Різні хвороби

Харчування при хронічному панкреатиті підшлункової залози

Збалансований раціон — важлива складова лікування органів шлунково-кишкового тракту. Правильне харчування при хронічному панкреатиті підшлункової залози — основа терапії. Якість, кількість та специфіка харчових продуктів визначають її ефективність. Про особливості лікувальної дієти читайте далі.

Харчування при хронічному панкреатиті підшлункової залози

Зміст

  • 1 Підшлункова залоза
  • 2 Симптоматика панкреатиту
  • 3 Особливості харчування при хронічному панкреатиті підшлункової залози
  • 4 Рекомендовані продукти при хронічному панкреатиті
  • 5 Заборонені продукти
  • 6 Лікувальна дієта
  • 7 Дієта при ремісії хвороби
  • 8 Рецепти дозволених страв
    • 8.1 Відео — Що можна їсти при панкреатиті

Підшлункова залоза

В зоні відповідальності підшлункової залози знаходиться безліч функцій.

Завдання, покладені на цей орган, можна розділити на 2 категорії:

ЦІКАВІ НОВИНИ:

  1. Вироблення травного соку, який при потраплянні в кишечник розщеплює білки, жири і вуглеводи. Цей процес супроводжується утворенням амінокислот і вітамінів, що надходять в кровоносну систему і забезпечують організм поживними речовинами.
  2. Виробництво гормонів. Інсулін мінімізує кількість глюкози в крові. Глюкагон, навпаки, активує механізм утворення цього елементу. Соматостатін уповільнює викид жовчі і продукцію гормонів.

Завдяки цій залозі перетравлюється їжа, що підсилює її значимість для людського організму.

Серед хвороб шлунково-кишкового тракту на частку хронічної форми панкреатиту доводиться до 10%

Симптоматика панкреатиту

Запальні процеси підшлункової залози протікають в 2-х формах: гострої і хронічної.

Гостра характеризується негативними змінами в функціонуванні органу. Однак при правильно підібраному лікуванні цей процес є оборотним. При хронічній формі загострення змінюються ремісією і навпаки. Поступово відбувається зменшення активності залози.

Перша стадія хвороби може тривати до 10 років. Пацієнт відчуває болючі відчуття в області залози, але зовнішніх змін не спостерігається. На 2-му етапі погіршується перистальтика кишечника, і знижується маса тіла. Біль, в порівнянні з першою фазою, не настільки явно виражена. Ускладнення хвороби відбуваються на будь-якому етапі.

Захворювання супроводжується потраплянням травних ферментів в кровоносну систему, що викликає інтоксикацію організму

Хронічний панкреатит — патологія підшлункової залози, яка загрожує порушенням секреторної функції.

При загостренні хвороби в організмі відбуваються наступні процеси:

  • збільшується рівень кислотності, що призводить до печії.
  • концентрація ферментів, що провокує самопереваривание тканин всередині підшлункової, заподіює сильний біль справ від пупка.
  • в результаті накопичення токсинів відбувається інтоксикація.
  • з’являються диспепсичні прояви у вигляді нудоти, здуття живота і блювоти.
  • внаслідок зменшення вироблення інсуліну в крові підвищується рівень цукру, що призводить до частого сечовипускання і постійного відчуття спраги.
  • спостерігається пожовтіння шкірних покривів і склер.

За останні десятиліття хронічним панкреатитом стало боліти в 2 рази більше пацієнтів. Захворювання виникає з різних причин, серед яких лідирують незбалансоване харчування і хвороби печінки. Незалежно від форми панкреатиту, лікувальна дієта вважається однією з основних рекомендацій.

Для діагностування хронічного панкреатиту призначається аналіз ферментів і біопсія залози, УЗД і РХПГ. Один з основних методи лікування полягає в прийомі медичних засобів і грамотно підібраною дієті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ліки при харчовому отруєнні

УЗД — один з основних інструментів виявлення хвороби

Особливості харчування при хронічному панкреатиті підшлункової залози

Грамотно складений раціон дає можливість пацієнтам звести до мінімуму ризик загострення хвороби. Основа лікувальної дієти полягає в коректному відношенні до органів травлення завдяки виключенню ряду продуктів з харчової лінійки і спеціальному способу приготування їжі.

Правила харчування:

  1. Їсти необхідно 5 разів на день маленькими порціями.
  2. Прийоми їжі кожен день повинні проходити в один і той же час.
  3. Слід купувати лише продукти натурального походження.
  4. Щоб зберегти максимум поживних речовин, страви необхідно готувати на пару.
  5. Вживати їжу потрібно тільки в напіврідкому або перетерті м вигляді.
  6. Повна відмова від алкогольних напоїв.
  7. Обмежити кількість жирної їжі до 80 гр. жирів в день у вигляді вершкового або рослинного масла.
  8. Щодня необхідно з’їдати до 115 гр. білка, що міститься в нежирних сортах м’яса і риби.
  9. Бажано утриматися від вживання солодощів.

Готуючи на пару, ви зберігаєте максимум корисних властивостей продукту

при гострій формі захворювання необхідно голодувати протягом 48 годин, вживаючи тільки негазовану мінеральну воду.

Рекомендовані продукти при хронічному панкреатиті

Дієта досить демократична. В рамках лікувального харчування передбачено вживання безлічі продуктів, що дозволяють не позбавляти їжу гастрономічною родзинки.

Таблиця 1. Рекомендовані продукти
Продукт Особливості вживання РибаНежірние сорти. Оселедець, ікру і консерви потрібно ісключіть.МясоГовядіна і птиця. Сосиски і ковбасні вироби не пріветствуются.ЯйцаПодходят для приготування омлета.Молочная продукціяОбезжіренний сир. Тверді сорти сиру потрібно огранічіть.КрупиПшенічная, гречана, рисова і вівсяна. Необхідно відмовитися від перлової і пшеничного каші.ОвощіЦветная капуста, картопля, брокколі, морква, солодкий перець, помідори, салат, гарбуз, кабачки, цукіні. Рекомендовано помірне споживання свекли.Фрукти і ягодиБанани, черешня, груша, суниця, ківі, гранат, апельсини, кавун, лимони, полуниця і мандарини. Обмежити присутність на столі яблук, кураги, смородини, родзинок, малини, винограду, абрикоса, ожини, персиків, сливи, агрусу і вишні.

Незважаючи на те, що вживання солодощів небажано в цей період, можна побалувати себе пастилою

Крім перерахованих продуктів дозволені такі страви:

  • овочеві супи на курячому бульйоні. Окрошка не рекомендована.
  • пшеничний хліб 1 дня витримай, сухарі і вермішель. Житній хліб і домашня випічка не бажані.
  • зефір і пастила. Мед, цукор, мармелад і шоколад у великих кількостях протипоказані.

З напоїв дозволені чорний і зелений чай, відвар шипшини і негазована мінеральна вода. Кава, соки і морси принесуть більше шкоди, ніж користі.

Заборонені продукти

В заборонений список потрапляють продукти, що стимулюють панкреатичну секрецію.

Гострі приправи під час дієти заборонені

До таких належать:

  • м’ясо качки, гусака, баранина і свинина.
  • гострі спеції.
  • сирі або смажені яйця.
  • жирний сир.
  • кукурудзяна крупа.
  • свіжий хліб.
  • вироби з листкового тіста.
  • бобові.
  • кондитерські вироби.
  • маргарин.
  • соління і копчення.
  • будь-які алкогольні напої, вкл чаю пиво.
  • кислі соки.
  • холодні шипучі напої.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кишкова колька: симптоми і лікування у дорослих

Незважаючи на обмеження, потрібно дотримуватися балансу білків, жирів і вуглеводів. Раціон повинен складатися з рослинної їжі і тваринного білка.

Лікувальна дієта

Після нападу бажано відмовитися від вживання їжі на кілька днів. Зробити це просто, оскільки при гострій формі захворювання спостерігається втрата апетиту.

Лікувальна дієта — необхідна умова лікування хронічного панкреатиту

2-денне голодування необхідно для того, щоб стабілізувати діяльність органів шлунково-кишкового тракту. Під час надходження їжі в організм, підшлункова починає виробляти необхідні для перетравлення їжі ферменти. Однак при загостренні ферментам властиво агресивна поведінка, яке призводить до дискомфорту в черевній порожнині.

Негазована мінеральна вода в кількості 2 л в день буде припиняти вироблення панкреатичного соку. Завдяки воді токсини будуть виходити з організму і зменшаться больові відчуття. На третій день дозволено вживання їжі.

Рекомендовано виходити з фази голодування за допомогою 2-денний лікувальної дієти

Наведена нижче дієта розрахована на 2 дні. Обсяг порцій — приблизний.

Таблиця 2. Перший день дієти
Прийом їжі Дозволені страви Сніданок

  • 2 сухарика.
  • 200 гр. пюре з картоплі.
  • 150 мл негазованої мінералки.
  • Другий сніданок

  • омлет або 2 варених яйця.
  • 2 парових котлети.
  • 1 шматочок хліба.
  • 100 мл молока.
  • Обід

  • 250 мл супу на курячому бульйоні.
  • 150 гр. варених цукіні.
  • 150 гр. вареної риби.
  • 1 шматочок хліба.
  • 200 мл томатного соку.
  • Полудень

  • 200 мл киселевого напою.
  • 150 гр. желе з фруктів.
  • 150 мл негазованої мінералки.
  • Вечеря

  • 200 гр. вівсянки.
  • 2 парові котлети.
  • 200 гр. пюре з моркви.
  • 1 шматочок хліба.
  • 1 гуртка неміцного чорного чаю.
  • Таблиця 2. Другий день дієти
    Прийом їжі Дозволені страви Сніданок

  • 150 гр. вівсянки.
  • 100 гр. яловичини.
  • 1 шматочок хліба.
  • 150 мл негазованої мінералки.
  • Другий сніданок

  • 150 гр. сирної маси.
  • 150 гр. пюре з яблук.
  • 1 шматочок хліба.
  • 1 кружка чаю.
  • Обід

  • 200 мл овочевого супу на курячому бульйоні.
  • 2 рибних котлети.
  • 200 гр каші з гарбуза.
  • 1 шматочок хліба.
  • 150 гр. знежиреного сиру.
  • 1 кружка чаю.
  • Полудень

  • 100 гр. м’ясних кульок, зварених в курячому бульйоні.
  • 250 гр. пюре з яблук і моркви.
  • 100 гр. йогуртовой маси.
  • Вечеря

  • 150 гр. м’ясного рулету.
  • 200 гр. пюре з вареної картоплі.
  • 150 гр. сирної маси.
  • 1 шматочок хліба.
  • 1 кружляючи чаю.
  • Здоров’я залежить від того, наскільки строго пацієнт дотримується дієти. Крім перших 2-х днів виходу з голодування, дотримуватися режиму харчування необхідно від 6 місяців до 1 року. Будь-які відхилення від рекомендацій чреваті різким погіршенням самопочуття.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Біль в підшлунковій залозі - чим зняти біль?

    Дієта при ремісії хвороби

    Дієтологи радять довести кількість жирів до норми споживання здорової людини. Вуглеводи як і раніше залишаються на мінімальному рівні. Заборона на жирну їжу і випічку не актуальний на цій стадії, але в чорному списку залишаються спиртні напої, гострі приправи і укус. Незважаючи на гадану вседозволеність, не слід вводити в раціон велика кількість жирного м’яса.

    Якщо хвороба знаходиться в стадії ослаблення, вживання жирів дозволено без попередніх обмежень

    На стадії ремісії розширюється діапазон методів приготування їжі . Крім парового способу можна готувати продукти в тушкованому і запеченому вигляді. Число прийомів їжі — 5 разів на день, температура страв — до 60 ° C.

    Як джерела білків тваринного походження можуть бути використані яловичина, нежирна свинина, телятина, і курятина. Жирна свинина, гусак і качка не бажані.

    Рецепти дозволених страв

    Незважаючи на безліч заборон, дієта може бути смачною. Слід проявити трохи фантазії і дотримуватися правила приготування їжі на пару.

    Смакові якості страв можуть залишатися на високому рівні навіть при дотриманні дієти

    Таблиця 4. Рецепти допустимих страв
    Блюдо Інгредієнти спосіб приготування М’ясний пудинг

  • 10 гр. яловичини.
  • 25 гр. вершкового масла.
  • 15 гр. манної крупи.
  • 80 гр. питної води.
  • 1 яйце.
  • 1. Підготувати м’ясо до готування, видаливши сухожилля і жир, і відварити.
    2. Пропустити яловичину через м’ясорубку і додати в отриману суміш попередньо зварену крупу манки, збитий білок і сирий жовток.
    3. Ретельно перемішати «тісто» і покласти його в змащену олією форму.
    4. Готувати на пару протягом 30 мінут.Банановий торт

  • 2 банана.
  • 2 персика.
  • сухе печиво.
  • 500 мл знежиреного йогурту.
  • 2 упаковки желатину.
  • 250 мл води.
  • 1. Змішати желатин з водою і остудити.
    2. Додати в отриману суміш йогурт і розмішати.
    3. Приготувати формочку, постеливши на дно фольгу.
    4. Торт викладати шарами, чергуючи печиво, суміш йогурту з желатином і фрукти.
    5. Верхній шар прикрасити часточками банана.
    6. Помістити торт в холодильник для застиванія.Вермішелевая запіканка

  • 50 гр. вермішелі.
  • 35 гр. молока.
  • 40 гр. сирної маси.
  • 5 гр. цукру.
  • 1/4 частина яйця.
  • 1. Зварити і остудити вермішель.
    2. Змішати вермішель з попередньо перетертим сиром з додаванням збитого в молоці яйця і цукру.
    3. Змастити форму рослинним маслом.
    4. Викласти отриману суміш, заповнивши форму до країв.
    5. Запікати в духовці протягом 30 хвилин до утворення коричневої скоринки.
    Для запобігання загостренню і профілактики хронічного панкреатиту мало дотримуватися дієти. Слід регулярно відвідувати лікаря і один раз в 6 місяців здавати необхідні аналізи.

    Відео — Що можна їсти при панкреатиті

    Оцінити статтю
    [Усього: Середній: ]

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

    Схожі статті

    Залишити коментар