Різні хвороби

Мед для кишечника і шлунка

Мед по праву є унікальним продуктом, і крім свого чудового смаку славиться масою корисних властивостей. У багатьох будинках баночку з медом відкривають не тільки до чаю, але і для профілактики або навіть лікування багатьох недуг, найчастіше простудного характеру. Не всі знають, що мед для кишечника і шлунка — відмінний лікар. Використовуючи мед в комплексі з фармацевтичними препаратами, можна домогтися гарного результату.

До теперішнього часу дійшли деякі народні рецепти, засновані на меді, використання яких показує хороші результати при боротьбі з порушеннями і захворюваннями шлунково-кишкового тракту. У тексті нижче ми розглянемо, в яких випадках можна застосовувати мед та інші продукти бджільництва.

Мед для кишечника і шлунка

Зміст

  • 1 Корисні властивості меду
  • 2 У яких випадках мед приймати не можна?
  • 3 Вибираємо мед для лікування кишечника і шлунка
    • 3.1 кіпрейних мед
    • 3.2 Акацієвий мед
    • 3.3 Гречаний мед
    • 3.4 Липовий мед
    • 3.5 Коріандровий мед
  • 4 Як правильно їсти мед ?
  • 5 Виразка шлунка і 12-палої кишки
  • 6 Гастрити
  • 7 Печія
  • 8 Запалення кишечника
    • 8.1 Відео — Користь меду
  • 9 Підводимо підсумки

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Корисні властивості меду

До складу продукту входить безліч мікроелементів , які не просто позитивно діють на роботу тракту травлення, але і незамінні для його повноцінної діяльності, а також необхідні при порушеннях в травних органах. Мед багатий на вітаміни груп C, E, B і PP, містить калій, кальцій, цинк, магній, залізо і безліч інших корисних речовин. Медичні дослідження підтверджують, що бджолиний мед здатний:

  1. Виводити з організму токсини і шлаки.
  2. Знімати запалення в шлунку.
  3. загоює дрібні ранки, тріщинки , ерозії, стимулювати регенерацію слизових.
  4. Стабілізувати травлення, зокрема у відділі товстого кишечника.
  5. З’являтися профілактикою проти гельмінтів та інших паразитів.
  6. Усувати дисбактеріоз, відновлювати мікрофлору в кишечнику.
  7. Регулювати апетит.
  8. Купірувати больові напади, спазми, зупиняє метеоризм, вул учшает перистальтику кишечника і попереджає запори.
  9. Надавати дію проти мікробів.
  10. позбавлятися від печії.

Список, як ми бачимо, вийшов значний , і продовжувати його можна далі. Ясно одне — застосування меду може бути корисно і для профілактики захворювань шлунка і кишечника, а в разі захворювання непоганою підмогою.

Мед часто використовують в профілактичних цілях

Як і будь-який лікарський засіб, а тим більше природного походження, застосування меду може бути неможливо. Коротко поговоримо про протипоказання.

В яких випадках мед приймати не можна?

Найголовніше протипоказання при лікуванні медом — алергічна реакція на продукт. Алергія на мед зустрічається нерідко, з особливою обережністю потрібно пропонувати продукт дітям, пробуючим його вперше. Для пацієнтів, стосовно яких невідомо, чи буде реакція на мед або його похідні, не варто відразу вибирати рецепти, які містять продукт у великих кількостях. Пробувати мед потрібно обережно, з’їдаючи не більш десертній ложечки за один раз і уважно спостерігаючи за реакцією організму.

Друга причина, по якій вжити мед в лікарських цілях не вийде — цукровий діабет. Продукт містить в собі багато цукрів, глюкози, фруктози, тому не підходить людям, що страждають такою хворобою.

Не рекомендується використовувати мед особам, які страждають частими диареями, так як продукт бджільництва сам по собі має м’який ефект проносного. Також з обережністю потрібно застосовувати мед вагітним і годуючим жінкам, хворим, які мають пухлини різного генезу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Газоутворення в животі і пуканье - що робити

Для лікування шлунково-кишкового тракту краще вибирати мед високосортних, свіжий

Вибираємо мед для лікування кишечника і шлунка

Вважається, що найкращим чином для шлунково-кишкового тракту підходить кілька видів меду: кіпрейний, акацієвий, гречаний, коріандровий і липовий. У лікування частіше використовується свіжий, рідкий мед, який зберігає максимум своїх корисних якостей. Безліч позитивних відгуків надходить про мед з прополісом, який обкладає сильну протимікробну ефектом і називається навіть природним антибіотиком. Розглянемо докладніше види меду, зазначені вище.

кіпрейних мед

Прозорий мед, який має зеленуватий відтінок. У нього приємний легкий смак, навіть кристаллизуясь, кіпрейний мед тане в роті дуже швидко. Бджоли виробляють цей вид меду з однойменного рослини, який цвіте з кінця червня по початок липня. Такий мед славиться протизапальний ефект, показаний при виразках, гастритах, захворюваннях 12-палої кишки, допомагає позбутися від підвищеної кислотності, лікує запори.

Акацієвий мед

Самий рідкий і «делікатний» з усіх видів меду, завдяки чому його ще називають дитячим. Бджоли збирають цей мед з двох видів акації — білої і жовтої, відповідно, відтінок продукту може варіюватися від прозорого до жовтуватого. Мед з акації дуже добре засвоюється організмом, містить ферменти і каротин, що допомагають правильному травленню і переварюванню їжі. Акацієвий мед показаний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, застосування його дозволено дітям і вагітним жінкам при контролі лікаря.

Колір меду може варіюватися від прозорого до жовтуватого

Гречаний мед

Терпкий мед (при поїданні характерно «дере» в горлі), що збирається бджолами при цвітінні гречки. Цей мед вважається високосортним, так як має унікальний склад і широкий спектр застосування в лікувальних цілях. Також гречаний мед здатний заповнити дефіцит мікроелементів після важких хвороб, допомагає при виразці, гастритах, порушенні стільця, блювота. Містить залізо і фолієву кислоту, корисний після операцій, пов’язаних з шлунково-кишкового тракту.

Липовий мед

Запашний світлий мед, що володіє специфічним впізнаваним смаком. Продукт має протимікробні, антисептичні та загальнозміцнюючі властивості. Мед липи показаний при запальних процесах шлунково-кишкового тракту, застосовується для лікування гастриту і виразок шлунка, стимулює апетит.

Коріандровий мед

Збирається з однойменного квітки-медоноси, що культивується спеціально для цього. Мед з коріандру має пряний, трохи різкуватий пряний аромат, містить комбінацію ефірних масел, що дарує йому неповторний смак і особливі цілющі якості. Продукт застосовується при розладах шлунка, порушеннях в підшлунковій залозі і 12-палої кишки. Мед коріандру добре допомагає при відсутності апетиту, стимулює і нормалізує травлення, покращує шлункову секрецію, має жовчогінний ефект.

Таблиця 1. Склад і властивості меду
Калорійність В середньому — 300 калорій на 100 грамів Зміст вітаміновB, H, C, нікотинова кіслотаМікро- і макроелементиЖелезо, сірка, калій, кальцій, хром, фосфор, фтор, марганець, сірка, цинк, селенАмінокіслотиЦістін, аспарагін, аргінін, аланін, лізин, лейцин, триптофан, валін, гліцин, пролінОрганіческіе кіслотиЛімонная, оцтова, мурашина, малеїнова, глюконова, молочна

Як правильно їсти мед?

Люди, які страждають від захворювань шлунка і кишечника, можуть їсти не більше, ніж 100-150 грамів любо го меду в добу. Для прикладу: в столову ложку поміщається 20-25 грамів продукту. Буде правильніше замінювати цукор в раціоні медом, щоб не сталося надлишку сахарози, що також має шкідливі наслідки.

Мед можна приймати в чистому вигляді або розводити у воді кімнатної температури. У розчиненому вигляді мед швидше починає взаємодію з організмом, так як компоненти проникають в кров’яне русло простіше і легше. Потрібно пам’ятати, що гаряча вода і нагрівання руйнує ферментні сполуки в продукті, і він втрачає свої корисні властивості. Нагрітий мед, по суті, стає лише солодким сиропом, з лікувальних ласощів перетворюючись в джерело порожніх вуглеводів. Ще один цікавий факт — мед, розведений у воді трохи теплої, знижує кислотність в шлунку, а в прохолодній — підвищує. Тому вважається, що чистий мед не потрібно вживати, чи не поснідавши.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Газоутворюючі продукти харчування: список

При контакті з гарячою водою мед втрачає свої цілющі властивості

Кушая мед в чистому вигляді, не варто відразу його ковтати. Краще деякий час затримати ласощі в роті — так повніше розкриється смак, а поживні компоненти почнуть всмоктуватися в кров уже в ротовій порожнині.

Важливий момент! Після такого вживання меду рекомендується почистити зуби чи прополоскати порожнину рота, щоб попередити утворення карієсу.

Далі ми переходимо до розгляду рецептів, в яких крім меду беруть участь інші компоненти, що підсилюють його лікувальну дію. Для максимального комфорту ми згрупуємо популярні народні рецепти відповідно до недугами, від яких вони допомагають вилікуватися.

Виразка шлунка і 12-палої кишки

Що таке виразка шлунка?

Рецепт №1. З рослини потрібно зрізати здорові зелене листя і на тиждень помістити в холодильник. Після чого алое перемелюється в м’ясорубці або дрібно ріжеться, а потім змішується з медом в пропорції 1: 1. Отримана кашка приймається вранці по одній столовій ложці (натще), зберігати суміш можна в холодильнику кілька днів.

Рецепт №2. У склянці води необхідно розчинити столову ложку меду і три краплі прополісовая настойки, випити на голодний шлунок. Мед забезпечить швидке загоєння виразок і поліпшить відхід слизу, а прополіс зніме запалення.

Рецепт №3. У скляній пляшці треба змішати 500 грамів листя алое, 700 грамів меду і півлітра спирту. Отриманий склад наполягають в холоді і темряві два місяці. Готове ліки варто приймати три рази за добу по столовій ложці перед їжею. Після прийому настойки потрібно з’їсти шматочок вершкового масла.

Рецепт №4. Мед, подрібнене листя алое і вершкове масло змішуються в пропорції 1: 2: 1. склад потрібно приймати один місяць за півгодини до їди по одній чайній ложці. Після безперервного прийому протягом 30 днів потрібно зробити тижневу перерву, потім пропити склад ще місяць.

Гастрити

Рецепт №1. У склянці гарячої кип’яченої води потрібно заварити дві чайні ложки сухоцвітів ромашки і настоювати близько двадцяти хвилин. Коли відвар досягне кімнатної температури, в ньому розчиняється чайна ложка липового меду. Випивати суміш потрібно одноразово, за сорок хвилин до прийому їжі. Ромашка замінюється при бажанні календулою або нігтиками.

Рецепт №2. Чайну ложку лляного насіння залити півлітра води і варити півгодини на паровій бані. Відвар потрібно остудити і процідити через марлю. У половині склянки лляного відвару розводиться чайна ложка меду, ліки п’ють на голодний шлунок. Медово-лляної напій покращує роботу кишечника, знімає запалення і больові напади, обволікає слизову, відразу ж забезпечуючи відчуття комфорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Препарати для підвищення апетиту у дорослих

Рецепт №3. Якщо гастрит характеризується підвищеною кислотністю в шлунку, можна використовувати таку суміш: в півкілограма меду вливається півлітра соку, віджатого з листя подорожника. Суміш варять десять хвилин, після чого вливають стакан води. Відвар потрібно приймати три рази на добу за 10 хвилин до їжі по дві столові ложки, курс — два тижні.

Рецепт №4. При підвищеній кислотності можна використовуватися трав’яний медовий бальзам — для нього змішується фенхель, корінь солодки, корінь аїру і насіння льону (по 20 грамів кожного), липовий цвіт і перцева м’ята (по 10 грамів). Дві столові ложки суміші кип’ятять в півлітра води, після закипання настій два години остигає під кришкою. У склянці відвару розчиняється столова ложка меду, приймати ліки потрібно за півтори години до їди тричі на день.

Рецепт №5. Рекомендований при підвищеній кислотності, дуже простий. У склянці молока потрібно розчинити чайну ложку меду і випивати «медове молоко» виключно на голодний шлунок.

При підвищеній кислотності рекомендується «медове молоко»

Рецепт №6. При гастритах можна приймати рецепт з картопляним соком. Чайну ложку меду потрібно розчинити в половині склянки соку сирої картоплі, приймати тричі на день за годину до їжі. Курс — десять днів, потім аналогічний перерву і повторний прийом.

Рецепт №7. При зниженій кислотності підійде інший рецепт. Мед змішується з розім’ятими ягодами горобини в пропорції 1: 2. суміш настоюють дві години на темному місці і вживають по столовій ложці чотири рази на день. Замінити ягоди горобини можна смородиною, малиною або обліпихою.

Рецепт №8. При хронічному гастриті допомагає наступний рецепт: змішати по склянці меду, горілки і вичавленого з листя калонхое соку, наполягати сорок днів в темному місці. За 30 хвилин до їжі приготований склад потрібно з’їдати по столовій ложці. Курс триватиме до тих пір, поки настоянка не закінчиться.

Печія

В рівних пропорціях беруться сік алое, мед і пропущені через м’ясорубку листя столітника. Компоненти змішують і приймають до їжі по одній столовій ложці. Зберігати суміш можна в холодильнику. Якщо печія не мучить людини систематично, то хорошим варіантом буде «медове молоко» або просто ложка меду, розчинена в склянці води.

Чим лікувати печію в домашніх умовах, і які кошти вважаються найбільш ефективними — читайте в нашій спеціальній статті.

Запалення кишечника

Мед зі звіробоєм. В термосі заварюють по столовій ложці звіробою і деревію, через годину відвар проціджують, переливають в скляну ємність і зберігають в холодильнику. Перед застосуванням стакан відвару нагрівають до 40 градусів, змішують зі столовою ложкою меду і випивають натщесерце.

Відео — Користь меду

Підводимо підсумки

При захворюваннях шлунка і кишечника пацієнтам, крім лікування, призначається дієта. В дієтичний стіл входять продукти, які не перевантажують ШКТ, сприяють щадіння хворого органу, не порушують слизову.

Одним з таких продуктів є мед, який не тільки замінює для хворих солодкі продукти, а й сам є ліками. Цілющі властивості меду допомагають полегшити симптоматику хвороб травного тракту і сприяти профілактиці і лікуванню цілого спектра недуг .

Обов’язково обговоріть з лікарем свій намір брати мед і його компоненти як ліки

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Залишити коментар