Різні хвороби

Меню після видалення жовчного міхура перший місяць

Людський організм є крихкою системою і будь-яке оперативне втручання призводить до серйозних наслідків. Необхідно дати можливість відновити звичні функції і мінімально навантажувати його на період реабілітації. Меню після видалення жовчного міхура перший місяць коригується в обов’язковому порядку. Із системи шлунково-кишкового тракту виключається цілий орган, а це значить, що процес харчування і засвоєння поживних речовин вже ніколи не стане колишнім. Тіла потрібно дати можливість звикнути до відсутності жовчного міхура, і відповідна дієта буде в цьому кращим помічником.

Меню після видалення жовчного міхура перший місяць

Зміст

  • 1 Що відбувається, коли прибирають жовчний міхур?
  • 2 Перші дні після операції
  • 3 Меню для 5-7 доби
    • 3.1 Стіл 1а
    • 3.2 стіл 1б
    • 3.3 Відео: Дієта стіл №1 Що можна? Що не можна?
  • 4 Меню другого тижня
    • 4.1 Дієтичне харчування для ослаблених пацієнтів на другому тижні
  • 5 Загальні правила
  • 6 Заборонені до вживання продукти
  • 7 Повноцінний раціон — ключ до успіху
  • 8 Рецепти для першого місяця
    • 8.1 Відео: Як харчуватися після видалення жовчного міхура
  • 9 Що буде, якщо порушити дієту?
    • 9.1 Відео — Особливості відновного періоду після холецистектомії

Що відбувається, коли прибирають жовчний міхур?

При операції на жовчному міхурі ечень не перестає створювати жовч, проте втрачається резервуар для її накопичення, зберігання і насичення ферментами. Щоб баланс в організмі зберігався, цю функцію переймають жовчні протоки. Вони не можуть прийняти в себе концентровану жовч, тому частина її в невеликих кількостях регулярно надходить в дванадцятипалу кишку. Змінюється ферментний склад і в’язкість даної рідини не в позитивну сторону, що не сприяє травленню в цілому і провокує збільшення числа патогенних мікроорганізмів в просторі ШКТ. Необхідно провести корекцію раціону, щоб не перевантажити організм і знизити негативний вплив на довгому ділянці кишечника.

Дієта для жовчного міхура спрямована на оперативний висновок жовчі з організму і нормалізацію пов’язаного з нею обміну речовин

Перші дні після операції

Найбільш жорсткі обмеження стосуються першої доби. Не можна пити навіть воду, а для профілактики зневоднення пацієнтові можна змочувати губи губкою і полоскати рот несолодкими трав’яними настоями. Зазвичай це не викликає труднощів — по завершенні операції організм переживає сильний стрес і апетит, як правило, відсутня.

ЦІКАВІ НОВИНИ:

В перші дні після операції відсутній апетит

Через день вводять просту воду — акуратно і невеликими порціями по 2 ковтки кожні 15 хвилин. Якщо організму необхідна вітамінна терапія, замість води пропонують відвар плодів шипшини. Він не повинен бути солодким. Також дозволяється вживати мінеральну воду (негазовану).

Загальний обсяг рідкого пиття на 2-й день не повинен перевищувати 1 літра.

В крайньому випадку лікар може дозволити з’їсти трохи киселю або супу в перші 12 годин після видалення жовчного. Загальна рекомендація полягає в водному голодуванні на першу добу і введенні з другої доби дієти 0А, що складається з наступних компонентів:

  • м’ясні бульйони дієтичні з низьким вмістом жиру ( «другий» бульйон).
  • слизові відвари круп.
  • кефір.
  • кисіль.
  • желе.

Перший тиждень важливо виключити такі продукти, як міцний чай (допускається тільки слабкий, ненасичений напій), кава, алкогольсодержащие, солодощі, шоколад, смажену і жирну їжу, а також копченості, соління, маринади, гострі приправи. Їжа не повинна сприяти виробленню зайвої жовчі, до утворення якої організм поки не готовий. Тому їжа приймається переважно протерта, приготована на пару, нейтральної температури.

За основу раціону для реабілітують після операції беруть лікувальну дієту «Стіл №1». Вона об’єднує в собі щадне м’ясне, рибне і овочеве харчування, при якому небажано їсти свіжі фрукти і ягоди, не рекомендується житній хліб та інші сприяють желчеотделению продукти.

З рідин після 3-х днів з’являється компот з кураги і інших сухофруктів без солодких добавок і загальний обсяг пиття може бути збільшений до 1,5 л. Можна вводити яблучний і гарбузовий соки, варити картопляне пюре на воді і пропонувати хворому, а також давати блендірованний дієтичний суп.

Компот з кураги

Перші порції зазвичай дуже маленькі — їжа вводиться поступово, починаючи від кількох столових ложок і до 220 гр.

На 5-й день в раціоні пацієнта з’являється зачерствілий білий хліб, сухе печиво, з шостого дня допустимо вживання каш, але в перетертої вигляді (основа — крупа гречана, вівсяна, або пшеничне). З молочних продуктів можна їсти сир, вживати кисломолочні. Триває проходження лікувальної дієті 1-го столу і харчування вареними білковими і овочевими продуктами, попередньо подрібненими для спрощення процесу травлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Таблетки для поліпшення травлення і обміну речовин

Приклади страв, які позитивно сприймаються організмом в перший тиждень після оперативного втручання в шлунково-кишковому тракті:

  1. Рулет з парової курки.
  2. Молочні парові страви (супи, запіканки).
  3. Омлет на основі білків, приготований паровим способом.
  4. м’ясне суфле на пару.
  5. Сир дієтичний адигейський і маложирні кефір або йогурт.

на першому погляд, раціон вельми обмежений. Можна спробувати поєднувати компоненти з декількох рецептів — наприклад, спробувати приготувати молочно-овочевий суп.

Після цього настає час плавного переходу з післяопераційної дієти 1а на схему харчування 1б (за станом пацієнта — на 5-7 день) .

Меню для 5-7 доби

Стіл 1а

1-й прийом їжі: парові білки омлету, рідка вівсянка (можна розбавити молоком і додати вершкове масло в обмеженій кількості — 5 гр.). питво — чай ​​з лимонним соком.

2-й прийом їжі: сир дієтичний, плодів шипшини відвар.

3-й прийом їжі: м’ясне суфле парове, суп зі слизової консистенцією на манної крупі, відвар шипшини, десерт — крем молочний.

4-й: рідка гречка з вершковим маслом, парова риба, чай з додаванням лимонного соку.

На завершення дня: відвар плодів шипшини з фруктовим желе.

Відвар шипшини

Стіл 1б

1-й прийом їжі: 200 мл рідкого рису на молоці (дозволяється невелика кількість масла , як і в попередньому меню), білки парові у вигляді омлету, напій — неміцний солодкий чай, куди слід додати сік лимона.

2-й сніданок: печені подрібнені яблука, подрібнений сир з вершками, відвар шипшини.

3-й прийом їжі (основне, обіднє меню): м’ясні котлети парові, крем-суп овочевий, картопляне пюре, на десерт — фруктове желе.

4-й прийом: фруктовий сік з відварною куркою, попередньо протертої або подрібненої.

5-й (меню вечері): протерта геркулесова каша з вершковим маслом, парові рибні суфле, чай з молоком.

Завершальний прийом їжі: про оло 200 гр. кефіру.

Перед сном слід випивати склянку нежирного кефіру

Відео: Дієта стіл №1 Що можна? Що не можна?

Меню другого тижня

Якщо операція проходить без ускладнень і процес реабілітації протікає стандартно, відбувається природний перехід на дієту 5а. Основний принцип раціону — мінімум навантаження на травний тракт (хімічної, механічної). Все готується на пару, або відварюється. У меню входять:

  1. Варені і парові білкові продукти — м’ясні, рибні, і ін.
  2. Супи дієтичні.
  3. пудинги.
  4. Легкі запіканки.
  5. Тушковані овочеві страви і пюре.
  6. Рідкі каші (манка — виключається). Можна варити каші на воді, а можна наполовину розбавляти рідку основу молоком.
  7. Фруктові киселі.
  8. Рослинна олія для заправки в невеликій кількості.
  9. Нежирні молочні продукти.
  10. Хліб білий, вчорашній.

Тушковані овочі

Якщо при наявності даної дієти все ж спостерігаються неприємні симптоми утрудненого травлення (гази , діарея, біль у правому підребер’ї), потрібно переглянути окремі її компоненти або перейти на більш щадну для організму схему 5щ.

Дієтичне харчування для ослаблених пацієнтів н другому тижні

На перший прийом їжі: невелика порція манки, звареної на молоці, парові білки у вигляді омлету (близько 100 гр.). з напоїв дозволяється чай.

Другий: шипшиновий відвар, свіжий сир без добавок (нейтральний).

3-й: протертий суп овочевий з додаванням крупи (наприклад, вівсяної) — маленька порція або половина основний, відварене м’ясо ніжне, морквяне пюре, на десерт — желе з фруктів.

4-й: приготовані в духовці яблука.

5-й: пюре з картоплі з відвареної рибою — невелика порція. неміцний чай.

Фінальний прийом їжі: кефір, або фруктовий кисіль.

Не можна використовувати приправи, які провокують виділення жовчі, а також будь-які копченості, екстремально гарячі і холодні страви.

Загальні правила

В перший місяць всім пацієнтам без жовчного міхура потрібно освоїти систему дієтичного харчування, яка буде актуальна для них протягом всього життя. Цей період є ключовим для нормалізації процесів травлення. Важливо уникнути зривів, слідуючи простим рекомендаціям:

  1. Для всіх дієт характерно відсутність смажених страв — це загальна рекомендація, якої слід дотримуватися і надалі, коли організм увійде в природний ритм і пристосується до невластивому жовчовидільну процесу. Парити, тушкувати, запікати — такі дозволені способи термічної обробки продуктів для пацієнта з видаленим жовчним міхуром. На допомогу хворому — пароварка, духовка, мультиварка. Заборонені страви на грилі.

    Смажені страви повинні бути виключені

  2. Консистенція страв повинна підбиратися індивідуально — якщо відчуваєте, що їжа занадто рідка, вживайте більше щільну.
  3. Є потрібно часто — 6-7 раз на добу їжа повинна надходити в шлунково-кишковому тракті. Дробове часте харчування є більш щадним. Загальна кількість прийомів їжі може досягати 8 разів.
  4. Відсутність резервуара для жовчі є підставою для введення режиму харчування (по годинах). Рідини, яку виробляє печінка, ніде накопичуватися, тому має сенс привчити організм до певного ритму.
  5. Чи не є пізно — пізніше двох годин до відходу до сну трапеза повинна бути завершена. В іншому випадку, жовч застоюється в протоках і може привести до утворення каменів.

    Чи не їсти перед сном

  6. Температура їжі повинна бути нейтральною і комфортною для пацієнта.
  7. Жирні м’ясні та рибні продукти потрібно виключити і ввести нежирні сорти.
  8. Чи не зловживати бульйону — переважно є овочеві і молочні вегетаріанські супи, а м’ясо і рибу вживати в якості другої страви.
  9. Віддати перевагу солодким фруктам і ягодам і не захоплюватися їжею з кислим смаком.
  10. Сир і кисломолочні напої повинні стати обов’язковим атрибутом дієти, так як при віддаленому жовчному міхурі організм з Клон до порушень кишкової мікрофлори.
  11. Пити велику кількість рідини кімнатної температури.

    Пийте більше води

  12. Кава і чай дратують шлунково-кишкового тракту, тому є сенс обмежити або виключити їх з раціону. Потрібно пити багато води — вона розріджує жовч і допомагає налагодити травлення.
  13. Ретельно пережовувати їжу.
  14. Стежити за рівнем термічної обробки — недоварених продуктів в раціоні бути не повинно.
  15. Чи не голодувати. Ризик утворення каменів великий при тривалих перервах між прийомами їжі і низкожировой раціоні, коли жовч накопичується і застоюється в протоках, формуючи щільні з’єднання.
  16. Заборонені до вживання продукти

    Як в перший місяць, так і в наступні періоди потрібно бути обережніше з такими продуктами:

    1. Жирні супи і м’ясні страви.
    2. Важкі для травлення концентровані тваринні жири (свинини, баранини, яловичини).
    3. Ковбаси і копченості.
    4. Домашні заготовки.
    5. Гострі приправи.
    6. Жирні сл адості і шоколад.
    7. Спиртне.
    8. Консервована їжа.
    9. Гриби.
    10. Цибулю і часник.
    11. горох, квасоля, редис.
    12. Холодні продукти, включаючи морозиво — вони призводять до спазмів проток.

    Якщо пацієнту проводилася відкрита порожнинна операція, до зазначених вище обмежень слід поставитися особливо уважно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Проносне для дітей 2-3 років

Іноді можна побалувати себе несолодким бісквітом без додавання крему, сметанника на знежиреної основі, уникаючи в рецептурі масла і маргарину. В цілому слід їсти менше жирного і акуратніше вводити в раціон харчові волокна. Потрібно прислухатися до організму і не уникати свіжих кавунів, динь, огірків, якщо зазначені продукти не погіршують самопочуття.

Можна побалувати себе свіжими ягодами, якщо це не погіршує самопочуття

Дотримуючись представленим вище обмеженням , пацієнт не тільки забезпечує себе гарне самопочуття, а й страхує організм від утворення нових каменів.

Повноцінний раціон — ключ до успіху

Дієта повинна включати все необхідне для правильного обміну речовин в організмі . В іншому випадку, всі старання будуть марними і приведуть до дефіциту вітамінів, мінералів і амінокислот.

Повноцінний раціон — ключ до успіху

Таблиця 1. Компоненти меню
Компонент Де брати ? ЖіриНесмотря на те, що жирна їжа не вітається в раціоні людей з видаленим жовчним міхуром, слід пам’ятати про важливість ненасичених жирних кислот для здоров’я людини. Вони не тільки є будівельним матеріалом для клітин, але також сприяють розрідженню жовчі, нормальній роботі проток, перешкоджають утворенню каменів. У меню повинні бути присутніми лляна, оливкова олії, а не тільки соняшникова та кукурудзяна. Щодня потрібно вживати не менше двох чайних ложок.

З іншого боку, відсутність в раціоні великої кількості насичених жирів перешкоджає появі дискомфорту в правому підребер’ї, нудоти, гіркоти у роті. Для того, щоб пацієнт міг вести повноцінне життя, йому слід самостійно стежити за об’ємом жирів в раціоне.УглеводиНужно ретельно вибирати ті вуглеводні продукти, які не призводять до закислення жовчі. Переважно для раціону — повільні вуглеводи. З швидких найменш шкідливі пастила, варення, мармелад.БелкіПолноценний білок повинен надходити в організм разом з сиром, нежирними сортами риби, м’яса, білками яєць. Якщо пацієнт буде обмежувати білок, це може негативно позначитися на роботі печені.Вітамінний комплексОсобое увагу слід приділити тим вітамінам, що беруть участь в процесах регенерації клітин печінки, її повсякденній роботі — С, група вітамінів B і K. Потрібно пам’ятати про необхідність вживання ретинолу. Якщо його в раціоні недостатньо, жовч буде утворювати щільні кристалічні сполуки.
Меню перенесли операцію повинно складатися на чверть з білків, на чверть — з жирів, інші 50% припадають на різні види вуглеводної їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Біль у правому підребер'ї збоку

Перешкоджає утворенню каменів вегетаріанське харчування, а також раціон з великою кількістю бобових, апельсинів і горіхів. Доведено, що ці продукти розріджують холестерин і не дають йому збиратися в щільні згустки. Їсти чи не їсти м’ясо — питання досить спірне.

Відмовлятися від м’яса, проконсультуйтеся з лікарем

Ще один суперечливий момент в дієті для осіб, які перенесли операцію з видалення жовчного міхура, — це алкогольні напої. З одного боку, алкоголь негативно впливає на печінку, а з іншого — є відмінною профілактикою каменеутворення. Дієтологи і лікарі-гастроентерологи схвалюють вживання спиртовмісних напоїв в лікувальних дозах, тому від половини келиха червоного вина за обідом відмовлятися не варто.

Рецепти для першого місяця

Пропоновані нижче страви підійдуть тим, хто знаходиться в реабілітаційному періоді після операції. Важливо підібрати смачне і функціональне харчування. Для цього знадобляться цікаві дієтичні рецепти.

Бутерброд курячий з яйцем. Буде потрібно 100 гр. відвареного курячого м’яса, по 100 гр. яблук і томатів, а також білого хліба (не свіжий, а вчорашнього). Також для бутербродів потрібно 50 мл. кислого молока, 5 столових ложок томатного пюре, білки від зварених круто яєць (3 штуки), зелень і сіль за смаком (кріп, кінза і ін.), 1 цибулина.

Спочатку переробляємо в м’ясорубці курку, білки ( 2 шт.), фрукти і овочі. Солимо, додаємо кисломолочну кисле молоко, пюре томата. Намазуємо масу на сухий хліб, прикрашаємо зеленню і порубаним дрібно білком.

Борщ. Для цього вегетаріанського супчика знадобиться відвар буряка (250 гр.), Трохи свіжих огірків і буряка (по 50-60 гр.), Пучок цибулі, половина курячого яйця, сметана, зелень за смаком.

Береться буряк, відварюється у воді, потім охолоджується і потім дрібно шинку (соломка, кубики). Зелену цибулю і огірки також дрібно нарізати. Овочі з’єднують з отриманим відваром, потім додають туди лимонну кислоту і цукор за смаком. Ідеальне доповнення до такого пісного супу — сметана, зелень і яйця.

Борщ

Парові котлети. М’ясо яловичини, рис і вершкове масло — з цих простих компонентів можна приготувати ситне дієтичне блюдо.

м’ясо потрібно попередньо підготувати — очистити від зайвого жиру і важких для травлення сухожиль, а потім пропустити через м’ясорубку. Рис промити, видалити лушпиння і зварити до консистенції в’язкої каші. Коли рис охолоне, додаємо його до м’яса. Перемішуємо і вологими руками формуємо котлети. Змащуємо маслом грати пароварки і викладаємо отримані напівфабрикати. Приготоване на пару блюдо перед подачею на стіл поливаємо рослинним маслом.

Парові котлети

Сирні ватрушки. Для приготування знадобиться 100 гр. нежирного сиру, 15 гр. пшеничного борошна, третина яйця, 10 гр. родзинок, 50 гр. яблук. Також для цієї страви потрібні сметана і вершкове масло — 40 і 5 гр. відповідно.

Спочатку через м’ясорубку пропускаємо сир і потім туди додаємо борошно і яйце. З отриманої суміші (в неї можна також включити цукор) виготовляємо 2-3 сирні «чашечки» і викладаємо на змащену маслом сковороду. Паралельно шаткуємо яблука, очищені від шкірки, об’єднуємо їх з промитими родзинками, додаємо цукор (за бажанням і смаком). Викладаємо фруктовий фарш на сирні форми, додавши зверху соус зі сметани і муки (на 15 гр. Сметани доводиться 3 гр. Муки). Ставимо випікатися в духовку. До столу готові ватрушки подаються також зі сметаною.

Відео: Як харчуватися після видалення жовчного міхура

Що буде, якщо порушити дієту?

Переїдання, відсутність режиму харчування, встановленого лікарем, недотримання лікувального раціону можуть привести до приєднання інших захворювань шлунково-кишкового тракту. Відсутність системності в меню чреваті ускладненнями роботи кишечника, стравоходу, підшлункової залози і шлунка — колітом, дуоденіти та ін. Варто уважно поставитися до свого здоров’я, коли мова йде про нормальну роботу печінки і жовчного міхура. Шлунково-кишковий тракт — це загальна система, в якій відбуваються найважливіші процеси засвоєння з їжі корисних речовин. Якщо повернути первісний стан організму неможливо через оперативного втручання, слід подбати про профілактику подальших розладів і супутніх недуг.

Відео — Особливості відновного періоду після холецистектомії

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Залишити коментар