Підшлункова залоза

Що можна їсти при запаленні підшлункової залози

Підшлункова залоза відіграє важливу роль в життєдіяльності організму. Вона виробляє речовини, необхідні для перетравлення їжі, а також бере участь в роботі гормональної системи. Відповідно, будь-які порушення її діяльності здатні привести до серйозних для здоров’я наслідків. Найчастіше підшлункова залоза уражається захворюванням під назвою панкреатит, який характеризується запальними процесами, що зачіпають весь орган або його частина. Терапія захворювання повинна бути комплексною, причому основну її частину становить правильне харчування. Які ж продукти і страви входять до переліку дозволених, а які можуть посилити захворювання?

Що можна їсти при запаленні підшлункової залози

Зміст

ЦІКАВІ НОВИНИ:

  • 1 Як проявляється панкреатит?
  • 2 Медикаментозне лікування
  • 3 лікування народними засобами
  • 4 Принципи харчування
    • 4.1 Дозволені продукти
    • 4.2 Заборонені продукти
    • 4.3 Відео — Що можна їсти при панкреатиті?

Як проявляється панкреатит?

Поширені причини патологічних процесів в підшлунковій залозі — злоупотре Блена спиртними напоями і шкідливою їжею (жирні, солоні, копчені, гострі страви), фаст-фудом, напівфабрикатами, надмірне захоплення суворими дієтами і голодуванням. Крім того, патологія часто розвивається внаслідок гормонального дисбалансу і деяких захворювань — гепатитів, жовчнокам’яної хвороби, гастриту, кишкових інфекцій, генетичні патології.

Причини гострого панкреатиту

В число симптомів захворювання входять:

  • інтенсивний біль в правому або лівому підребер’ї оперізуючого характеру, яка не знімається медикаментозними засобами (іноді больові відчуття настільки сильні, що можуть привести до шоку і втрати свідомості).
  • нудота і блювота, яка не приносить полегшення.
  • печія, відрижка, сухість ротової порожнини, здуття живота, іноді запори і проноси.
  • напруження м’язів передньої черевної стінки.
  • лихоманка, збільшення частоти пульсу, підвищення артеріального тиску.
  • зміна відтінку шкірних покривів — вони стають блідими або жовтуватими, особливо якщо захворювання викликане ураженнями печінки, поява нальоту на поверхні язика.
  • погіршення самопочуття, швидке схуднення.

Панкреатит

Важливо! Даними ознаками характеризуються гострі напади панкреатиту. При хронічній формі недуги патологічний процес може проходити безсимптомно протягом певного часу, а після впливу негативних факторів (алкоголь, незбалансоване харчування) запалення загострюється.

Наслідками недуги можуть бути серйозні порушення травних процесів, а також небезпечний стан під назвою панкреонекроз. Він характеризується поступовим відмиранням тканин органу, причому ймовірність летального результату при даній патології становить 70-80%.

Хірургічне лікування панкреонекрозу

Медикаментозне лікування

терапія панкреатиту залежить від вираженості симптомів, масштабів ураження органу і супутніх патологій. При загостренні запального процесу необхідно зняти больові відчуття і усунути симптоми інтоксикації організму, після чого привести в норму травну функцію. Хворому рекомендується абсолютний спокій і постільний режим, на подложечную область черевної порожнини кладеться холодний компрес або міхур з льодом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна молоко при панкреатиті

Ферментні препарати для лікування панкреатиту

В першу добу після початку нападу приймати їжу не рекомендується — кожні 2-3 години можна випивати потроху лужної мінеральної води. Больовий синдром при панкреатиті погано купірується спазмолітичні і знеболюючими препаратами — якщо таблетки не діють, рекомендується внутрішньом’язове або внутрішньовенне введення лікарських засобів. Самостійно призначати будь-які медикаменти для лікування панкреатиту можна — людини необхідно якомога швидше доставити до медичного закладу, так як позбутися від патології в домашніх умовах неможливо.

Лужна мінеральна вода

Таблиця. Медикаментозні засоби, що застосовуються при панкреатиті.
Категорія лікарських засобів Особливості впливу Назви препаратів
Спазмолітики і знеболювальні средстваСнімают спазми гладких м’язів, усувають больовий синдром «Но-шпа», «Папаверин», «Баралгин», іноді «Атропін», «Гастроцепін», при сильних болях наркотичні препарати
Ферментатівниє препаратиСодержат жовч або ферменти, які продукують підшлунковою залозою, нормалізують діяльності органу та відновлюють травну функцію «Панкреатин», «Креон», «Фестал», «Мезим», «Ензим»
Антисекреторні кошти(Інгібітори протонної помпи, блокатори Н2-рецепторів гістаміну) Купируют больовий синдром, зменшують вироблення соляної кислоти і патологічний процес в тканинах органу «Омепразол», «Рабепразол», «Пірензепін»
АнтацідиСніжают кислотність, нормалізують процеси травлення, усувають вторинні прояви захворювання «Алмагель», «Маалокс», «Фосфалюгель»

Допомога при нападі панкреатиту

Самостійне або неконтрольоване застосування лікарських засобів при панкреатиті може привести до погіршення стану хворого і серйозних ускладнень. Так, використовувати ферментативні препарати при гострому нападі захворювання не можна, так як вони активізують діяльність підшлункової залози і підсилюють прояви захворювання. Крім того, кожне з ліків має список протипоказань та побічних ефектів, які слід враховувати при призначенні терапії.

Лікування народними засобами

В комбінації з медикаментозними препаратами і строгою дієтою для терапії запалення підшлункової залози можна використовувати народні засоби, які при правильному застосуванні дають хороший результат.

  1. Овес. Щоб зняти неприємні симптоми і нормалізувати травну функцію, можна приймати вівсяний кисіль. Овес промити, залити водою так, щоб вона покрила його повністю, і настоювати протягом доби. Далі рідина злити, овес віджати, висушити і перемолоти на кавомолці. Одержаний порошок розвести водою, прокип’ятити і настоювати 20 хвилин, після чого процідити і вживати по 200-250 г вранці натщесерце. Готувати засіб заздалегідь не можна — його можна пити тільки в свіжому вигляді.

    Вівсяний кисіль

  2. Картопля. Кілька бульб картоплі помити, натерти на тертці і віджати сік так, щоб вийшло 100-150 мл рідини, які потрібно прийняти до їжі. Для посилення терапевтичного ефекту через 5 хвилин після прийому засобу можна випити склянку кефіру. Курс лікування — два тижні, після чого слід десятиденну перерву.

    Картопляний сік

  3. Кмин. Столову ложку насіння кмину залити 250 мл гарячої води, настояти дві години, після чого приймати по 1/3 склянки тричі на день перед їжею.

    Кмин

  4. Кора барбарису. Одне з найбільш ефективних народних засобів для лікування хронічної форми захворювання — столову ложку кори подрібнити, залити 200 мл окропу, настоювати 20-30 хвилин. Пити по столовій ложці за півгодини до їжі чотири рази на добу.

    Корінь і кора барбарису

  5. Трав’яний збір. Для лікування панкреатиту застосовуються трави з жовчогінну, протизапальну та імуномодулюючу дію. Найпростіший і найдієвіший рецепт — ромашка, календула і деревій. Висушені рослини перемішати, взяти три столові ложки збору, залити 300 мл окропу, настояти півгодини і пити по 100 мл за півгодини до трапези 3-4 рази на добу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Висока ехогенність підшлункової залози

Ромашки

Важливо! Терапія хвороб підшлункової залози народними засобами не рекомендується у дітей, вагітних і літніх людей, так як альтернативні рецепти в даному випадку можуть викликати небажані реакції організму.

Принципи харчування

Правильне харчування і лікувальна дієта складають основну частину лікування підшлункової залози, тому дотримуватися її потрібно неухильно, не роблячи послаблень. Особливо важливе правильне харчування під час загострень захворювання — дієти потрібно дотримуватися досить довго, як мінімум кілька тижнів, так як підшлункова залоза відновлює свої функції досить довго — близько півтора місяців.

Правильне харчування при лікуванні підшлункової залози

Дозволені продукти

  1. нежирне м’ясо: курятина (філе), індичатина, кролятина, пісна яловичина. М’ясо слід готувати в пароварці, відварювати або запікати без масла і спецій — можна тільки трохи підсолити блюдо. Смажені і занадто сильно приправлені страви (наприклад, шашлик) протипоказані.

    Куряче філе

  2. Риба. При цьому захворюванні потрібно вибирати нежирну рибу, морську або річкову (щука, хек, тріска минтай), і готувати так, як зазначено вище. У відварному вигляді можна дозволити собі креветки і кальмари.

    Креветки відварні

  3. Овочі. При дисфункції підшлункової залози найбільше користі принесуть коренеплоди і овочі, які містять в складі крохмаль — картопля, кабачки, цвітна капуста, морква, причому попередньо їх потрібно відварювати. Вживання білокачанної капусти і томатів краще обмежити, так як вони викликають посилене газоутворення. Зрідка можна з’їсти трохи часнику чи цибулі.

    Вміст крохмалю в овочах

  4. Молочні продукти. Віддавати перевагу слід знежиреним продуктам або тим, які містять мінімальну кількість жиру. Незбиране молоко переноситься погано, допускається сир негострих сортів з невеликим терміном витримки — російський, адигейський, Едам.

    Молочні продукти

  5. Крупи. Каші — найкорисніша їжа при запаленні підшлункової залози, причому їх потрібно готувати з певних круп: манної, перлової, рисової, гречаної, пшоняної. Варяться вони на воді без приправ, після чого слід перетерти і є в вигляді пюре. Для різноманітності в деяких випадках можна приготувати кукурудзяні або пшеничні крупи.

    Манна каша

  6. Фрукти. Вживання солодких фруктів при панкреатиті майже не обмежена, але від кислих плодів, а також тих, які містять неперетравлювану клітковину (груші, виноград), краще відмовитися. Вибирати потрібно стиглі фрукти і очищати їх від шкірки. Крім того, можна їсти плоди в запеченому і пюрірованном вигляді, варити з них компоти, робити желе.

    Яблучне пюре

  7. Випічка і хліб. Хліб повинен бути пшеничним або цільнозерновим, причому заборона накладається на свіжі хлібобулочні вироби — їх можна їсти злегка підсушеним або у вигляді сухарів, а випічка повинні бути здобні і бажано несолодкої.
  8. Яйця. У день людям з порушеннями ферментативної функції можна з’їсти не більше двох курячих або чотирьох перепелиних яєць — некруто або приготувати омлет на пару.

    Перепелині яйця

  9. Рослинні масла. Трохи масла можна додавати до каш, салатів та інших страв, причому найкраще підійде соняшникова, оливкова, рапсова і льняне, іноді можна дозволити трохи вершкового масла.
  10. Напої. Негазована мінеральна вода, слабозаваренний чай, компоти зі свіжих і висушених фруктів, трав’яні відвари.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  До якого лікаря йти з циститом і чи можна пити таблетки без призначення

Негазована мінеральна вода

заборонені продукти

В число продуктів, які заборонені до вживання при дисфункції підшлункової залози, входять:

  • свинина, сало та інші жирні сорти м’яса, ковбаси, напівфабрикати, субпродукти , тушонка.
  • кисломолочні продукти з високим вмістом жиру, деякі види сирів (копчені, гострі, з цвіллю).
  • жирн е і червоні сорти риби, особливо в копченому і солоному вигляді, ікра.
  • овочі з грубою клітковиною (редиска, ріпа, болгарський перець), великим вмістом кислот (щавель, шпинат), бобові культури, гриби.
  • відварені або смажені яйця.
  • цитрусові, виноград, сливи, персики, яблука кислих сортів, інжир.
  • здобне печінку і булки, торти, шоколад і цукерки, морозиво, горіхи.
  • газована, міцний чай, кава, какао, квас, алкоголь.

Чого не можна їсти при панкреатиті

Дієту слід дотримуватися до тих пір, поки діяльність підшлункової й залози не прийде в норму. При хронічному панкреатиті в періоди ремісії сувора дієта не потрібна, але слід дотримуватися деяких правил — виключити напівфабрикати, копченості, гострі страви, алкоголь. Розумні обмеження в харчуванні і виконання лікарських рекомендацій допоможуть уникнути загострень захворювання і зберегти здоров’я підшлункової залози на довгі роки. Зупинити пронос в домашніх умовах у дорослого читайте на нашому сайті.

Відео — Що можна їсти при панкреатиті?

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Залишити коментар