Жовчний міхур

Чи можна молоко при панкреатиті, козяче, коров’яче

Панкреатит характеризується порушенням роботи підшлункової залози. Викликає дискомфорт і хворобливі симптоми. Принципи лікування засновані на дотриманні дієти. Які продукти найбільш прийнятні і чи можна молоко при панкреатиті, козяче, коров’яче.

Зміст

  • 1 Особливості харчування при загостренні панкреатиту
  • 2 Як можна вживати молочні продукти
    • 2.1 Козине молоко
    • 2.2 Коров’яче молоко
  • 3 Страви при панкреатиті
    • 3.1 Відео: молоко при панкреатиті: чи можна козяче молоко і ряжанку

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Особливості харчування при загостренні панкреатиту

Молочні продукти — важлива частина раціону. Молоко містить вітаміни, кальцій і велика кількість білка. При його вживанні може розвинутися непереносимість лактози, що пов’язано з нестачею лактази. Це фермент, який відповідає за засвоєння молочного білка. У хворого панкреатитом є дефіцит панкреатичних і печінкових ферментів, що проявляється синдромом подразненого кишечника.

Вживання напою може викликати нудоту, відчуття тяжкості в шлунку, здуття кишечника і діарею. При панкреатиті пити молоко потрібно з великою обережністю. У гострий період або при загостренні хронічного процесу його повністю виключають з харчування на три доби. Буде потрібно прибрати з раціону такі продукти:

  • йогурти, кефіри, коктейлі, що містять штучні добавки, барвники, ароматизатори.
  • морозиво.
  • згущене молоко.
  • копчені гострі і плавлені сири.

При такому складному захворюванні не варто зловживати молочними продуктами. Після стихання нападу, перші 2 дні рекомендується повне голодування. Молоко в невеликій кількості може бути присутнім в складі каш, супів, желе тільки на третю добу. Попередньо його навпіл розбавляють водою. Щоб забезпечити організм білком, на п’ятий день можна додати 50 г некислого, знежиреного сиру, поступово доводячи його кількість до 100 г.

Як можна вживати молочні продукти

Після стихання гострого процесу для відновлення сил можна готувати білкові омлети з молоком на пару. Суворого лікувального харчування необхідно дотримуватися протягом двох тижнів. Далі в раціон поступово вводять молоко і містять його продукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна за загальним аналізом сечі визначити вагітність

Обсяг молока не повинен перевищувати 1 літр на добу, включаючи використання в супах і кашах. А також це може бути 1% кефір, нежирний йогурт, ряжанка, варенец. Дозволяється 5 г несолоного вершкового масла на добу. Вершки і 10% сметана — не більше 1 столової ложки через день.

При бажанні, кисломолочні продукти можна приготувати самостійно вдома. Аптечна мережа реалізує спеціальні закваски для виготовлення йогурту, кефіру, сиру, сиру на основі козячого або коров’ячого молока.

Козине молоко

Думки, чи можна вживати козяче молоко при панкреатиті розходяться. З одного боку цей напій вважається більш поживним в порівнянні з молоком корови. Містить імуностимулюючі речовини, регулює метаболізм, зміцнює кісткову тканину, відновлює сили після хвороби. Парне молоко має бактерицидні властивості.

Незважаючи на всю користь козячого молока, воно важко засвоюється організмом, тому що містить багато жирів. Тому вживати його слід в помірних дозах, бажано після консультації з лікарем або дієтологом. Щоб знизити навантаження на шлунково-кишкового тракту, починати потрібно з 50-100 мл, розбавляючи водою 1: 2. Поступово збільшувати дозу до склянки, звертаючи увагу на реакцію організму. До того ж, продукт можна використовувати для приготування молочних супів, запіканок, суфле, пити чай з молоком.

Вводити новий продукт в раціон слід крок за кроком. Кожен період може тривати тиждень. Під час розширення меню, не слід додавати відразу кілька нових страв. Пити молоко потрібно тільки в теплому вигляді.

Важливо пам’ятати, що козяче і коров’яче молоко може містити нітрати, пестициди, гербіциди, а також антибіотики. Що пов’язано зі станом здоров’я і місцем випасу тварин.

Коров’яче молоко

За поживністю літр молока відповідає 500 г м’яса. У ньому міститься добова доза кальцію, необхідна дорослій людині. А також амінокислоти, лактоза і мінеральні речовини, вітаміни. Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту і лактазной недостатність не рекомендується пити незбиране коров’яче молоко. Погано перероблений продукт не засвоюється, втрачає свою користь. Викликає метеоризм, може спровокувати напад панкреатиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Пісок в жовчному міхурі: симптоми і лікування

Не можна пити сире молоко, щоб уникнути бактеріального інфікування. Кип’ячене використовують в розведеному вигляді, починаючи з невеликих порцій. Його додають до гречаної, рисової, вівсяної і манної каші, звареної на воді. А також в омлет і овочеве пюре.

В період ремісії найкраще вживати пастеризоване і пряжене молоко. Перше проходить теплову обробку при температурі не вище 75 °, не втрачаючи при цьому смак, колір і властивості. Топлене витримують тривалий час при 90 °. Воно стає світло коричневим, набуває карамельний смак. При такій обробці значно знижується патологічна мікрофлора.

У гострій стадії рекомендується знежирений або 1% кефір і йогурт. У стані ремісії жирність молока може бути збільшена до 3,2%, а сир до 5-9%. Вся їжа повинна бути свіжою. Неприпустимо використання простроченої продукції.

Важливо. При панкреатиті краще не використовувати молочні продукти, куплені з рук. Щоб уникнути зараження кишковою інфекцією молоко слід пастеризувати або прокип’ятити.

Блюда при панкреатиті

Раціон при хронічному панкреатиті має бути збалансованим, різноманітним і містити багато клітковини. З використанням молочних продуктів можна приготувати багато корисних і смачних страв.

Вівсяні пластівці з йогуртом. Напередодні жменю вівсянки залити склянкою йогурту, можна молоком, вранці додати ягоди.

Маннік на кефірі. Зварити густу манну кашу на воді, остудити, розрізати її на шматочки. Залити кефіром, мед додати за смаком.

Омлет з овочами в духовці. Овочі припустити під кришкою, залити збитою сумішшю з яєць і молока, запекти в духовці.

Сирна запіканка. Знежирений сир протерти через сито, додати манну крупу, ванілін, родзинки або курагу, трохи цукру. Запекти в формі або сковороді.

Смачне пряжене молоко можна приготувати в мультиварці. Для цього продукт заливають в ємність і витримують в режимі «Гасіння» протягом 6-8 годин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта при жовчнокам'яній хворобі

Для приготування ледачих вареників потрібен сир і яйця. Продукти перемішують, додають цукор і борошно для формування «ковбаски». Тісто ріжуть на шматочки, варять в киплячій воді, поки вареники не спливуть.

Смачна і корисна гарбузова каша. Овоч чистять і ріжуть, заливають водою, щоб рідина їх трохи покрила. Гасять до напівготовності. Потім додають молоко і крупу на вибір. Цукор за смаком. У готову кашу можна додати трохи вершкового масла.

З харчування хворих панкреатитом в обов’язковому порядку виключають жирні, копчені смажені страви. Консерви, ковбасу, мариновані овочі з оцтом, їжу з фастфуда. Щоб людині полегшити життя і перевести процес в стан ремісії, потрібно дотримуватися деяких правил:

  • повністю виключити алкоголь.
  • білки повинні стати основною їжею.
  • знизити вживання жирів і вуглеводів.
  • в гострий період харчуватися протертою їжею, приготованою на пару.
  • голодної дієти дотримуватися не більше 3 днів.
  • не переїдати.
  • можна їсти як холодні, так і гарячі страви, оптимальна температура 40 °.
  • рекомендується дробове харчування, не менше 5 разів на день.
  • пити достатню кількість рідини.

Людям, які зіткнулися з панкреатитом, потрібно повністю переглянути життєвий уклад і харчування. Найменше порушення може спровокувати черговий напад. Багато дієту при захворюванні вважають виснажливою. Але її дотримання — це запорука здорового способу життя і можливість позбавлення від панкреатиту.

Відео: Молоко при панкреатиті: чи можна козяче молоко і ряжанку

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Залишити коментар