Жовчний міхур

Дієта при жовчнокам’яній хворобі

жовчнокам’яної хвороба відноситься до тих недуг, які вимагають кардинальних змін в образі життя. Хворий повинен не тільки відмовитися від шкідливих звичок і повністю виключити важкі фізичні навантаження, але і перебудувати свій раціон, обмеживши вживання деяких «заборонених» продуктів.

Дієта при жовчнокам’яній хворобі

Дієта при жовчнокам’яної хвороби є повноцінним методом лікування: вона допоможе знизити гострі больові відчуття, призупинити запальні процеси і стимулювати секрецію жовчі. Певний тип харчування повинен призначати тільки фахівець після комплексного обстеження пацієнта.

Зміст

  • 1 жовчнокам’яної хвороба: що це таке?
  • 2 Причини виникнення недуги і фактори ризику
  • 3 Клінічні прояви
  • 4 Дієтичні фактори ризику
  • 5 Основні принципи дієти
  • 6 Раціон по пунктам
    • 6.1 Режим харчування
    • 6.2 Обробка їжі
    • 6.3 Температура їжі
    • 6.4 Сіль
    • 6.5 Вода
    • 6.6 алкоголь
  • 7 «Запрещёнка» і «разрешёнка»: що можна і що не можна їсти на дієті
  • 8 Дієта № 5 — екстрена міра?
    • 8.1 Принципи дієти № 5
    • 8.2 Приклади меню
  • 9 Необхідність дотримання дієти
  • 10 Роль магнію
    • 10.1 Відео — При жовчнокам’яної хвороби дієта

жовчнокам’яної хвороба: що це таке?

Склад жовчі може змінюватися в залежності від стану здоров’я людини і способу життя. Перенасичення такими елементами, як солі кальцію, деякі види амінокислот, ліпопротеїни низької щільності і т. Д., Призводить до того, що вони випадають в осад, накопичуються, формуючи тим самим щільні утворення — камені. До цього можуть призвести також застій або інфікування жовчі, запальні процеси, порушення ліпідного обміну. ​​

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Камені в жовчному міхурі формуються через перенасичення солями кальцію, амінокислотами і ліпопротеїнами

Камені в жовчних протоках або міхурі викликають серйозний дискомфорт у хворого: сильні болі в правому боці, жовтяниця, погіршення загального самопочуття. Без належного лікування жовчнокам’яної хвороба може призвести до ускладнень. Запущений недуга не можна вилікувати медикаментозними та іншими неінвазивними методами, тут потрібно оперативне втручання.

Причини виникнення недуги і фактори ризику

До основних причин скупчення каменів в жовчному міхурі відносять:

  • посилення литогенности жовчі. Це властивість означає її здатність осідати в камені.
  • застій жовчі.
  • інфекційні та запальні процеси.

Утворенню каменів сприяє застій жовчі

Які групи осіб найбільш схильні до подібних змін? До факторів ризику можна віднести:

  • жіноча стать (жінки найбільш схильні до недугам жовчних проток і міхура).

    У жінок патології жовчного міхура діагностуються набагато частіше, ніж у чоловіків

  • підвищений вміст цукру і холестерину в крові.
  • період вагітності та лактації.

    При вагітності ризик розвитку жовчнокам’яної хвороби підвищується

  • різке зниження маси тіла.
  • похилий вік.

    Літні люди теж знаходяться в зоні ризику

  • тривалий парентеральне дихання.
  • прийом гормональних препаратів.

    Гормональні засоби при тривалому прийомі можуть провокувати утворення каменів

    Клінічні прояви

    Найголовнішою причиною зростання числа запущених захворювань жовчного міхура є те, що хворі часто ігнорують на болі в боці і не звертаються за допомогою до фахівців. Наступні причини свідчать про наявність недуги:

    • жёлчная колька. Це прояв являє собою гостру, але часто короткочасну біль в правому боці. Вона може віддавати, місцями вщухати, але потім знову проявлятися з більшою силою.

      Жовчна колька проявляється гострим болем у правому підребер’ї

    • тупий, ниючий біль в області печінки. Вона пов’язана зі збільшенням розмірів цього органу через порушення виведення жовчі. Може супроводжуватися вагою і здуттям живота.
    • нудота, блювота.

      Одним із проявів хвороби є сильна нудота і напади блювоти

    • різке підвищення температури.
    • Якщо спостерігається хоча б один з перерахованих вище симптомів, краще не ризикувати і звернутися до фахівця для проведення комплексного обстеження.

Важливо! При спостереженні одного із симптомів захворювання не варто шукати в інтернеті або старих записних книжках рецепти народної медицини проти каменів у жовчному міхурі. Не займайтеся самолікуванням, так як це може привести до втрати часу, який можна було витратити на ефективну терапію під наглядом фахівця, і викликати загострення недуги.

Дієтичні фактори ризику

Вище були описані загальні фактори ризику, які можуть призвести до утворення жовчнокам’яної хвороби. Але є ще й дієтичні, т. Е. Пов’язані безпосередньо з харчуванням. До утворення конкрементів можуть привести:

  • переїдання.

    Переїдання не тільки сприяє розвитку жовчнокам’яної хвороби, а й негативно впливає на всю травну систему

  • недолік поліненасичених жирних кислот в раціоні. Багато хто вважає, що для схуднення і позбавлення від проблем зі здоров’ям необхідно виключити з раціону «жирні» продукти (свинину, вершкове і рослинні масла, горіхи, авокадо, сало і т. Д.). Але це серйозне оману. Без адекватного змісту жирних продуктів в раціоні неможливо уявити стабільний рівень холестерину і цукру в крові, здоров’я судин, нормальну вагу.
  • велику кількість глютену, крохмалю в раціоні (макаронні вироби, солодка випічка, хліб, крупи).

    На утворення каменів впливає регулярне вживання продуктів з високим вмістом крохмалю і глютену

  • нестача вітаміну А.
  • незначна кількість овочів в раціоні. Овочі є найкращим джерелом клітковини. Крім того, вони добре заповнюють шлунок і усувають відчуття голоду. Рекомендується складати свою тарілку так, щоб половину від усього її вмісту становили овочі.

    Половину раціону повинні складати овочі

  • велика кількість рафінованих і дезодорованих продуктів в раціоні. Варто віддавати перевагу цільним продуктам (мастил extra virgin, фермерському м’яса, жирним молочним продуктам).

    Незбиране молоко, жирні сорти риби і якісне м’ясо в раціоні здорової людини допомагають запобігти проблемам з жовчним міхуром

    Помилки в харчуванні можуть призвести не тільки до ожиріння, але і до серйозних захворювань. Це ще раз підтверджує жовчнокам’яної хвороба.

    Основні принципи дієти

    Як вже було сказано вище, дієта призначається тільки фахівцем після комплексного обстеження пацієнта. Йому підбирається індивідуальний план харчування, який залежить від змісту в його організмі важливих макро- і мікронутрієнтів. Але існують і універсальні принципи дієти при жовчнокам’яної хвороби.

    1. Частий прийом їжі. Бажано їсти 4-5 разів на добу невеликими порціями. По-перше, при такому дробовому харчуванні пацієнт ніколи не буде відчувати голоду, слідчо, і переїдати. По-друге, кожен прийом їжі є певним поштовхом до викиду жовчі, що протистоїть її застою. Нарешті, невеликі порції дозволяють уникнути відчуття тяжкості і болю в шлунку.

      Приймати їжу потрібно не менше 5 разів на день і обов’язково невеликими порціями

    2. Велика кількість води. Не менш 2 літрів води в день — це актуально навіть для здорових людей. Чим більше води п’є хворий, тим менше стає концентрація жовчі. А це протистоїть утворенню каменів.

      Для запобігання утворенню каменів потрібно пити якомога більше води, але тільки хорошої якості і без газу

    3. Обмеження в споживанні смажених страв або їх повне виключення з раціону. Бажано не смажити, а варити, запікати, готувати на пару. Це набагато корисніше, так як під час смаження на олії утворюються небезпечні канцерогени.

      При жовчнокам’яної хвороби необхідно виключити з раціону все смажене

    4. Виняток продуктів з високим вмістом ліпопротеїнів низької щільності. До них відносяться фаст-фуд, випічка, деякі напівфабрикати.

      Напівфабрикати теж не варто вживати при проблемах з жовчним міхуром

    5. Виняток швидких вуглеводів (каші, випічка, деякі фрукти, цукор і т. Д.) Вони сприяють підвищенню вмісту в крові цукру і « поганого »холестерину, не усувають відчуття голоду і викликають застій секреції.

      Солодка випічка не тільки підвищує рівень цукру в крові, але і сприяє застою жовчі

    6. Збагачення раціону свіжими овочами, багатими клітковиною. Про користь овочів йшлося трохи вище.

      Свіжі овочі повинні обов’язково бути присутнім в щоденному меню

    7. Споживання цільних продуктів, які пройшли мінімальну обробку.
    8. Споживання продуктів, які багаті кальцієм (жирний сир, сир, варенец , кефір і т. д.) Вони сприяють зміні середовища в більш лужну сторону.

      Продукти з високим вмістом кальцію

    9. Обмеження споживання холодних продуктів і напоїв, так як вони можуть викликати неприємні відчуття в шлунку.
    10. Виняток гострого, сильно солоного, тобто за все, що може дратувати жовчний міхур.

      Гострі і солоні продукти при хворобах жовчного міхура протипоказані

      Це основні правила, яким можуть слідувати навіть здорові люди, якщо хочуть захистити себе від недуг. Але для пацієнтів з жовчнокам’яної хворобою ці принципи — необхідні до дотримання умови, яких не можна уникати.

Це цікаво! Останні 15-20 років дієтологи зі всього світу активно нарікали на жири і називали їх причиною підвищеного рівня холестерину в крові, тромбозу, ожиріння та інших захворювань. Зараз же проводиться великий пул досліджень, які доводять, що корисні поліненасичені жири, які містяться в м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах, овочах, не тільки не чинять негативний наслідок на здоров’я людини, але і сприяють схудненню, поліпшенню самопочуття і т. Д .

Раціон по пунктам

Розглянемо дієту по декількох основних пунктів, щоб найбільш точно відповісти на питання, що ж вона собою являє.

Співвідношення білків, жирів і вуглеводів при жовчнокам’яній хворобі

Режим харчування

Як вже було сказано вище, харчується хворий дрібно (4-5 разів на день) і невеликими порціями. Бажано приймати їжу в один і той же час, виробити систему.

Як розрахувати добовий калораж харчування

Такий режим не вимагає зниження калоража. Часті прийоми їжі сприяють більш активному виведенню жовчі, попереджають запори. Крім того, значно знижується ризик переїдання, неприємного здуття живота.

Обробка їжі

На дієті при жовчнокам’яної хвороби рекомендується повністю виключити з раціону смажені страви. Варто замінити їх на варені, приготовані на пару або запечені в духовці. Іноді можна включити в меню тушковані блюда.

Смажені страви слід замінити вареними, тушкованими, приготованими на пару або печеними

При загостренні захворювання рекомендується подрібнювати всі продукти, деякі з них пюрировать. Так знижується навантаження на жовчний міхур, травний тракт. Значно знижується ризик виникнення спазмів і колік.

Температура їжі

Температура їжі повинна бути оптимальною і не викликати дискомфорту. Рекомендується виключити сильно гарячі або сильно холодні страви.

Оптимальна температура споживаних страв

Сіль

В ідеалі багато лікарів рекомендують повністю припинити солити їжу. Сіль сприяє затримці рідини в організмі, утворення набряків. Але не кожен зможе щодня є прісну їжу. Саме тому необхідно внести деякі обмеження — не більше 10 г в день.

Кількість солі в добу не повинна перевищувати 10 грам

Вода

Мінімальний обсяг води, який потрібно випивати щодня, — 1,5-2 літри. В ця кількість не входять соки, чай, кава та інші напої. Рекомендується зовсім виключити солодку газовану воду, деякі фруктові соки, щоб знизити вміст цукру в крові і призупинити зайву вироблення інсуліну.

Потреба у воді залежить від інтенсивності навантажень і маси тіла

Є випивати таку кількість води складно, її можна урізноманітнити невеликою кількістю лимонного соку або імбиром.

Алкоголь

Алкоголь — один з заборонених продуктів, про які піде мова нижче. Від нього варто відмовитися і при відсутності недуг. При жовчнокам’яної хвороби спиртні напої можуть спровокувати коліки, здуття і спазми. Це, в свою чергу, призводить до сильних больових відчуттів і дискомфорту.

При патологіях внутрішніх органів спиртне під забороною!

Крім того, алкогольні напої часто подають з льодом, що також може негативно вплинути на самопочуття.

Зверніть увагу! Вживання алкогольних напоїв — не єдина шкідлива звичка, від якої потрібно відмовитися при жовчнокам’яної хвороби. Настійно рекомендується відмовитися від тютюну, переїдання, прийомів їжі в пізній час доби.

«Запрещёнка» і «разрешёнка»: що можна і що не можна їсти на дієті

Дієта при жовчнокам’яної хвороби передбачає введення досить серйозних обмежень. Тому кожному пацієнту необхідно знати списки дозволених і заборонених продуктів.
Список продуктів Що можна їсти • Ціле м’ясо (свинина, яловичина, індичка, курка і т. Д.).
• сир.
• незнежиреного молочні продукти (кефір, сметана, варенець, сир і т. д.).
• морська або річкова риба.
• яйця (до 3-4 штук в день).
• вершкове масло.
• крупи (в обмеженій кількості).
• овочі (з кожним прийомом їжі).
• житній цільнозерновий хліб, висівки або хлібці.
• горіхи.
• чай, кава, фруктові соки (Останні — в обмеженій кількості).
• фрукти.
• ягоди.
• шинка, сосиски без додавання крохмалю і соняшникової олії.
• гриби.
• супи вегетаріанські або з додаванням м’яса.
• оливкова олія.
• цільнозернові макаронні вироби (бажано з низьким вмістом глютену).
• батат.
• морська капуста.

Що не можна їсти • Сало.
• фаст-фуд.
• смажені страви.
• надмірно солоні, перчене і гострі продукти і страви.
• бобові.
• овочі з високим вмістом в складі ефірних масел (редис, часник, цибуля і т. д.).
• рафінована соняшникова та інші рослинні масла.
• випічка, хлібобулочні вироби, білий хліб.
• овочі з високим вмістом крохмалю (картопля).
• напівфабрикати.
• цукор.
• щавель.
• шпинат.
• алкоголь.
• газовані солодкі напої.
• копчені продукти (ковбаси, риба).
• пряні сти.
• суші, роли.
• білокачанна або брюссельська капуста.
• субпродукти.

Це основний список продуктів, які можна або не можна вживати на такій дієті. Точний раціон вам складе тільки фахівець.

Дотримання дієти — основна умова успішного лікування

Дієта № 5 — екстрена міра?

дієта № 5 — певний стиль харчування, який використовуються при загостренні жовчнокам’яної хвороби протягом 5-7 днів. Довше дотримуватися такої дієти небезпечно для здоров’я: серйозні обмеження в продуктах можуть привести до нестачі макро- і мікронутрієнтів.

Дієта №5

Принципи дієти № 5

Дієту № 5 дійсно можна назвати екстреної мірою, так як вона застосовується тільки в крайніх випадках: при посиленні симптомів жовчнокам’яної хвороби, підвищених болях в правому боці, сильної нудоти і блювоти. Основними засадами цього харчування є такі пункти:

  • дробове багаторазове харчування. Кількість прийомів їжі за день необхідно збільшити до 5-6. Маса порції не повинна перевищувати 200 грам. Так виявляється набагато нижче навантаження на травний тракт.

    Приймати їжу слід 5-6 разів на день, порціями не більше 200 г

  • вживання в їжу тільки теплих страв (30-40 градусів). Настійно рекомендується виключити гарячі або холодні страви і напої.
  • Переважно страви подаються в подрібненому вигляді. Робляться смузі, крем-супи, пюре.

    Їжу бажано вживати в перетертої вигляді

  • виключення з раціону страв і продуктів з високим вмістом ліпопротеїнів низької щільності — «поганого» холестерину і трансжирів.
  • періодичні розвантажувальні дні. Як правило, вони представляють собою 1-2 дні повного голодування. Хворий п’є теплу воду, трав’яні чаї та відвари, іноді бульйони.

    В розвантажувальні дні можна пити нежирні бульйони

  • зниження кількості солі. Вона затримує воду в організмі, сприяє застою жовчі. Якщо виключити сіль повністю не вдається, можна солити вже готові страви, але ніяк не в процесі їх приготування.
  • Важливо! Дієта № 5 — лише тимчасовий захід, яка призначена для притуплення симптомів захворювання. Дотримуватися такого харчування більше 2-3 тижнів при погіршенні самопочуття не варто — краще вдатися до оперативного втручання або серйозної терапії.

    Приклади меню

    Нижче представлені приклади меню, на які можна орієнтуватися при складанні раціону. Але список продуктів, страви і їх обсяг визначає тільки фахівець.

1 варіант меню
Прийоми їжі Види страв 1-ий завтрак100 г свіжого сиру 9%, 150 г вівсянки на воді з додаванням невеликої кількості оливкової олії, чай без додавання сахара.2-ой завтракЯблоко або стакан кефіра.ОбедСредняя тарілка овочевого супу, 150 г відвареної цвітної капусти, відварна куряча грудка або філе говядіни.ПолднікСтакан трав’яного відвару з 1-2 цільнозерновими хлебцамі.Ужін2-3 середніх відварних картоплі, 150 г запеченої в духовці або відп рной риби, овочевий салат (помідори, огірки, зелень, авокадо).

Овочевий суп на обід відмінно втамує голод

2 варіант меню
Прийоми їжі Види страв 1-ий завтрак150 г манки з невеликою кількістю оливкової олії, яєчня або омлет з 2 білків і 1 жовтка, чай без додавання сахара.2-ой завтракСтакан кефіру або молока, шматочок житнього хлеба.Обед150 ггречневой каші з невеликою кількістю оливкової олії, м’ясні або курячі котлети, приготовані на пару, салат з квашеної капусти і моркові.ПолднікПудінг з сиру ( сир подрібнити в блендері або протерти через сито) .УжінПюре з 2-3 картоплин, 100 відвареного курячого філе, молоко або чай

Гречана каша із куркою рекомендується на сніданок

3 варіант меню
Прийоми їжі Види страв 1-ий завтрак150 г морквяної запіканки без масла, 1 білок, чай з молоком або трав’яний отвар2-ой завтрак150 грам гречаної або вівсяної каші з невеликою кількістю оливкової масла.ОбедПостний борщ (можна додати нежирну яловичину ) чай.ПолднікСтакан кефіру, 1-2 хлебца.УжінОтварная яловичина або куряча грудка, овочевий салат (помідори, огірки, авокадо, зелень).

Морквяна запіканка — і корисно, і дуже смачно!

На замітку! В меню часто фігурує оливкове масло. Важливо вибирати нерафінована недезодорірованное оливкова олія високої якості. Тільки таке здатне нормалізувати рівень холестерину в крові, підвищити тонус судин.

Необхідність дотримання дієти

Дієта — система, якій потрібно дисципліновано дотримуватися. Будь-які порушення в меню зведуть всі старання нанівець. Проте, якщо сумлінно дотримуватися дієти, вона може серйозно поліпшити стан здоров’я.

При строгому дотриманні дієти вже через тиждень самопочуття помітно покращиться

До позитивних наслідків обмеження в харчуванні можна віднести:

  • припинення утворення нових каменів.
  • нормалізацію травлення.
  • вирішення проблеми запорів, нудоти і блювоти.
  • зниження рівня вмісту холестерину і цукру в крові.
  • розрідження і виведення жовчі.
  • активацію зростання корисної мікрофлори кишечника.
  • знижений ие ваги.
  • нормалізацію сну.
  • притуплення больових відчуттів в правому боці і т. д.

Дієта при загостренні хвороби

Цим і пояснюється необхідність дотримання дієти при жовчнокам’яної хвороби. Якщо лікувального стилю харчування не дотримуватися, це може обернутися такими наслідками:

  • виразка.
  • панкреатит.
  • коліки і біль в животі.
  • часта нудота і блювота.
  • утворення нових каменів і т. д.

Роль магнію

Роль магнію в організмі людини применшувати не можна: він нормалізує метаболізм, підвищує тонус судин, бере активну участь в передачі внутрішнім органам нервових імпульсів, позитивно впливає на секрецію інсуліну і т. д. Особливо важливо стежити за вмістом магнію в крові при жовчнокам’яної й хвороби.

Недолік магнію, як і його надлишок, має серйозні наслідки для організму

Магній міститься в:

  • горіхах.
  • бобових.
  • крупах.
  • капусті і т. д.

Продукти з найбільшим вмістом магнію

Зловживати цими продуктами не варто: наприклад, у багатьох крупах міститься велика кількість крохмалю, що може негативно позначитися на рівні холестерину в крові і тенденції набору ваги. Але включити невелику кількість гречки, мигдалю або квасолі необхідно. Процедура гастроскопия шлунка підготовка до обстеження вивчайте по посиланню.

Відео — При жовчнокам’яної хвороби дієта

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта при дисбактеріозі кишечника у дорослих

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Залишити коментар