або протертому вигляді.
  6. Важливе правило лікувальної дієти — сніданок. Цей прийом їжі не рекомендується пропускати, так як він сприяє нормальній роботі шлунка і запускає його роботу.
  7. Тривалість лікувальної дієти встановлюється лікуючим лікарем. На період гострого перебігу патологічних процесів в шлунку дієта триває від 10 до 14 днів, на період відновлення або при хронічних захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту — до 6 місяців.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Голодні болі в шлунку: причини

Принципи харчування при виразковій хворобі шлунка

Рекомендації лікувального столу №1

Призначається при гострій і хронічній формі гастриту з нормальною або підвищеною кислотністю, виразковій хворобі. Тривалість терапевтичного курсу за допомогою оздоровчого харчування — від 3 до 5 місяців.

В цей період варто відмовитися від продуктів, які викликають бродіння, надають подразнюючу дію на стінки шлунка, стимулюють надлишкове вироблення шлункового секрету. До таких відносяться важкі продукти харчування: консервовані, копчені, мариновані, смажені та солоні.

Агресивно впливають на функціонування шлунка жирне м’ясо і риба, гриби і бульйони на їх основі. Виключити з раціону слід дріжджові вироби: свіжий хліб, здобні солодкі хлібобулочні вироби.

Знизити бродіння в органах травного тракту, що спричинить за собою зниження почуття дискомфорту, болю, допоможе повне виключення сирих овочів, фруктів, особливо слід строго обмежити вживання капусти, щавлю, огірків, цибулі, що сприяють утворенню газів.

Продукти і харчування лікувального столу №1

На період лікування хворому слід відмовитися від какао містять продуктів, кофеїну, квасу, газованих і алкого ьних напоїв.

Замінити виключені продукти можна черствим хлібом, сухарями. Замість свинини готувати на пару або відварювати нежирні види м’яса, рибу. Як гарнір вживати розварені макаронні вироби, різні крупи, виключаючи перлову, овочі пропарені і подрібнені в пюре.

На перше можна готувати легкі овочеві, круп’яні або молочні супи. У процесі приготування додавати незначну кількість вершкового масла або очищене рослинне масло.

Як десерт допускається вживання зефіру, пастили, сирної маси, солодких фруктів, ягід, на основі яких можна приготувати мус, кисіль, желе.

З пиття слід віддавати перевагу натуральним напоям, відварів лікарських трав. Можна приготувати соки і компоти на основі солодких фруктів і ягоди. Чай пити тільки слабкою заварки, допускається додавання незначної кількості вершків і молока.

Зразкове меню

Важливо! Гострий період гастриту і виразки, як правило, триває від 5 до 8 днів, на цей час слід повністю виключити продукти зі списку заборонених. Далі коригування харчування здійснюється лікуючим фахівцем.

Рекомендації лікувального столу № 1а

Терапевтичний курс відповідно до рекомендацій лікувального столу № 1а триває від 1 до 2 тижнів. Показанням до дієти є гострий перебіг, рецидив виразкової патології або гастриту, при якому відзначається підвищена кислотність.

Лікувальний стіл № 1а ґрунтується на рекомендаціях дієти №1. Хворому слід віддавати перевагу пісним видам м’яса (кролик, телятина) і риби, при цьому повністю виключити свинину, м’ясо птиці.

На час терапії варто відмовитися від макаронів, вермішелі, які слід замінити рідкими крупами (гречка, рис, манка), приготованими на воді або молоці. Супи повинні бути пісними, в якості основи можна брати овочевий бульйон, крупи.

Рекомендації по харчуванню при гастриті

З раціону на час лікування необхідно прибрати всі сирі овочі, фрукти, ягоди, які стимулюють бродильні процеси і викликають здуття живота. Строго протипоказана капуста, щавель, цибуля, редис. Замінити виключені продукти овочами з дитячого раціону харчування (морква, картопля, гарбуз, кабачок, брокколі), які вживати в протертому і відварному вигляді. У процесі приготування допускається додавання незначної кількості вершкового або рафінованого оливкового масла.

Агресивно діють на роботу шлунково-кишкового тракту і підсилюють болю гриби, грибні бульйони, спеції, приправи, маринади, соління, копченості, бобові, кисломолочні продукти , м’які і тверді сири.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта при дисбактеріозі кишечника у дорослих

Строго протипоказані алкогольні напої, газована вода, пиво, квас, какао містять продукти, хлібобулочні вироби. Пити можна слабкі, розведені солодкі натуральні соки, чай, трав’яні відвари з додаванням молока. Як десерт можна їсти незначна кількість натурального меду або цукру.

Зразкове меню на 1 день

Рекомендації лікувального столу № 1б

Дієтичне харчування в відповідно до рекомендацій лікувального столу № 1б показано після купірування гострого нападу болю при виразці і гастриті. Дієта спрямована на загоєння ерозій, зняття запальних процесів шляхом створення сприятливої ​​мікрофлори в шлунку.

Відповідно до дієтою № 1б хворому необхідно відмовитися від жирного м’яса і риби, грибів і бульйонів на їх основі. Не вживати сирі овочі, строго відмовитися від білокачанної капусти, щавлю, шпинату, редиски, ріпи, цибулі, які підсилюють відчуття болю в шлунку. Не рекомендується вживати кислі фрукти і овочі.

Рекомендовані продукти і страви дієтичного столу № 1Б

Список дозволених продуктів:

  • свіже молоко, що не більше 1 л на добу.
  • вершки.
  • овочеві, круп’яні слизисті, молочні супи.
  • крупи, приготовані на воді або молоці, обов’язково в протертому і рідкому вигляді.
  • яйця всмятку або омлет, не більше 3 шт. в день.
  • нежирні види риби і м’яса.
  • масло вершкове не більше 80 г / день.
  • олія оливкова очищене.
  • кисіль з солодких фруктів і ягід, молока.
  • соки і компоти з солодких фруктів, ягід.
  • слабкий чай.
  • морквяний сік.
  • відвар плодів шипшини.
  • цукор не більше 3 ст. л. на добу.
  • сухарики не більше 100 г / день.

Зразкове меню дієтичного столу № 1Б

Важливо! Лікувальний стіл № 1б досить щадний, однак містить деякі обмеження. Варто обмежити вживання продуктів, які містять значну кількість клітковини.

Рекомендації лікувального столу №2

Тривалість дієти, заснованої на рекомендаціях лікувального столу №2, встановлюється лікарем відповідно до особливостей перебігу захворювання та загальним станом пацієнта. Показана при гастриті хронічної форми, коліті, на час відновлення після перенесених інфекційно-запальних патологій і хірургічного втручання на органах шлунково-кишкового тракту.

Під заборону згідно з рекомендаціями дієтичного столу №2 потрапляють всі жирні, смажені, копчені, мариновані , солоні, гострі продукти, в тому числі жирні сорти м’яса і риби. Не варто вживати гриби, горіхи, сухофрукти, шоколад, халву, морозиво, які важко піддаються переробці хворим шлунком. Пацієнтам із захворюваннями органів травного тракту строго протипоказані кава, алкоголь, міцний чай, газовані напої.

Харчування при коліті

Замінити виключені страви можна такими продуктами, як:

  • каші, приготовані на молоці.
  • овочеві бульйони і супи.
  • овочі відварні і протерті.
  • фруктове пюре.
  • сир з низьким відсотком жирності.
  • слабкий чай, допускається додавання молока.
  • молочні продукти.
  • крупи і на їх основі слизові супи.
  • мед, зефір.
  • варення некисла.
  • атуральние соки.
  • компот.

Зразкове меню на 1 день при плані харчування стіл №2

Рекомендації лікувального столу №16

Лікувальний стіл №16 рекомендований пацієнтам на час гострого перебігу виразкових патологій шлунка і гастриту на різних стадіях. Крім цього рекомендується на період відновлення після перенесених хвороб, при цьому варто відмовитися від:

  • маринованих, солоних продуктів.
  • копченостей.
  • жирного м’яса, риби.
  • спецій, приправ.
  • свіжих фруктів.
  • хлібобулочних виробів.
  • продуктів кондитерського виробництва.
  • газованої води.
  • кави.
  • міцного чаю.
  • алкоголю.

Заборонені продукти

Корисними для хворого шлунка будуть сухарики, крупи, пісні види м’яса і птиця, нежирна риба, овочеві та круп’яні супи. З молокопродуктів можна щодня випивати незначна кількість нежирного молока, їсти сир. У вигляді омлету можна вживати яйця. Овочі і фрукти їсти тільки відварні. У процесі приготування можна додавати вершкове масло. Пити неміцний чай, відвар шипшини, кисіль з медом або цукром.

Зразкове меню при дієтичному столі №16

Болі в шлунку можуть бути ознакою неправильного харчування, наявності шкідливих звичок, а також вказувати на хвороби органів травного тракту різної локалізації та етіології. Дієта при захворюваннях шлунка є складовим елементом комплексної терапії, від якої залежить одужання і відновлення нормальної працездатності органу. Залежно від патологічного процесу, його особливостей і загального стану пацієнта призначається дієтичний стіл №1 і його модифікації 1а і 1б, №2 та № 16.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Залишити коментар