Різні хвороби

Меню для підшлункової залози на тиждень

Слабка підшлункова залоза потребує обов’язкового дотриманні дієти, особливо — в період загострення панкреатиту та інших хронічних захворювань цього органу. Меню для підшлункової залози на тиждень представимо в даній статті. Але перед початком дієти слід розібратися, чому із загостренням захворювання підшлункової залози потрібно в терміновому порядку міняти образ харчування.

Меню для підшлункової залози на тиждень

Зміст

  • 1 Загальні рекомендації по харчуванню при захворюваннях підшлункової залози
  • 2 Що таке Дієта №5?
  • 3 Дозволені продукти
  • 4 Обмеження в дієті
  • 5 Заборонені продукти
  • 6 Приклад меню на тиждень
    • 6.1 Рецепти для слабкої підшлункової залози
      • 6.1.1 Яловичий соус
      • 6.1. 2 Білковий омлет на пару
      • 6.1.3 Запіканка і цвітної капусти
      • 6.1.4 Суфле «Пташине молоко»
  • 7 Найбільш поширені захворювання підшлункової
    • 7.1 Рак підшлункової
    • 7.2 Кіста
    • 7.3 Діабет
  • 8 Підіб’ємо підсумки

Загальні рекомендації по харчуванню при захворюваннях підшлункової залози

Порушення в роботі підшлункової залози часто безпосередньо пов’язані із захворюваннями інших травних органів: печінки, нирок. Ослаблений орган не виробляє панкреатичний сік, який бере участь у розщепленні ферментів, через що процес перетравлення їжі викликає труднощі. Крім того, змінюється вуглеводний обмін через вироблення інсуліну в ненормованих кількостях.

Підшлункова залоза — це важливий орган травної системи людини, що виконує безліч функцій. Які симптоми проблем з підшлунковою залозою виникають найчастіше і як лікувати ці захворювання?

Дієта спрямована на відновлення роботи травної системи в цілому через:

  • зменшення навантаження на підшлункову залозу.
  • відновлення поживного балансу.
  • запуск травних процесів.

Перезавантаження відбувається поетапно. Протягом першого тижня після загострення пацієнта переводять на харчове голодування — можливо послаблення у вигляді рідких пісних бульйонів. Але основу раціону складає лужна мінеральна вода.

Після витримування питного режиму призначають дробове харчування — до 8 разів на день маленькими порціями трохи більше 250 грамів за 1 прийом.

Їжа повинна бути теплою — критичні температури дратують стінки стравоходу і порушують роботу органів

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Для полегшеного процесу травлення зменшують надходження клітковини, жирів, скорочують вуглеводну їжу, білок дають в невеликих кількостях.

Що таке Дієта №5?

Крім основних правил і принципів харчування хворому з захворює ем підшлункової часто наказують дотримання дієти №5. Вона підходить всім людям з проблемами органів виводить системи: жовчного міхура, печінки, жовчовивідних каналів.

Стіл №5 за Певзнером

Мета столу №5 — спростити харчування пацієнта, розвантаживши травну і видільну систему. При цьому, продукти в дієті містять всі необхідні поживні речовини. Згодом робота уражених органів нормалізується, після чого дієту №5 можна замінювати на класичне правильне харчування.

Основні принципи дієти:

  1. Дозоване споживання жирів, зменшене надходження вуглеводів і максимальне скорочення жирів в раціоні.
  2. Максимальна дроблення м’ясних продуктів і овочів, багатих на клітковину, перетирання, перемелювання до рідкої або пюреобразной консистенції.
  3. Виняток продуктів з пуринами.
  4. Скорочення їжі, здатної спровокувати посилене виділення травних соків, здуття або зупинку роботи кишечника.

Дозволені до вживання продукти вказані в таблицях нижче.

Дієта розрахована на тривалий термін. Якщо протягом 5 пробних днів нового режиму організм поводиться нормально, дієту призначають на термін від півроку до двох років або до повного одужання.

Дозволені продукти

Основу дозволених продуктів при хворобах підшлункової залози становить дієтичний білок — його легко перетравлювати, не витрачаючи зайвих зусиль на вироблення ферментів. Крім того, така їжа насичена Кальцієм, поступово відновлює травну функцію.

При приготуванні страв дотримуються певних правил:

  1. М’ясні продукти повністю очищають від шкірки, прожилок, хрящів і кісток.
  2. Вся їжа готується на пару або запікають.
  3. Консистенція страв повинна бути рідкою, схожою на пюре або суфле, щоб її можна було легко ковтати і швидко переварювати.
  4. Якщо продукт йде з шкіркою, її необхідно видалити або розм’якшити.
  5. Спеції та приправи в готуванні не беруть участь. Допускається 10-15 грамів солі на добу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Симптоми проблеми з підшлунковою залозою

Таблиця 1. Список дозволених продуктів

Найменування продукту Білки, в грамах Жири, в грамах Вуглеводи, в грамах Калорійність, ккал Куряче філе21101.5179Філе індюка2162136Постная телятіна212.5 — 108Філе окуня163 — 106.5Судак211 — 95Белий хлеб8252245Пшенічние сухарі11.572.5331Бублікі10.5164314Желе7132155Суп з рісом22751.5Овощной суп32.5747Суп з овсянкой2.52.519.5109Кабачкі11630.5Картофель2.51.52085.5Тушеная капуста2 .40.54.534Морковь4.551241Печение яблокі70.52488Твердий сир1813.5 — 224Обезжіренний йогурт4 — 858.5Нежірное молоко2.51.54.539Банановий сік —— 13 50.5Морковний сок1 — 9.540.5Кісель0.5 — 39152.5

Навіть дозволені продукти потрібно їсти в обмеженій кількості, щоб не перевантажувати шлунок в процесі перетравлення їжі

Обмеження в дієті

Через 3-4 дні після початку дотримання дієти в неї можна поступово вводити окремі види заборонених продуктів. Вони досить перевантажують стравохід, але в малих кількостях необхідні для підтримки балансу поживних речовин в організмі.

Таблиця 2. Продукти, дозволені в обмеженій кількості
Найменування продукту Рекомендації до вживання білки, в грамах Жири, в грамах Вуглеводи, в грамах Калорійність, ккал Печінка куріциОтварная або тушкована, як паштета206.51142.5Печень Свиньина частіше разу на месяц1943.5116Докторская колбасаНе більше 50 грамів в день, попередня варіння — 5 мінут1322.51.5252МармеладПара цукерок в день1174.5305Вафе ьние пластінкіДо 100 грамів в день32.581342Абрікосовое вареньеНе більше 3 чайних ложок на добу —— 62236Слівочное олія1 / 3 чайної ложки на порцію0.571547Олівковое маслоСтоловая ложка на добу — 100 — 898Вареное яйцо2-3 в тиждень без желтков12 .510.51148

При появі будь-яких симптомів хвороби після введення в їжу одного з продуктів, його вживання варто знову обмежити

Заборонені продукти

Обмеження головним чином стосуються жирних продуктів, копченостей, смажених і консервованих страв, агресивних овочів і фруктів, напівфабрикатів.

Таблиця 3. Заборонені продукти
Найменування продукту Білки, в грамах Жири, в грамах Вуглеводи, в грамах Калорійність, ккал Сало1.584 — 754Жірная яічніца151251295Жареное свиняче мясо15.5341365Жареная говядіна27.5180.5280Жарений картофель39.523185Жареная риба17 .510.56187Пірожкі на сковороде4.5948290.5Жареное куряче мясо31.5130.5231Бліни8.58.528206Пончікі126.539264Бісквіт з кремовою прослойкой2.58.522.5173Торт з шоколадом523.545403Мороженое410.522.5198.5Шоколад з високим вмістом какао5.53251513Копченая колбаса16.5392.5430Домашняя колбаса15313363Рибние консерви1717 — 229Колбаса « Московська »223912441 .5Морская капуста1107122Сирок в глазурі8.52533385.5Домашній творог16202.5215.5Копчений сир31222.5337Солений сир1820 — 260Майонез3526.5501Огурци1 — 419.5Гріби3.523.544Помідори10.5522Белая капуста305.528.5Гранат10.513.556Апельсіни108.539.5Кіслое яблоко0.50.51042Віноград10.51772.5Апельсіновий сок0 .5 — 11.548Яблочний сок0.3 — 10.544.5Абрікосовий сок0.3 — 11.546Грейпфрутовий сок0.5 — 7.534Кофе63.58.578Крепкій чай106.548251Лімонад —— 632

до списку також входять міцні бульйони на м’ясі або рибі, грибах або овочах, маринади, соління, соуси

Шкідливі звички — алкоголь і куріння — протипоказані в період лікування. Алкоголь провокує вироблення панкреатичного соку. Сік не може знайти виходу з хворої печінки і починає руйнувати її зсередини, стаючи причиною загострення захворювання.

Приклад меню на тиждень

Щоденне меню для хворого підшлункової повинно містити продукти і страви, які легко засвоюються, одночасно насичуючи організм всіма вітамінами і мікроелементами. Правильний розподіл регулярних прийомів їжі допоможе поліпшити роботу травної системи.

Таблиця 4. Зразкове меню харчування на тиждень

День Меню ПонедельнікЗавтрак — рисова каша, заправлена ​​молоком.

Перекус — овочеве пюре.

Обід — вівсяний суп, чай або нежирне молоко на вибір.

Перекус — знежирений кефір, галета.

Вечеря — зварена на воді гречка, дрібно перетерта.

Перекус — кисіль.
ВторнікЗавтрак — ніжна сирна маса.

Перекус — каша з рису на молоці.

Обід — перловий суп з шматочками моркви, фрикаделькою або м’ясними шматочками.

Перекус — омлет з білків на пару.

Вечеря — манка, заправлена ​​водою.

Перекус — стакан полуничного соку з водою у співвідношенні 1: 1.СредаЗавтрак — вівсянка з омлетом з білків на пару, чай.

Перекус — пудинг з моркви, ягідний відвар.

Обід — овочевий суп-пюре з вівсянкою і гарбузом, м’ясо риби з морквою, печені яблука.

Перекус — запіканка з сиру, чай.

Вечеря — пропарені котлети з курки, будь-який сік, пудинг з моркви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Харчування при хронічному панкреатиті підшлункової залози

Перекус — стакан кефіра.ЧетвергЗавтрак — вівсяна каша на воді , чай з трав’яного збору.

Перекус — курячий бульйон.

Обід — картопляне пюре з шматочком вершкового масла, шипшиновий чай.

Перекус — чай ​​з галет.

Вечеря — каша з рису з молоком.

Перекус — печене яблоко.ПятніцаЗавтрак — манка на воді, компот із сухофруктів.

Перекус — відварна курка.

Обід — пісний рибний бульйон, трав’яний чай.

Перекус — печені яблука.

Вечеря — рис з вареної телятиною.

Перекус — стакан соку.
СубботаЗавтрак — запіканка з сиру і несолодкий чай.

Перекус — салат з фруктів.

Обід — котлети на пару і будь-яка каша на воді.

Перекус — знежирений йогурт, сухарі.

Вечеря — гречка з м’ясними тюфтельками, кисіль.

Перекус — стакан молока.ВоскресеньеЗавтрак — суп на молоці, стакан кефіру.

Перекус — сік, сирна маса.

Обід — суп з гречкою і шматочками відвареної індички.

Перекус — сухарі, стакан фруктового киселю.

Вечеря — рибна запіканка на пару, морквяний сік.

Перекус — овочеве пюре.

При бажанні продукти можна поміняти на інші з дозволеного списку. Головне — дотримуватися норму і не виходити за допустиму норму ваги 1 прийому їжі в 100-250 грамів.

Рецепти для слабкої підшлункової залози

Пісне меню пацієнта легко розбавити оригінальними рецептами, які вписуються до норм харчування при хворобі підшлункової.
яловичий соус
Більшість соусів заборонені в дієті хворих з підшлунковою, але цей складається тільки з допустимих продуктів:

  1. Нежирний яловичий бульйон — 1 столова ложка.
  2. Борошно — 3 столових ложки.
  3. Гаряча вода — 1 стакан.
  4. Сіль — на краєчку чайної ложки.

Бульйон змішують з водою до однорідності. Отриману рідину повільно виливають в ємність з борошном, постійно помішуючи. Суміш повинна вийти однорідною і густою, без грудок.

Яловичий соус можна додавати до м’ясних, рибних і овочевих страв

Білковий омлет на пару
Просте блюдо настільки подобається пацієнтам, що вони не припиняють їсти його навіть після одужання:

  1. Яйце — 2 середніх.
  2. Вода — 1 склянка.
  3. Вершкове масло — маленький шматочок.
  4. Сіль — за бажанням.

Всі інгредієнти змішуються до однорідного стану, суміш можна збити. Отриману заготівлю вливають в пароварку і випікають 15-20 хвилин.

В омлет можна додати сирну масу або парові овочі за смаком, а воду замінити на знежирене молоко

Запіканка з кольорової капусти
Просте блюдо для щоденного вживання:

  1. Цвітна капуста — 300 грамів.
  2. Морква — 50 грамів.
  3. Сухарі — 10 грамів.
  4. Знежирене молоко — 30 грамів.
  5. Яйце — 1 штука.
  6. Вершкове масло — 5 грамів.
  7. Твердий сир — 10 грамів.

Капустяні суцвіття попередньо відварюють протягом півгодини, п сле чого нарізають смужками. Морква також варять, чистять і пропускають через крупну тертку. В цей час сухарі замочують у молоці. Білок і жовток поділяють: перший збивають міксером, а другий перетирають з маслом.

Всі інгредієнти змішують і виливають на деко, присмачений вершковим маслом. Зверху посипають тертим сиром і запікають до готовності.

Запіканка з кольорової капусти

Суфле «Пташине молоко»
Дієтичний десерт, в якому в якості підсолоджувача замість цукру виступає мед:

  1. знежирений сир — 300 грамів.
  2. Мед — 1 столова ложка.
  3. нежирне молоко — половина склянки.
  4. Желатин — 1 чайна ложка.
  5. Порошок какао — 1 столова ложка.

Желатин 30 хвилин вимочують у воді до розбухання. Після цього в ємність додають інші інгредієнти — суміш потрібно збити міксером до однорідності. Заготівлю потрібно прогріти на слабкому газу до закипання, після чого — вилити в форму і поставити в холодильник. Застигле страва готова до вживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Печіння в анус

Суфле «Пташине молоко»

Варто відзначити, що цей десерт теж не можна їсти кожен день — краще приберегти його для суботніх і недільних сніданків.

Найбільш поширені захворювання підшлункової

Основи зазначеної дієти застосовні до більшості серйозних захворювань підшлункової залози. Але деякі розлади вимагають особливостей в харчуванні. Щоб зрозуміти, якими правилами дієти дотримуватися, потрібно навчитися розрізняти хвороби підшлункової.

Таблиця 5. Найбільш поширені захворювання підшлункової
Симптоматика / Найменування захворювання Хворобливі симптоми Розлади травної системи Особливості захворювання Хронічний панкреатітПрі обостренііПрі загостренні або порушенні дієти: запор, рідкий стілець, блювотні позивиУхудшеніе стану здоров’я при відході від дієтичних правілРаковие образованіяЗавісіт від розташування і розміру опухоліНерегулярний рідкий пронос, блювотні позивиБледная шкіра з можливим жовтуватим відтінком, різке зниження весаКіста тканейЗавісіт від розташування і розміру ураження, іноді не висловлюю т себе залежно від розташування: пронос, здуття, блювотні позиви, відсутність стільця, безбарвний стулПроявляются на пізніх стадіях у вигляді гострих больових відчуттів і можливості пальпацііСахарний діабетНе виражениПомутненіе зі блювотними позивами, блювота, відчуття сильного голодаНепрекращающаяся спрага, короста, пересушені слизові, прискорене сечовипускання, гіпоглікемія
Особливості харчування панкреатиту в хронічній формі аналогічні дієті при гострому панкреатиті — дотримання принципів, описаних вище, підтримка дієти №5.

Рак підшлункової

Все продукти при раку підшлункової повинні проходити попередню термічну обробку. Їсти можна їжу тільки кімнатної температури — занадто холодні і гарячі продукти дратують область поразки.

надавати перевагу трав’яні чаї без цукру, здатні заспокоїти хворобливі відчуття: трав’яний збір, ромашка м’ята.

Зразкове меню на день:

  1. Сніданок — знежирений кефір з запеченим яблуком без цукру.
  2. Ланч — перемятие гречка або рис з скибочкою житнього хліба і склянкою соку.
  3. обід — м’ясо на пару з тушкованими овочами, стакан киселю, скибочку хліба.
  4. Перекус — настій з трав.
  5. Вечеря — омлет на пару, ру Блена зелень, шипшиновий чай.
  6. Друга вечеря — стакан знежиреного молока.

Зелень добре замінює спеції, які заборонені для вживання онкохворими

Рак підшлункової залози — це серйозне онкологічне захворювання, яке може протікати без будь-яких симптомів довгий час. Як розпізнати перші симптоми цієї недуги? Детально в нашій статті.

Кіста

Перші 3 дні після загострення або операції не можна їсти їжу ні в якому вигляді — тільки рідина. Якщо пацієнту стає краще, можна поступово вводити дієтичні продукти в раціон.

Приклад меню:

  • Сніданок — перемелена вівсянка рідкої консистенції на воді або молоці, трав’яний настій.
  • Ланч — нежирний домашній йогурт, галета, компот.
  • Обід — овочевий суп з курячим або кролячим вареним м’ясом, гречка з м’ясом на пару, фруктовий кисіль.
  • Перекус — омлет на пару.
  • вечеря — запечене куряче філе, запіканка з сиру, неміцний чай.
  • Друга вечеря — галета, нежирний кефір.

Дієта при даному захворювання, які спричинили і полегшена — дозволено більшість борошняних виробів, яловичина, сметана, манка.

Діабет

Головне обмеження в харчуванні — повне виключення кондитерських виробів, смажених і жирних страв, здоби.

Раціон на день:

  1. Сніданок — несолодкі сирники, зелений чай, скибочка лимона.
  2. Ланч — перетерта вівсянка на воді, сухофрукти, компот.
  3. Обід — пісний борщ без буряка, гречка з м’ясом з пароварки, овочевий салат без заправки.
  4. Перекус — кілька скибочок хліба і сік.
  5. Вечеря — тушковані овочі, рибне філе на пару, чай з молоко .
  6. Друга вечеря — кефір.

Діабетичне меню максимально наближене до класичного правильному харчуванню

Підіб’ємо підсумки

Дієта дозволяє значно розвантажити уражену підшлункову залозу. У стані повного або часткового спокою орган починає відновлюватися, повертаючись до виконання початкових функцій. Суворе дотримання дієти протягом зазначеного часу веде до повного одужання пацієнта.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Залишити коментар