Різні хвороби

Харчування після операції на кишечнику

Патології органів шлунково-кишкового тракту дуже підступні. Якщо не виконувати розпорядження лікаря і не вести правильний спосіб життя, великий ризик виникнення ускладнень, які потребують оперативного втручання. Лікувальне харчування після операції на кишечнику і інших органах травлення є невід’ємною складовою схеми одужання.

лікувальне харчування після операції на кишечнику

Зміст

  • 1 Показання до дієті
  • 2 Дозволені і не рекомендовані продукти після операції на кишечнику
  • 3 Правила теплової обробки
  • 4 Етапи післяопераційної дієти
  • 5 Наповнення раціону після операції на кишечнику
  • 6 Особливості гіполіпідемічної дієти
    • 6.1 Приблизний раціон на 3 дні
    • 6.2 Відео — Правильне пі тание після видалення пухлини кишечника

Показання до дієти

Післяопераційна стадія має на увазі ряд заходів, спрямованих на нормалізацію діяльності кишечника . Найбільш небезпечними є перші 3 місяці після операції. Імунітет дуже ослаблений в цей період, тому організм потребує додаткової кількості вітамінів і мінералів. Особливу роль відіграє збалансований раціон, відкоригований з урахуванням специфічних особливостей хворого.

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Лікувальна меню наказують при таких захворюваннях, для усунення яких було зроблено оперативне втручання:

  • хвороба Крона.
  • виразки.
  • кишкова непрохідність.
  • поліпи.
  • пухлини.

Схема харчування обумовлена ступенем складності задіяних хірургічних маніпуляцій і якістю стільця прооперованого пацієнта. У післяопераційну фазу при сильних болях в кишечнику можливе введення їжі внутрішньовенно.

Гострі болі і порушення стільця — неминучі наслідки кишкових операцій

Дозволені і не рекомендовані продукти після операції на кишечнику

Основна мета лікувального харчування — купірувати хворобливі відчуття пацієнта. Грамотно підібраний раціон допомагає травним органам безболісно виконувати свою роботу. Після переходу на дієту поступово нормалізується стілець, і проходять неприємні відчуття в абдомінальній зоні.

Таблиця 1. Дозволені і не рекомендовані продукти
Можна Не можна свіжі овочі.
некислі сорти фруктів.
чорниця.
знежирені сирні вироби.
сухарики.
картопля.
висівки.
нежирні різновиди сиру.
вівсяна і рисова каші.
лляні насіння.
соки з овочів.
вода без газу.
чорний чай.кіслие сорти фруктів.
соління.
морозиво.
шоколад.
горіхи.
гострі страви.
білокачанна капуста.
помідори.
консерви.
копченості.
гриби.
ковбасна продукція.
супи, приготовлені на м’ясному або рибному бульйонах.
газовані і спиртні напої.
бобові.
вироби із здобного тіста.
спаржа.
Важливо дотримуватися дієти протягом 3 тижнів після проведення хірургічного втручання. Запобігти зневоднення допоможе негазована вода, об’ємом до 3 л щодня.

Лікувальна дієта передбачає виключення цитрусових з раціону

Правила теплової обробки

Продукти зі схваленого списку повинні бути оброблені відповідним чином. З існуючих методів дозволені варіння і припускання.

припускании — модифікація варіння, що дає можливість зберегти корисні властивості їжі. Продукт на 1/3 поміщають в палаючу воду, решту 2/3 варять під паром, щільно притиснувши кришку. Соковиті овочі та фрукти припускають без використання рідини. Вони тужать у власному соку, який утворюється під час нагрівання.

Термооработка сприяє якісному засвоєнню їжі і загибелі шкідливих мікроорганізмів. Неправильне приготування дієтичних страв призводить до формування речовин, що мають канцерогенну дію. Слід уникати високих температур: оптимальною є 100 ° C. Для овочів рекомендують використовувати температуру нижче 60 ° C, в іншому випадку руйнується вітамін С.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чому після їжі здувається і здуває живіт?

Варка на пару — провідний метод обробки при лікувальній дієті. З цією метою необхідно використовувати пароварки з добре закривається кришкою. На дно ємності поміщають ґрати для викладання продуктів і наливають невелику кількість води. Під час кипіння посуд наповнюється парою, який відмінно зберігає форму і структуру їжі. Готові страви виходять соковитими і не втрачають корисних для організму елементів.

Щоб страви були максимально поживними, потрібно готувати їх на пару

Етапи післяопераційної дієти

Лікувальне харчування в післяопераційний період складається з 3 етапів. Кожна стадія передбачає використання різних продуктів і методів приготування.

Таблиця 2. Етапи дієти
Етап Кількість прийомів їжі Обсяг порції, г Температура приготування, ° С Консистенція їжі 1. 3 дня830045Жідкая2. 3 дня640045Перетертая3. До повного восстановленія5500100Жідкая і желеобразная
На першому етапі їжу бажано не солити, на наступних допускається використання 5 г солі в день. Остання стадія має на увазі розширення способів приготування: дозволяється запікати продукти, але без формування скоринки. У ряді випадків в перший день після операції слід утриматися від прийому їжі. Шлунково-кишковому тракту може знадобиться час для того, щоб перебудуватися на роботу в нових умовах.

Лікувальне харчування після кишкових операцій засноване на відмові від кислих продуктів, включаючи фрукти та ягоди

Наповнення раціону після операції на кишечнику

Фахівцями розроблено меню на 1 тиждень, що допомагає пацієнтам максимально швидко відновитися. Залежно від фізичних характеристик пацієнта зазначені етапи можна пролонгувати або скорочувати.

Таблиця 3. Стадія №1
День 1 сніданок 2 сніданок 3 сніданок Обід Полудень 1 вечеря 2 вечеря Перед сном 1, 2.100 гр солодкого чорного чаю.
100 гр компота.150 гр компота.250 гр курячого бульона.200 гр желе з фруктів.
200 гр напою з шіповніка.150 гр солодкого чая.200 гр рисового відвару.
150 гр желе.200 гр напою з шіповніка.150 гр компоту.
Таблиця 4. Стадія №2
День 1 сніданок 2 сніданок Обід Полудень Вечеря Перед сном 1, 2.200 гр гречаної каші.
омлет з 2 яєць.
100 гр солодкого чаю з лимоном .150 гр знежирених вершків.
150 гр напою з шіповніка.250 гр курячого бульйону з вівсяною кашею.
100 гр м’яса на пару.
150 гр компота.1 яйце всмятку.
150 гр желе.
150 гр напою з шіповніка150 гр риби на пару.
200 гр рідкої вівсянки на курячому бульйоні.
100 гр солодкого чаю з лімоном.200 гр желе.
150 гр напою з шипшини.
Таблиця 5. Стадія №3
День 1 сніданок 2 сніданок Обід Полудень Вечеря 1.1 варене яйце.
250 гр рисової каші з молоком.
150 гр солодкого чаю.

1 печене яблуко з невеликою кількістю цукру.
200 гр киселю з сої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Авіакомпанії, що анонсують рейси після 22 травня, вводять українців в оману - Мінінфраструктури

300 гр супу з вівсянки на курячому бульйоні.
100 гр парових фрикадельок.
150 гр пюре з моркви.
150 гр фруктового мусу.
омлет з 2 яєць.
200 гр напою з шипшини.
100 гр сухариків.
250 гр відвареної риби в соусі зі сметани.
150 гр пюре з картоплі.
200 гр солодкого чаю з молоком .

2.1 яйце всмятку.
250 гр гречаної каші.
100 гр перетертого сиру.
200 гр солодкого чаю з вершками.
150 гр сиру, перемішаного зі сметаною.
100 гр сухариків.
250 гр напою з шипшини.
100 гр вимоченої оселедця.
250 гр супу з вермішелі ікартошкі на курячому бульйоні.
150 гр нежирного м’яса на пару з овочами.
250 гр компоту з сухофруктів.
100 гр паштету з печінки.
150 гр відвару з висівок пшениці.
50 гр вівсяного печива.
100 гр вареного мови.
150 гр відвареної риби з овочевим гарніром.
150 гр рулету з моркви та яблук.
1 ватрушка.
150 гр солодкого чаю з лимоном.

3.150 гр гречаної каші.
омлет з 2 яєць.
200 гр солодкого чорного чаю з молоком.
100 гр парових м’ясних биточків.
1 печене яблуко.
250 гр супу з перлової каші на курячому бульйоні з додаванням овочів.
150 гр парових м’ясних котлет.
100 гр пюре з моркви.
250 гр компоту з сухофруктів.

200 гр сирного пудінга.150 гр відвареної риби.
200 гр пюре з картоплі.
150 гр парового м’ясного рулету.
200 гр солодкого чорного чаю.

Дієта позитивно відбивається на функціонуванні органів шлунково-кишкового тракту і не має протипоказань. Необхідно суворо дотримуватися кожного етапу. Пропуск будь-якій стадії загрожує появою наступних ускладнень:

  • гострі болі в абдомінальній зоні.
  • пронос.
  • здуття черевної порожнини.
  • нудота.
  • непритомність.
  • блювота.
  • виснаження.

Виникнення будь-яких побічних ефектів коригується переходом на ранні стадії лікувального харчування. При дотриманні всіх правил протягом декількох тижнів хворий повертається до звичного стилю життя.

Вживання бобових в рамках лікувального харчування знаходиться під суворою забороною

Особливості гіполіпідемічної дієти

Завдання цієї системи харчування полягає в стабілізації ваги, зменшення кількості холестерину в крові і поліпшення діяльності травної системи.

основний принцип дієти — різноманітність. Вона призначена для тривалого застосування і не припускає серйозних харчових обмежень. Дуже добре підходить в якості щоденного раціону після застосування суворої лікувальної дієти.

Гіполіпідемічна дієта допомагає нормалізувати діяльність органів шлунково-кишкового тракту і зменшити масу тіла

Особливості гіполіпідемічної дієти:

  • дробове харчування, від 5 до 6 разів на день невеликими порціями.
  • вживання не менше 2 л негазованої води щодня.
  • акцент на представниках сімейства злакових і плодово-ягідних з великим вмістом клітковини, не менше 400 гр в добу.
  • зменшення обсягу споживаних тваринних жирів.
  • головне джерело протеїну — м’ясо птиці, сир і нежирні сорти риби.
  • помірне використання молочної продукції.
  • кількість жовтків становить 3 штуки на 7 днів.
  • м’ясну продукцію бажано готувати на пару.
  • включення в раціон морської капусти і дарів моря.
  • допустиме щоденне кількість хліба — 200 гр, що дорівнює 2 середнім шматочках.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Муковісцидоз: що за хвороба

Ламинария (морська капуста)

Вечеряти необхідно за кілька годин до відходу до сну, віддаючи перевагу білковим стравам.

Таблиця 6 . Перелік рекомендо анних і заборонених продуктів
Можна Не можна кріп, базилік і петрушка.
морська риба, включаючи сімейство лососевих.
морська капуста.
рослинне масло.
часник.
вівсянка.
сухофрукти.
компоти і соки, приготовані без використання цукру.
овочі, фрукти і ягоди з шкіркою.
молочна продукція, жирністю більше 5%.
будь-які субпродукти.
шоколад.
ікра.
жирне м’ясо і копченості.
червоне м’ясо птиці.
цукор.
какао.
маргарин та інші жири, включаючи сало.
жирні м’ясні бульйони.
осетрина.
газовані напої.
хліб з першосортної борошна.
кондитерські вироби і здоба.
кави.
мед.
алкоголь і пиво.

гіполіпідемічної дієти слід дотримуватися не менше 2 місяців

Приблизний раціон на 3 дні

Дозволено міняти місцями зазначені страви і пропускати проміжні прийоми їжі. Також можлива заміна продуктів на аналогові з однаковою калорійністю.

День 1:

  1. Сніданок — сирники і 1 склянку свіжого соку.
  2. Другий сніданок — фруктовий салат з хурми, яблук і груш.
  3. Обід — куряче філе, приготоване пару, і відварений рис з овочевим гарніром.
  4. Полудень — 2 шматки хліба і 1 печене яблуко.
  5. Вечеря — салат з овочів і червона риба, запечена з лимоном і базиліком.

День 2:

  1. Сніданок — нежирний омлет і салат з помідорів з додаванням зелені.
  2. Другий сніданок — овочевий салат з блоковим оцтом.
  3. Обід — суп з картоплі і моркви на легкому бульйоні, грецький салат і 1 шматочок хліба.
  4. Полудень — знежирений йогурт з джемом.
  5. Вечеря — відварне рибне філе з картопляним пюре.

День 3:

  1. Сніданок — пшенична каша, приготована з гарбузом.
  2. Другий сніданок — 1 варене яйце некруто і скибочку хліба.
  3. Обід — телятина на пару і вінегрет.
  4. Полудень — 2 банана.
  5. Вечеря — макарони з тушкованою курятиною .

Щоденні 2 л води необхідно розбити на 8 склянок і пити або за 30 хвилин до прийому їжі, або через 1 годину після трапези. Якщо перед відходом до сну з’являється відчуття голоду, можна вгамувати його 1 склянкою кефіру з низьким відсотком жирності, 1 морквиною або невеликим яблуком. Якщо організм вимагає солодкого, кілька разів на тиждень допускається вживання желе без цукру, низькокалорійних крекерів, вівсяного печива або сухофруктів.

Сухофрукти замість солодощів

Будь-яке оперативне втручання є великим стресом для організму. Операція чревата порушеннями обмінних і травних процесів, тому в післяопераційний період пацієнт повинен строго дотримуватися лікувальну дієту. Вона допоможе насититися поживними елементами і відновить роботу органів шлунково-кишкового тракту.

Відео — Правильне харчування після видалення пухлини кишечника

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Залишити коментар