Хвороби желудка

Дієта при гастриті зі зниженою кислотністю

Гастрит зі зниженою кислотністю (антацидний гастрит) — досить рідкісне захворювання, що характеризується зниженою секрецією соляної кислоти. Хлороводородная (соляна) кислота є головним компонентом шлункового соку і визначає кислотність шлунково-кишкового середовища, до якої відносяться пілорична частина шлунка, його тіло і дно, а також нижні відділи стравоходу і дванадцятипала кишка. Хлороводень в шлунку виконує важливі функції, тому зниження його секреції негативно позначається на травленні і функціонуванні шлунка і кишечника. Він необхідний для стимулювання панкреатичної секреції, створення кислого середовища, забезпечення антибактеріальної активності шлункового соку.

Гастрит зі зниженою кислотністю — одна з клінічних форм хронічного гастриту, при якій відзначається зниження вироблення соляної кислоти залозами шлунка

Лікування анацидного гастриту включає не тільки застосування медикаментів, а й корекцію харчової поведінки. Найважливішим завданням в комплексній терапії захворювання є нормалізація секреторної функції шлунка, зниження навантаження на органи травлення, відновлення кишкової і шлункової моторики. Пацієнтам зі зниженою кислотністю шлунка призначається лікувально-профілактичний стіл № 2, який застосовується також для лікування коліту та поєднаного запалення товстого і тонкого кишечника (ентероколіту). Недотримання призначеної дієти може привести до атрофії слизових оболонок шлунка і їх витончення, тому до складання меню необхідно підходити максимально відповідально.

Пацієнтам зі зниженою кислотністю шлунка призначається лікувально-профілактичний стіл № 2

Зміст

  • 1 Стіл № 2: цілі застосування
  • 2 Правила і рекомендації
    • 2.1 Механічне щадіння
    • 2.2 Хімічне щадіння
    • 2.3 Термічне щадіння
    • 2.4 Дробове харчування
  • 3 Калорійність та поживна цінність дієти
  • 4 Продукти для дієти
    • 4.1 Випічка і хлібобулочні вироби
    • 4.2 Круп’яні вироби
    • 4.3 Яйця
    • 4.4 Супи
    • 4.5 М’ясна і рибна продукція
    • 4.6 Плодово-ягідна продукція
    • 4.7 Продукти харчування й напої на основі молока
    • 4.8 Приправи і зелень
  • 5 чи можна їсти солодощі?
  • 6 Які вибрати напої?
  • 7 Варіанти добового раціону
    • 7.1 Перший варіант
    • 7.2 Другий варіант
    • 7.3 Третій варіант
    • 7.4 Відео — Стіл №2 по Певзнером

Стіл № 2: цілі застосування

Лікувально-профілактичне харчування, яке входить до складу дієти чеського столу № 2 по Певзнером, необхідно для максимального зниження навантаження на шлунково-кишковий тракт і стимулювання регенерації слизових. Основним патогенетичним механізмом розвитку анацидного гастриту є зниження (або повне припинення) секреції соляної кислоти, яка є водним розчином хлороводню. Соляна кислота необхідна для правильного перетравлення їжі та забезпечення нормальної евакуації хімусу в тонкий кишечник.

Що таке соляна кислота

Основними функціями соляної кислоти в організмі людини є:

  • активація функціонально неактивних форм пепсину за допомогою видалення з них додаткових амінокислот.
  • забезпечує активність травних ферментів, здатних перетравлювати велику частину речовин тільки в кислому середовищі.
  • регулює евакуаторну функцію шлунка і функціонувати е пилорического сфінктера.
  • створює умови для підтримки нормальної антибактеріальної середовища травного соку.

Роль соляної кислоти в травній системі

Якщо соляна кислота в шлунку виробляється в недостатній кількості, їжа погано перетравлюється і засвоюється, що створює високе навантаження на епітеліальні оболонки шлунка і кишечника і призводить до трофічних змін. Основним завданням лікувального столу № 2 є щажение слизових оболонок шлунково-кишкового тракту за допомогою механічного подрібнення їжі, відмови від використання продуктів з агресивними хімічними добавками, зниження вживання солі і щадить термічної обробки страв. Ця система харчування була розроблена Мануїлом Ісааковичем Певзнером — радянським гастроентерологом і автором кількох навчальних посібників з практичної гастроентерології.

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Певзнер Мануїл Ісаакович

Зверніть увагу! Дієта № 2 може застосовуватися тільки для лікування хронічного гастриту із зниженою кислотністю в період стабільної ремісії.

Правила і рекомендації

При складанні меню важливо враховувати не тільки дозволені і заборонені продукти, а й правила їх обробки і приготування.

Механічне щажение

Основним принципом дієти при анацидном гастриті є максимальне подрібнення пищи. Такий метод називається механічним щажением. Це означає, що будь-який продукт необхідно подрібнювати до стану кашки або пюре. М’ясні продукти та рибу рекомендується подавати у вигляді суфле або запіканок.

Рибне суфле

У всі запіканки слід додавати протерті овочі — так консистенція готового блюда буде м’якшою, і для його перетравлення потрібно менше кількість соляної кислоти.

Овочі протирають через сито

Макаронні вироби необхідно готувати з молоком або використовувати продукти, призначені для харчування дітей, наприклад, вироби у формі дрібних зірочок або фігурок.

Молочний суп із зірочками

Фрукти і овочі можна запе кати в фользі без використання жирових добавок або робити з них пюре (допускається додавання невеликих шматочків). Печені фрукти можна посипати невеликою кількістю цукрової пудри або свіжого меду.

Печене яблуко

Додавати мед перед цим небажано, так як при впливі гарячих температур руйнується велика частина вітамінів і корисних речовин, і мед стає звичайним цукром, вживання якого при зниженій кислотності шлунка слід обмежувати.

Хімічне щадіння

Цей принцип передбачає максимальне обмеження будь-яких страв і продуктів, що містять добавки або речовини, здатні негативно вплинути на фу кціонірованіе кишечника і шлунка. З раціону повністю виключаються газовані лимонади, ковбасні вироби, спеції, прянощі, а також продукти промислового виробництва, в складі яких присутні синтетичні добавки:

  • ароматизатори.
  • барвники (включаючи натуральні барвники з рослинних і ягідних екстрактів, так як в певній концентрації вони можуть викликати отруєння і запалення слизових оболонок травного тракту).
  • глутамат натрію та інші підсилювачі смаку і аромату.
  • стабілізатори.
  • консерванти (найбільш нешкідливі ми консервантами є токоферол і лимонна кислота).
  • загусники.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта для підшлункової залози - меню на тиждень

От шкідливої ​​їжі доведеться відмовитися

Будь-які ковбаси, особливо копчені і сирокопчені, при анацидном гастриті протипоказані. Це саме можна сказати до сосисок і сардельок, хоча деякі гастроентерологи допускають нечасте вживання молочних або вершкових сосисок у відварному вигляді або приготованих на грилі без додавання масла.

Іноді можна готувати сосиски на грилі, але краще не захоплюватися цією стравою

Допускається також вживання сосисок, призначених для дитячого харчування і приготовлених з м’яса кролика або індички. Для кращого засвоєння подавати такі сосиски краще з овочевим гарніром.

Домашні сосиски з індички

Термічне щадіння

Це відноситься не тільки до режиму і способу температурної обробки продуктів, але і до температури готових страв, що подаються на стіл. Кращим методом термічної обробки страв повинно бути відварювання.

Відварювання — самий кращий спосіб приготування страв

Декілька разів на тиждень можна використовувати гасіння і запікання на грилі або в духовці. Для запікання необхідно використовувати спеціальні пакети або фольгу, що дозволяють приготувати страву без додавання масла.

Запечена куряча грудка в фользі

Перед подачею на стіл блюдо повинне мати температуру від 30 ° С до 40 ° С. Дотримання цього правила є важливою складовою сприятливого прогнозу, тому від вживання холодних і гарячих напоїв і страв слід відмовитися. Хворим анацидного гастритом не можна їсти морозиво, фруктовий лід, гарячі супи і гарніри. Перед вживанням продуктів, які необхідно зберігати в холодильнику (наприклад, йогурту), слід залишити їх на 20-30 хвилин при кімнатній температурі.

Страви повинні бути теплими. Не можна їсти занадто гаряче або холодне

Важливо! Обсмажування продуктів при гастриті зі зниженою кислотністю заборонено. Навіть якщо людина не використовує масло і смажить м’ясо в спеціальних жарочних листах, воно виходить досить жорстким і містить грубі волокна, для перетравлення яких необхідна достатня кількість соляної кислоти.

Дробове харчування

Максимально допустимий інтервал між прийомами їжі становить 4 години. Хворому слід відмовитися від об’ємних порцій, так як їх перетравлення створює додаткове навантаження на органи травлення. Рекомендований обсяг порції, який людина може з’їдати за один раз, становить від 250 до 330 г (в залежності від ваги і віку пацієнта).

Дробове харчування невеликими порціями

Калорійність і поживна цінність дієти

Калорійність дієти при анацидном гастриті становить близько 2000-2200 калорій в день. Якщо людина проходить лікування в умовах стаціонару з переважним постільною режимом або обмеженою руховою активністю, енергетична цінність знижується приблизно на 10% і становить 1800-1980 калорій.

Калорійність продуктів

Харчування для хворих на гастрит зі зниженою кислотністю складається з урахуванням принципів збалансованої дієти, вікових потреб і фізіологічних особливостей пацієнта. Добовий раціон повинен містити достатню кількість поживних речовин, норма яких приведена в таблиці нижче.

Поживна цінність добового раціону при зниженій кислотності шлунка (вказані середні значення для дорослої людини 25 років з вагою 75 кг).
Група поживних речовин Добова норма Білки (протеїн) 80-100 г (з них трохи менше половини повинні складати білки рослинного походження) Жири жівотние45 Гжіров растітельние15 гуглеводов (включаючи сахарозу) 380-420 г
Обсяг вільної рідини становить близько 1,7 л (разом з першими стравами — до 2 л).

В день потрібно випивати не менше 1,7 л рідини

Важливо! Загальна кількість солі в споживаних продуктах не повинен перевищувати 10 г в день. Рекомендована калорійність може бути збільшена на 10-15%, якщо людина займається спортом або важкою фізичною працею.

Продукти для дієти

Правильний вибір продуктів для лікувального харчування при гастриті зі зниженою кислотністю — основа формування сприятливого прогнозу і досягнення стабільної ремісії. Нижче перераховані продукти, які повинні входити в основний раціон хворих з анацидного гастритом, а також надано рекомендації щодо їх вживання.

Випічка і хлібобулочні вироби

Свіжий м’який хліб, приготовлений з додаванням дріжджів , у хворих на гастрит може викликати розлад травлення, що проявляється метеоризмом, здуттям, дискомфортом і бурлінням в животі. Порушення травних процесів призведе до поганого засвоєння і розщепленню продуктів, крім того, свіжа випічка пригнічує синтез соляної кислоти, тому для щоденного харчування рекомендується використовувати тільки «вчорашні» хлібобулочні вироби. Хорошим вибором для додавання до супів і овочів стануть грінки, які можна запекти в духовці з невеликою кількістю зелені.

Грінки

Хліб з висівками, зернами, насінням з раціону доведеться виключити: він створює додаткове навантаження на травний тракт і погано засвоюється, якщо в шлунку не виробляється достатня кількість соляної кислоти.

Висівковий хліб з насінням соняшнику не допускається для вживання хворими на гастрит зі зниженою кислотністю

Хворому також доведеться відмовитися від наступних п родуктов:

  • будь-яка випічка (смажені і пічні пиріжки, здобні булочки, пироги з різними начинками).
  • бублики і бублики.
  • лаваш.
  • вироби з вівсяної і обдирного борошна.

Важливо! Хлібці і сушки вирішуються в обмеженій кількості і не частіше 1-2 разів на тиждень.

Раз в тиждень можна «гратися» сушками

Круп’яні вироби

для хворих на гастрит існує великий вибір круп, дозволених для щоденного споживання. Особливо корисні гречана, рисова і вівсяна крупи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта для кишечника і шлунка

Рисова крупа Гречана крупа вівсяна крупа

З них можна готувати каші, оладки, додавати в пудинги і різні запіканки. Каші найкраще готувати на нежирному молоці (рекомендована жирність — від 0,5% до 1,5%). Хорошим вибором, щоб урізноманітнити повсякденний раціон, будуть круп’яні биточки: їх можна подавати з ягідним або томатним соусом (рідко можна використовувати соус з вершків).

Вівсяні биточки

Крупа з кукурудзи, перловки , а також ячна крупа і пшоно при анацидном гастриті заборонені.

яйця

Багато хто вважає, що при гастриті зі зниженою кислотністю яйця рекомендується виключати з раціону, але це не так. Яєчний білок і жовток досить легко перетравлюється і не створює додаткове навантаження на органи, які беруть участь у травленні, тому відмовлятися від яєчні або омлету при анацидном гастриті немає необхідності. Виняток становлять страви, приготовані з додаванням олії: все омлети слід готувати на пару або в духовці.

Пишний омлет, запечений в духовці

Для лікувального харчування хворих рекомендується використовуватися яйця перепелів. Вони є елементом здорового і дієтичного харчування, містять мало холестерину, при цьому деяких мінеральних речовин в них (наприклад, магнію, заліза і фосфору) більше, ніж в курячих яйцях.

Перепелині яйця

Під забороною при зниженій кислотності:

  • качині яйця.
  • гусячі яйця.
  • яєчний порошок.

Вживати яйця і страви з них можна 3-4 рази в тиждень.

Супи

Рідкі супи можна готувати на будь-якому некрепком бульйоні (на відміну від гастриту з підвищеною кислотністю). Позитивно на травні процеси впливає курячий і яловичий бульйон, але вони не повинні бути занадто концентрованими.

Дієтичний суп на курячому бульйоні

Для заправки можна використовувати овочі, варене яйце, грінки та зелень. Корисно варити супи з крупами. Якщо гастрит супроводжується вагою і хворобливими відчуттями в животі, основу раціону повинні складати овочеві супи-пюре, в які можна додати трохи вершків або сиру.

Овочевий суп-пюре з кольрабі по-норвезьких Овочевий суп-пюре з вершками

Зверніть увагу! Картопля і макарони при анацидном гастриті в суп додавати небажано.

М’ясна і рибна продукція

Для приготування дієтичних запіканок і суфле рекомендується використовувати м’ясо з мінімальним вмістом жиру. Перед термічною обробкою з будь-якого м’яса необхідно видалити шкуру, плівки та жили. Ідеальним вибором для хворих зі зниженою кислотністю шлунка буде яловича вирізка, фермерська телятина, філе курки і курчати, кролятина.

М’ясо курчат Фермерська телятина

Людям зі схильністю до алергії рекомендується вибирати для регулярного харчування дієтичне і гіпоалергенні м’ясо індички: в ньому багато білка, мінералів і вітамінів і мало жиру, до того ж, воно легко засвоюється і не дратує органи травної системи.

м’ясо індички

Рибу при гастриті можна будь-яку, але жирні сорти (скумбрія, форель, сьомг ) Необхідно обмежувати. Також слід відмовитися від м’ясних і рибних консервів в маслі і продуктів, перерахованих нижче:

  • ковбаси.
  • сосиски і сардельки.
  • копчене м’ясо (карбонад , шинка, окіст).
  • бекон.
  • заморожене м’ясо, оброблене хлорсодержащими реагентами.

Жирні сорти м’яса (свинина, ягня, баранина ) можна вживати в обмеженій кількості не частіше 1-2 разів на місяць.

Плодово-ягідна продукція

Фрукти і овочі можна їсти практично будь-, але деякі плоди необхідно обмежувати через підвищеного вмісту саха а чи пуринової кислоти, яка здатна викликати здуття живота, метеоризм, синдром флатуленціі і інші прояви функціональних диспепсичних розладів. Це відноситься до наступних фруктам і овочам:

  • картопля.
  • буряк.
  • виноград (всі сорти).
  • баштанні культури (дині та кавуни).
  • хурма.
  • банани.
  • шпинат.
  • редис і редька.
  • артишоки.
  • капуста.

Для щоденного харчування з фруктів відмінно підходять груші і яблука, але вживати їх необхідно в запеченому вигляді, а перед цим краще зняти з плодів шкірку.

Печені груші

З овочів корисні морква, кабачки, огірки.

Свіжі огірки

Важливо! Всі фрукти і овочі при анацидном гастриті можна їсти тільки після термічної обробки. Це ж стосується і ягід: для приготування запіканок, пудингів, морсів можна вибирати будь-які ягоди, але вживати їх у свіжому вигляді не можна. Консервовані плоди можна їсти тільки в тому випадку, якщо вони не містять оцту (не частіше 1 разу на 10 днів).

Продукти харчування й напої на основі молока

Молоко здатне знижувати кислотність шлунково кишкового тракту через високий вміст пантотенової кислоти і вітаміну U, які традиційно застосовуються для лікування гастриту з підвищеною кислотністю.

Вітамін U в продуктах

Вживання цільного молока може призвести до погіршення наявної динаміки і незворотних порушень травної функції, тому хворим з Анацід вим гастритом для харчування допускається використання кисломолочних продуктів, приготованих з добірного, цільного або пастеризованого молока з додаванням ферментованої закваски.

Це можуть бути:

  • сир.
  • кефір.
  • ряжанка.
  • бифидок.
  • кисле молоко.
  • ацидофілін.
  • йогурт.

Ацидофілін

Домашня ряжанка

Сметану можна використовувати в обмеженій кількості для заправки супів і салатів.

важливо! Йогурти з тривалим терміном зберігання (понад 10 днів) не підходять для лікувально-профілактичного харчування, так як вони відносяться до категорії йогуртних продуктів. Корисний йогурт повинен зберігатися від 3 до 10 днів, а в складі повинні бути тільки молоко, закваска і фруктовий або ягідний наповнювач.

Домашній йогурт

Приправи і зелень

Вибір приправ, дозволених для приготування харчування хворих анацидного гастритом невеликий. Нечасто дозволяється додавати в запіканки і пудинги натуральну ваніль або трохи кориці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Антибіотики при виразці шлунка

Кориця цейлонська натуральна

Ваніль існує декількох сортів, з кожного виду виготовляється своя пряність, що відрізняється за якістю

При готуванні супів і других страв допускається використання чорного перцю (горошком) і лаврового листа.

Чорний перець і лавровий лист

Позитивно впливає на рівень кислотності петрушка, кріп і розмарин: їх необхідно додавати в уже готову страву в подрібненому вигляді.

Розмарин

ажно! Будь-які спеції і промислові приправи з додаванням фарбників, підсилювачів смаку та інших синтетичних добавок при будь-яких формах гастриту протипоказані.

Чи можна їсти солодощі?

Продукти з великим вмістом цукру протипоказані при будь-якому типі гастриту, тому їх кількість в раціоні повинно бути мінімальним. У невеликих кількостях хворий може вживати натуральний зефір, пастилу, мармелад, якщо вони приготовані з додаванням пектину або екстракту морських водоростей.

Натуральний зефір

Пару раз в місяць можна дозволити собі трохи джему, варення або конфітюру, але є ці продукти часто і у великих кількостях не можна. При відсутності проблем з вагою допускається також вживання меду і вершкової карамелі, термін зберігання якої не перевищує 2 місяці.

Мед

До заборонених продуктів належать:

  • шоколад і продукти з додаванням олії какао (кондитерська глазур, шоколадні пряники і т.д.).
  • тістечка і торти.
  • жувальний мармелад.
  • цукерки .
  • ірис.
  • вафлі з жировими прошарками.

Згущене молоко, тягучу карамель також необхідно повністю виключити з раціону. Для додавання в чай ​​і інші напої краще використовувати натуральний підсолоджувач — екстракт стевії.

Екстракт стевії в диспенсері, 150 таблеток

Які вибрати напої?

При гастриті з підвищеною кислотністю вибір напоїв практично не обмежений. Хворий може пити чорний і зелений чай з молоком, ягідні морси, відвари і настій сушених плодів і ягід. Особливо корисні компоти з сухофруктів: вони містять велику кількість корисних речовин, мінералів і вітамінів і є важливим елементом вітамінотерапії при будь-яких типах гастриту.

Компот із сухофруктів

Приблизно 30% від загального обсягу рідин , випитих за день, повинна становити чиста питна води, тобто, хворий повинен випивати не менше 450 мл води в день (близько двох склянок). Свіжовичавлені соки з овочів і фруктів необхідно вживати обмежено — не більше 1-2 склянок на день.

Сік з овочів

Молочні напої підходять в якості доповнення на полуденок або легкого перекусу між основними прийомами їжі.

Що не можна пити при гастриті зі зниженою кислотністю:

  • квас і пиво.
  • спиртні напої.
  • кави (рідко можна дозволити собі чашку доброї кави з молоком або вершками).
  • какао.
  • лимонади.
  • соки промислового виробництва.

Не допускається вживання напоїв, в с залишати яких входять висівки або клітковина грубого помелу. Такі напої подразнюють слизову шлунка і можуть спровокувати загострення запального процесу. Виняток можуть бути молочні напої з фруктами і злаками, які використовуються для дитячого харчування: їх можна включати в меню 1-2 рази на тиждень.

Варіанти добового раціону

Нижче наведені три варіанти добового меню, які можна змінювати або доповнювати за своїм смаком, дотримуючись правил організації харчування для хворих з анацидного гастритом.

Перший варіант

з ранку:

  • паровий омлет з перепелиних яєць з помідорами чері і свіжим кропом.
  • хлібець з шматочком нежирного сиру.
  • чай зелений.

    Омлет на пару

    Пізній сніданок:

    • сирна запіканка з грушевим пюре.

    Основний прийом їжі (обід):

    • овочевий суп.
    • фрикадельки з телятини з рисовою запіканкою.
    • настій з інжиру.

      Запіканка з рису

      Полудень:

      • натуральний мармелад — 2 шматочки.
      • стакан йогурту.

        Натуральний мармелад

        Вечеря:

        • тріска в томатному соусі зі шпинатом і морквою.
        • гарнір з дрібних макаронних виробів.
        • сік томатний.

          Томатний сік

          Перед сном:

          • кефір або ацидофілін.

            Кефір

            Другий варіант

            З ранку:

            • гречана каша зі шматочками пареного яблука.
            • бутерброд з сиром.
            • чай.

              Гречана каша з яблуками

              Пізній сніданок:

              • печене яблуко з медом.

              Основний прийом їжі (обід):

              • суп-пюре гарбузовий з грінками і вершкової заправкою.
              • м’ясна запіканка з брокколі і цукіні.
              • компот з чорносливу.

                Суп-пюре з гарбуза

                Полудень:

                • сухе печиво.
                • напій кисломолочний «Сніжок».

                  «Сніжок»

                  Вечеря:

                  • картопляне пюре.
                  • котлети з яловичини.

                    Картопляне пюре

                    Перед сном:

                    • кефір або ацідофіллін.

                    Третій варіант

                    з ранку:

                    • сирна запіканка з персиками.
                    • відварене яйце.
                    • чай.

                      Яйце відварне

                      Пізній сніданок:

                      • пудинг з бананів.

                      Основний прийом їжі (обід ):

                      • суп-пюре з цвітної капусти з грінками, сиром і фрикадельками з курки.
                      • плов з куркою.
                      • відвар чорниці.

                        Плов з куркою

                        Полудень:

                        • йогурт.
                        • зефір.

                        Вечеря:

                        • вермішель яєчна.
                        • рибні котлети з томатною підливою.
                        • сік яблучний.

                          Котлети рибні в підливі

                          Перед сном:

                          • кефір або ацідофіллін.

                          Харчування при гастриті зі зниженою кислотністю — важливий елемент комплексного лікування патології. Якщо хворий буде ігнорувати призначеної дієти, це може привести до серйозних ускладнень і повної атрофії слизових оболонок шлунка. Дотримуватися дієтичного харчування необхідно мінімум півроку, але деяким пацієнтам лікувально-профілактичний стіл може бути рекомендований для більш тривалого (і довічного) дотримання. Гастроскопия це що таке читайте в нашій статті.

                          Відео — Стіл №2 по Певзнером

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Залишити коментар