Підшлункова залоза

Як харчуватися при панкреатиті підшлункової залози

Лікувальне харчування (його ще називають дієтотерапія) — це спеціально складений раціон, який призначається з лікувальною або профілактичною метою людям, які мають хронічні захворювання травної системи. Дієтичне меню для кожної категорії пацієнтів складається з урахуванням особливостей основного захворювання, наявності супутніх патологій, енергетичної і поживної цінності, що забезпечує фізіологічні та вікові потреби хворого. У деяких випадках лікувальне харчування показано тільки в період загострення і призначається на короткі проміжки часу (до 10-30 днів), але найчастіше певного раціону доводиться дотримуватися постійно, щоб уникнути рецидивів і ускладнень.

Пристрій підшлункової залози

Одним із захворювань, які потребують корекції харчових звичок, є панкреатит. Це найпоширеніша патологія підшлункової залози (частота діагностування складає близько 80,1% від загального числа хвороб панкреас), що характеризується частковою ферментопатією і запаленням паренхіми органу. Гострий панкреатит може привести до гнійного запалення очеревини, тому в цей період важливо виключити навантаження на підшлункову залозу за рахунок застосування жорсткої дієти або голодування. Після купірування гострого процесу хворому призначається лікувальний стіл, дотримуватися якого необхідно від декількох тижнів до декількох місяців і навіть років.

Як харчуватися при панкреатиті підшлункової залози

Зміст

  • 1 Гостра фаза — найнебезпечніший період
    • 1.1 Як харчуватися з першого по третій день?
    • 1.2 Базовий лікувально-профілактичний раціон
  • 2 Як правильно скласти меню: приблизний варіант під час рецидиву
  • 3 Рецидивирующая форма патології
    • 3.1 Інші продукти тваринного походження
    • 3.2 Ку інші і перепелині яйця
    • 3.3 Рибна продукція і «дари моря»
    • 3.4 Джерела омега-кислот
    • 3.5 Джерела рослинної клітковини
    • 3.6 напої та продукти з молока
  • 4 Два варіанти щоденного меню
    • 4.1 Варіант 1
    • 4.2 Варіант 2
    • 4.3 Відео — Харчування при панкреатиті

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Гостра фаза — найнебезпечніший період

Гострий панкреатит відноситься до хірургічним патологій , так як в ході запального процесу на поверхні і в тканинах органу можуть виникати псевдокісти. Це кістозні утворення, які ростуть всередині підшлункової залози або навколо неї, а їх стінками можуть ставати тканини шлунка та інших органів, розташованих в безпосередній близькості. Періоди загострення характеризуються нестримною, рясною блювотою, яка має неприємний запах і може містити шматочки неперетравленої їжі, жовчні кислоти, шлунковий сік. Хворий також відчуває сильний біль в епігастрії, описуючи свої відчуття як різі або кинжаловідниє болю.

Гострий панкреатит

Кісти підшлункової залози

Основою лікування в цей період є голодування. Воно може тривати від 1 до 3 днів. У важких випадках хворого переводять на парентеральне харчування, яке подається через спеціальний венозний катетер. Цей період може затягнутися до 3-6 тижнів (залежить від того, наскільки сильно постраждала головка панкреас і чи є у хворого ознаки механічної жовтяниці).

Гострий панкреатит

Як харчуватися з першого по третій день?

протягом 72 годин з початку нападу з раціону виключаються будь-які продукти, так як найважливішим завданням є припинення вироблення травних ферментів, які починають перетравлювати запалені тканини органу. Вибір напоїв в цей період також обмежений. Це можуть бути:

  • компот з кураги, світлого родзинок або інжиру без додавання цукру.
  • трав’яний чай з липи, ромашки, меліси, м’яти.
  • неміцний чорний або зелений чай (не більше 1-2 чашок в день).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Температура у хворих панкреатитом

зелений чай

Основний обсяг споживаної рідини повинна становити чиста питна вода без газу. Допускається вживання мінеральних гідрокарбонатних вод, які необхідно підігрівати до температури 30-34 ° С. Приймати їх слід невеликими порціями (по 100-150 мл) 3-4 рази на день.

Особливості харчування

Базовий лікувально-профілактичний раціон

Якщо хворий дотримується всіх призначення лікаря, купірувати гострий процес вдається через 10 днів після початку нападу. У цей період пацієнтові призначається жорстка дієта із застосуванням принципів термічного, хімічного і механічного щадіння їжі. Основні правила харчування в цей період наведені нижче.

  1. Обсяг порції, що з’їдається за раз, не повинен перевищувати 150-200 г. Для напоїв ця цифра становить 150 мл.
  2. Температура поданих страв повинна бути комфортною (близько 32-36 ° С). Вживання дуже холодних страв (наприклад, морозива) або занадто гарячої їжі заборонено.
  3. Консистенція готової їжі повинна бути рідкою або напіврідкої (пюреподібна, кашкоподібна, суфле).

Суп-пюре з молодого кабачка і брокколі

Готувати їжу бажано без додавання масла і з мінімальною кількістю солі. Фрукти і овочі в свіжому вигляді заборонені. Можна запікати яблука, груші без шкірки. З бананової м’якоті можна робити запіканки, змішуючи її з сиром, або суфле. З овочів допускається незначна кількість відвареної моркви, картоплі або кабачків, перетертих до консистенції пюре. М’ясо слід відварювати, після чого подрібнювати за допомогою блендера або м’ясорубки. Щоб м’ясна кашка була дуже сухою, можна додавати в м’ясо під час помелу трохи бульйону, в якому воно варилося.

Сирно-бананова запіканка

Каші при гострому запальному процесі слід готувати без додавання цільного молока (допускається використовувати молоко, розведене кип’яченою водою в пропорції 1: 1). Вершкове масло, мед та інші добавки в готову кашу не повинні додаватися, поки не буде купировано гостре запалення. При бажанні в готову страву можна додати трохи фруктового пюре, але тільки в тому випадку, якщо каша варилася на воді. Яйця, горіхи, жирні продукти з раціону повністю виключаються, як і алкоголь, газовані напої, кава і ягідні морси.

Як правильно скласти меню: приблизний варіант під час рецидиву

  1. сніданок: каша-розмазня з вівсяної крупи, несолодкий чай з ромашки.
  2. Другий сніданок: сирне суфле з яблуком або персиковим пюре.
  3. Обід: суп-пюре з цвітної капусти з нежирним сиром і протертою яловичиною.
  4. Другий обід (через 1-1,5 години після вживання першої страви): запіканка з пропареного рису і протертих овочів з фаршем з телятини, компот з кураги.
  5. Полудень: склянка кислого молока, печиво «Марія» (не більш як 2 штук).
  6. Вечеря: відварна подрібнена риба з картопляним пюре, чай.
  7. Перед сном: трохи натурального йогурту без добавок (не більше 100 г).

Натуральний йогурт — сила живих бактерій

Важливо! Всього за день повинно вийти 6-7 прийомів їжі. Не рекомендується з’їдати перша страва (суп) і друге в один прийом — краще зробити перерву в 1-1,5 години, щоб зменшити навантаження на органи травлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Реактивні зміни підшлункової залози у дитини

Рецидивирующая форма патології

Лікувальне харчування при хронічному панкреатиті не така суворе, як в період загострення, але певні обмеження все ж присутні. Кількість прийомів їжі скорочується до 5-6 в день, а максимальний розмір разової порції може бути збільшений приблизно на 10-15%. Якщо хворому комфортніше харчуватися за розпорядком, який застосовувався в гострій фазі, допускається застосування такого режиму.

Хронічний панкреатит

Продукти тваринного походження

М’ясо по -колишньому краще відварювати, гасити або запікати і намагатися не вживати його великими шматками. М’ясні продукти перетравлюються довше інших страв (близько 4-6 годин), тому на вечерю краще замість м’яса подавати рибу, овочі або птицю. Відмінним вибором для харчування людей з хронічним панкреатитом буде телятина, баранина, яловичина, кролятина. Багато білка і мало жиру міститься в м’ясі курей і курчат, а також індички і перепелів. Свинину допускається вживати не частіше 1 разу на тиждень.

При виборі м’яса слід особливо звернути увагу на те, щоб шматок м’яса не містив жирових вкраплень і сухожиль

При будь-яких захворюваннях підшлункової залози слід виключити з меню наступні продукти:

  • жирне м’ясо і птицю (качка, гусак).
  • ковбасу і сосиски.
  • паштети з печінки.
  • тушонку.
  • копчене м’ясо (виняток становить м’ясо, копчене на вугіллі — його можна з’їдати до 100 г в тиждень).

Рада! Найкраще купувати для харчування людей, хворих на панкреатит, фермерське м’ясо, так як хлор і інші добавки, якими обробляють м’ясо в магазинах, негативно впливає на роботу панкреас.

Щоб зберегти червоний колір м’яса, який в очах покупців є головним свідченням його свіжості, продавці йдуть на різноманітні хитрощі

Курячі і перепелині яйця

яйця можна їсти у відвареному вигляді або готувати з них омлет з додаванням невеликої кількості молока. Яйце з жовтком можна їсти 2-3 рази в тиждень. Якщо людина вживає більше яєць, необхідно відокремлювати білок і використовувати для приготування тільки його, так як в жовтку міститься багато холестерину.

Омлет

Зверніть увагу! Максимальна кількість мінеральних солей міститься в перепелиних яйцях.

Рибна продукція і «дари моря»

Рибу можна вживати будь-яку, але важливо обмежити жирні сорти до декількох разів на тиждень. Для щоденного харчування відмінно підходить хек, окунь, палтус, тріска, минтай, навага. Пару раз в тиждень в меню можна включати скумбрію, сьомгу, лосось, форель, горбушу і інші види жирної риби. Її можна відварювати, запікати або тушкувати з додаванням невеликої кількості води і рослинного масла.

Сьомга відварна

Не можна при панкреатиті є консервовану, солону і копчену рибу, а також сушені морепродукти.

Джерела омега-кислот

Рослинна олія — ​​важливий елемент живлення для хворих панкреатитом, але його кількість не повинна перевищувати 10-20 г в день. Краще вибирати масла класу «преміум», що виготовляються методом холодного пресування — в них більше вітамінів і корисних для мозку амінокислот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Хронічний панкреатит Біліарнозавісімий

Склад рослинних масел

Горіхи при запаленні підшлункової залози протипоказані, як і різні види насіння.

Джерела рослинної клітковини

Після купірування гострого запалення допускається введення невеликої кількості сирих фруктів і овочів в раціон, але їх все одно слід подрібнювати в блендері або натирати на тертці. Овочі краще вживати у вигляді запіканок.

Фруктове пюре

Виключити з раціону слід такі плоди:

  • хурму.
  • виноград (всі сорти).
  • ріпчасту цибулю.
  • шпинат.
  • щавель.
  • часник.

Свіжі огірки і цитруси дозволяється вживати в строго обмеженій кількості.

Кількість свіжих огірків потрібно обмежити

Напої та продукти з молока

молочні продукти можна вибирати будь-які, але важливо стежити за їх жирністю.

Таблиця. Максимально допустимий відсоток жирності для даної категорії продуктів і напоїв.
Продукт Максимально допустима жирність (вміст жиру в 100 г)

Молоко

2,5%

Сметана

10 %

Ряжанка

4%

Кефір

1,5%

Сир

1,8-5%

Важливо! Деякі пацієнти, намагаючись максимально знизити кількість споживаних жирів, вибирають повністю знежирені молочні продукти і напої. Гастроентерологи вважають, що такий вибір не тільки не принесе користі, а й зашкодить здоров’ю, так як вітамін D відноситься до жиророзчинних вітамінів і засвоюється тільки одночасно з жирами. Те ж саме відноситься і до кальцію: тільки 45% кальцію, що міститься в знежирених молочних продуктах, засвоюється організмом, що може привести до його дефіциту і розвитку захворювань опорно-рухової системи.

При загостренні хронічного панкреатиту хворому призначається сувора дієта і медикаментозне лікування

Два варіанти щоденного меню

Варіант 1

  1. сніданок: омлет з двох яєць з відварною куркою і томатами, чай.
  2. Другий сніданок: пюре з бананів і персиків.
  3. Обід: овочевий суп з фрикадельками ами з індички, парові котлети з пропареним рисом, компот.
  4. Полудень: склянка ряжанки, 2 часточки мармеладу на натуральних водоростях.
  5. Вечеря: стейк з тріски з томатним соусом і відвареною картоплею, чай трав’яний.
  6. Перед сном: півсклянки кефіру.

Варіант 2

  1. Сніданок: каша гречана з шматочками меленої кураги, шматок чорного хліба з скибочкою сиру (жирність не більше 20%), чай.
  2. Другий сніданок: яблуко, запечене з медом.
  3. Обід: борщ з яловичиною, запіканки з фаршу і кабачків з соусом з нежирних вершків, кому від.
  4. Полудень: йогурт натуральний, галети (2 штуки).
  5. Вечеря: сирна запіканка з вівсяними пластівцями (попередньо пропареними), напій з ромашки.
  6. перед сном: півсклянки молока.

що можна і чого не можна

Панкреатит — захворювання, успішно піддається консервативної терапії за умови, що хворий дотримується всіх рекомендації лікаря і призначену йому дієту. Лікувальне харчування допомагає знизити ризик рецидивів і загострень, нормалізувати функції підшлункової залози, а також поліпшити процеси травлення. Дотримуватися дієти необхідно не менше трьох місяців, але за індивідуальними показаннями лікувальний раціон може бути призначений на термін 6 місяців і більше. Чим зупинити рідкий стілець читайте у нас на сайті.

Відео — Харчування при панкреатиті

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Залишити коментар