Хвороби желудка

Картопляний сік натщесерце користь і шкода

Незважаючи на досягнення в сучасній фармакології, багато хто віддає перевагу народним методам лікування, які неодноразово доводили свою ефективність в боротьбі з багатьма хворобами. Широкою поширеністю серед прихильників нетрадиційного лікування користується картопляний сік. Він має багатий хімічний склад, вважається джерелом корисних речовин, але в той же час вживати його потрібно правильно — це допоможе виключити небажані реакції організму. Перед використанням соку з картоплі важливо ознайомиться з його властивостями, показаннями, протипоказаннями, способом вживання та іншою важливою інформацією.

Зміст

  • 1 Склад і лікувальні властивості
  • 2 Показання до застосування
  • 3 Який картопля краще використовувати
  • 4 Як готувати
  • 5 Спосіб вживання
  • 6 Як пити при різних захворюваннях
  • 7 Дітям і вагітним
  • 8 Шкода і протипоказання
  • 9 Особливості приготування і рекомендації щодо застосування

Склад і лікувальні властивості

Перш ніж розглядати корисні властивості картопляного соку, важливо знати, що для лікувальних цілей потрібно використовувати молоді коренеплоди. Саме в них міститься велика кількість поживних речовин для лікування ряду захворювань. Унікальність приготованого напою полягає в його складі, який багатий:

ЦІКАВІ НОВИНИ:

  • клітковиною.
  • органічними кислотами.
  • вітамінами.
  • мінералами .
  • антиоксидантами.
  • білками і вуглеводами.
  • амінокислотами.

Завдяки багатому складу, картопляний сік має протимікробну , спазмолітичну, послаблюючу властивістю. Прихильники народної медицини вважають, що, приймаючи сік картоплі натщесерце, можна отримати наступний лікувальний ефект:

  • підвищити імунітет.
  • зменшити біль і запалення при хворобах органів шлунково-кишкового тракту.
  • підвищити життєвий тонус.
  • стимулювати апетит.
  • нормалізувати стілець, усунути запори.
  • прискорити процес регенерації тканин і слизових.
  • привести в норму артеріальний тиск.
  • поліпшити роботу печінки, нирок.
  • позбавити від печії.
  • підвищити гемоглобін.
  • поліпшити роботу центральної нервової системи.

Виходячи з усіх позитивних якостей напою, можна зробити висновок, що даний продукт є справжньою панацеєю від усіх хвороб. Однак ,. як показує практика, використовують його частіше в терапії захворювань органів шлунково-кишкового тракту. Згідно відгуками людей, які використовували цей напій в лікувальних цілях, він допоміг впоратися з багатьма хронічними хворобами, зменшити інтенсивність симптоматики, знизити частоту загострень, при цьому, не завдаючи шкоди здоров’ю.

Показання до застосування

Спектр застосування картопляного соку досить великий. Його рекомендується приймати як профілактичний засіб або в комплексі з лікарськими препаратами, які раніше призначив лікар. Серед основних показань до вживання картопляного напою відносять такі захворювання і стану:

  • печія.
  • гастрит з підвищеною кислотністю.
  • геморой.
  • хронічні запори.
  • виразка шлунка.
  • панкреатит.
  • ангіна.
  • стоматит.
  • шкірні висипання, прищі, вугрі.
  • доброякісні пухлини жіночої статевої сфери.
  • цукровий діабет 2-го типу.
  • простатит.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як вилікувати гастрит в домашніх умовах

Картопляний сік використовують з метою профілактики суглобових болів або для усунення папілом. Даний напій справді можна вважати універсальним засобом в боротьбі з різними захворюваннями. Однак ефект від його застосування можна помітити на початкових стадіях хвороби або в комплексі з іншими аптечними препаратами.

Який картопля краще використовувати

Можна брати коренеплід будь-якого сорту, але багато хто вважає, що перевагу краще віддати червоному або рожевому картоплі. Головне, щоб для приготування цілющого напою був використаний молодий коренеплід.

Не рекомендується використовувати позеленіли або пророслі бульби, а також ті, які піддалися гниттю або цвілі. Експерти радять починати лікування в перші місяці осені або зими.

Як готувати

Наскільки буде корисним напій з картоплі, залежить від способу і правильності його приготування. Отримати сік можна кількома способами:

  • вручну — натерти на тертці і вичавити через марлю.
  • кухонного комбайна.
  • соковижималки.
  • блендера.

В кожному окремому випадку після подрібнення коренеплоду і отримання кашки її потрібно пропустити через 2 шари марлі. Після отримання соку його потрібно випити протягом 10 хвилин, інакше він втратить всі свої цілющі властивості.

Шкірка картоплі також багата поживними речовинами, тому при використанні молодих бульб її можна не знімати.

Спосіб вживання

Після приготування картопляного соку потрібно, щоб він постояв не більш як 5 — 10 хвилин. Цього часу буде досить, щоб осів крохмаль. Вживати напій потрібно в сирому вигляді, а пити його краще за все через трубочку. Після цього рекомендується прополоскати рот теплою водою.

До стандартних доз відносять 1 стакан соку 100 — 200 мл вранці натщесерце. Курс триває 10 днів. Вживати їжу після випитого напою можна не раніше ніж через 1 годину.

Щоб поліпшити смакові якості напою, його можна змішувати з іншими овочевими соками: морквяний, буряковий. Але перед їх комбінацією слід вивчити властивості кожного напою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Картопляний сік при гастриті з підвищеною кислотністю

Більше користі від напою можна отримати, якщо перед його вживанням правильно підготувати організм. Деякі лікарі рекомендують за тиждень до лікування відмовитися від гострих, жирних і смажених страв, а також алкоголю.

Як пити при різних захворюваннях

Вживати сік картоплі рекомендується в лікувальних або профілактичних цілях, але перед його застосуванням слід проконсультуватися з лікарем, виключити можливі протипоказання. Дозування напою і тривалість застосування залежить від мети застосування:

  • Від запорів. Вживають 2 рази в день по півсклянки протягом 2 тижнів.
  • При гастриті, виразці або печії. Призначають по 3 столових ложки натщесерце за 30 хвилин до прийому їжі, до моменту поки не покращиться загальний стан.
  • Панкреатит. Для лікування запалення підшлункової залози цілющий напій рекомендується пити натщесерце, комбінувати з ряжанкою або кефіром. Досить випивати 0,5 склянки соку, а через 5 хвилин стільки ж кисломолочного продукту. У період загострення панкреатиту від такого лікування потрібно відмовитися.
  • Від мігрені. Зменшити напади головного болю можна, якщо приймати по півсклянки нектару тричі на день протягом тижня.

Лікування картопляним соком відносять до безпечних, але щоб виключити всілякі ризики, перед його вживанням потрібна консультація лікаря .

Сік з бульб картоплі відносять до лікувальних, тому його не можна вживати безконтрольно.

Дітям і вагітним

Педіатри не рекомендують використовувати сік з картоплі дітям, оскільки він знижує кислотність шлункового соку, може привести до розладів травлення.

Майбутнім мамам цей напій рекомендується приймати для усунення печії, запорів або зниження ризиків загострення гастриту.

Шкода і протипоказання

Сік з картоплі, незважаючи на свою всебічну користь, має деякі протипоказання до застосування, а при неправильному використанні і зовсім може завдати шкоди здоров’ю.

Відмовитися від вживання цього напою потрібно особам, в анамнезі яких присутні наступні патології:

  • цукровий діабет першого типу або його важкі форми.
  • здуття живота неясної етіології.
  • ожиріння.
  • гастрит зі зниженою кислотністю.
  • карієс.
  • гострий панкреатит.

Не рекомендується давати цей напій дітям до 12-ти років. У рідкісних випадках після лікування можуть проявитися такі симптоми:

  • алергія: свербіж шкіри, висип.
  • порушення стільця.
  • дискомфорт і біль в шлунку.
  • загострення існуючих захворювань органів шлунково-кишкового тракту.
  • нудота.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим зняти нудоту: причини недуги, домашні засоби від нудоти

При появі ознак побічних ефектів потрібно припинити прийом соку або знизити його дозу.

Лікарі не радять вживати напій з цього коренеплоду людям, які схильні до діарея, мають хронічні хвороби нирок. Шкода може проявитися тільки в тому випадку, якщо неправильно проводити лікування або вживати коли до нього є протипоказання.

Небезпека від цього напою здатна проявиться, якщо напій готується з неякісних коренеплодів — тих, які мають зелені плями, гниль або пророслі коріння. Вживання такого соку може викликати отруєння. При перевищенні дозування або лікувального курсу є ризики ураження підшлункової залози з подальшим розвитком гострого панкреатиту.

Щоб виключити можливі ризики від домашнього лікування, вживання картопляного соку потрібно узгодити з лікарем, добре вивчити його властивості та допустимі дозування.

Особливості приготування і рекомендації щодо застосування

В процесі приготування і вживання картопляного нектару важливо дотримуватися деяких правил, які допоможуть підвищити лікувальний ефект, знизити ймовірність по очних реакцій:

  • Для приготування використовувати тільки домашні та молоді бульби.
  • Починати терапію з мінімальних доз, які не більше 50 мл.
  • Пити натщесерце.
  • Не варто проводити лікування в кінці зими або на початку весни, оскільки в цей період у складі картоплі немає достатньої кількості корисних речовин.
  • Застосовувати тільки бульби без слідів гнилі і цвілі.
  • Вживати рекомендується через трубочку, це допоможе захистити зубну емаль від руйнування.
  • Випивати сік слід відразу після його приготування вранці натщесерце.
  • Суворо дотримуватися рекомендовані дози, починати лікування слід з 50 мл, при х зрошена переносимості можна підвищити кількість уживаного напою.

Сік з бульб картоплі здавна славиться своїми лікувальними властивостями, але все ж важливо розуміти, що даний напій не є панацеєю від усіх хвороб. Якщо людину турбують будь-які симптоми або загострилося хронічні хвороби, потрібно якомога швидше звернутися до лікаря, який призначить відповідне лікування.

https://narodzdorov.ru/narodnye-retsepty/kartofelnyj-sok-polza- i-vred.html

https://edapolzavred.ru/kartofelnyj-sok-poleznye-svojstva-protivopokazaniya-polza-i-vred//p

https://maziuki.ru / kartofelnyy-natoshchak-polza-vred /

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Залишити коментар