Підшлункова залоза

Яку рибу можна при панкреатиті

При панкреатиті людина повинна харчуватися не просто правильно, а по особливій дієті. Ряд продуктів, звичних нам, доведеться зовсім виключити з меню. Деякі — зовсім незвичним чином готувати, а також приділяти велику увагу вибору їжі в цілому. Саме тому навколо меню при даному захворюванні завжди витає маса питань. Один з них — яку рибу можна при панкреатиті? Адже м’ясо морських і річкових мешканців вкрай корисно і смачно, і відмовлятися від нього не хочеться. Розберемося, які види риб при цьому захворюванні дозволено включати в своє меню.

Зміст

  • 1 Що потрібно знати про панкреатиті
  • 2 Як виявити напад
  • 3 Чому важливо дотримуватися дієти
  • 4 А чи можна їсти рибу
  • 5 Про риб’ячому жирі
  • 6 Яку рибу дозволено їсти при панкреатиті
    • 6.1 Дозволені види риби
    • 6.2 Заборонені види риб
  • 7 Як вибрати і приготувати

Що потрібно знати про панкреатиті

Ферменти, що виробляються підшлунковою залозою

Тим, хто ще не знає нічого про захворювання і вперше е зіткнувся з ним, варто вивчити хоча б загальну інформацію про панкреатиті. Медики повідомляють, що це — запальні процеси, що протікають в тканинах такого органу як підшлункова залоза. Це дуже важлива частина травної системи, що відповідає за правильну роботу кишечника, та й усього організму в цілому.

Підшлункова виробляє особливі ферменти, які необхідні для того, щоб перетворювати білки, жири і вуглеводи в речовини, засвоювані організмом. У первозданному вигляді ці корисні компоненти наш кишечник всмоктати не може, а значить, їжа як годиться не використовується і не є джерелом енергії і харчування для організму. Якраз ферменти підшлункової, що містяться в вироблюваної їй панкреатическом соку, і потрібні для переробки цих речовин.

При наявності панкреатиту відтік ферментосодержащего соку з залози порушується. У ряді випадків ферменти починають активізуватися прямо в самій підшлунковій. В результаті орган запускає процеси перетравлення самого себе і поруч розташованих тканин інших органів. Звідси — активний розвиток запальних процесів, поява перших ознак захворювання. Протоки залози, за якими травний сік направляється в дванадцятипалу кишку, можуть перекритися як частково, так і повністю.

ЦІКАВІ НОВИНИ:

На замітку! У підшлункової залози є ще одна функція — ендокринна. Орган виробляє також і гормони, що керують організмом. При наявності проблем з підшлунковою залозою можна запросто заробити і діабет, якщо не намагатися почати лікування.

Панкреатит має дві форми:

  1. Гостру, яка характеризується появою сильних нападів болю і погіршення стану людини в цілому.
  2. Хронічну, коли людина не відчуває серйозного дискомфорту, але панкреатит він вже заробив.

Причини виникнення гострого панкреатиту

Увага! Хоч раз проявився в гострій формі панкреатит, як правило, не зникає зовсім, переростає в хронічну форму захворювання. Навіть після первинного нападу людині рекомендується стежити за своїм харчуванням і здоров’ям і обов’язково відвідати лікаря.

Головні причини розвитку патології — це неправильне і незбалансоване харчування, а також вживання алкоголю у великих кількостях. Медики навіть виділяють певний тип панкреатиту — алкогольний. Що стосується неправильного харчування, то найбільш схильні до розвитку захворювання люди, що вживають у великих кількостях жирну, гостру, що містить багато вуглеводів їжу.

Як виявити напад

Панкреатит, як і будь-яке інше захворювання , має певні ознаки, що сигналізують про його розвиток. Однак деякі з них нагадують симптоми захворювань, пов’язаних з іншими органами травної системи. Однозначно вірний діагноз зможе поставити тільки фахівець, і то — після певних досліджень і ряду аналізів, на які відправляється хворий при наявності підозри на розвиток захворювання.

Особливо характерно виглядають симптоми гострої форми захворювання. Хворий відзначає у себе:

  • болю в області підребер’я, зазвичай — з лівого боку (болі досить сильні і приступообразні, виникають через деякий час після їжі або розпивання алкоголю).
  • нудоту або навіть блювоту, які абсолютно не полегшують стан (в блювотних масах може бути присутнім жовч).
  • діарею, а в калі нерідко присутні шматочки неперетравленої їжі.

Також у людини пропадає апетит, може відчуватися печія, здуття живота. У певних випадках і температура тіла підвищується до 37-38 градусів.

При хронічному панкреатиті болю, як правило, немає. вона приходить тільки в період загострення. Але кислотність в шлунку може бути підвищена, помірне відчуття печіння і печії теж має місце бути. Також при проведенні лабораторних аналізів може бути виявлено підвищення рівня цукру. Якщо людина виявив у себе хоча б частину ознак захворювання, йому слід негайно звернутися до лікаря.

Чому важливо дотримуватися дієти

Дієта для хворих з гострим і хронічним панкреатитом

Лікуванням панкреатиту займається гастроентеролог, а при його відсутності в лікарні на допомогу можна призвати навіть звичайного терапевта. Також участь в терапії приймають і дієтологи, які допомагають скласти правильне лікувальне меню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Харчування при панкреатиті: список продуктів

Дієта при панкреатиті — це найважливіше ліки. Жоден препарат, що знімає напад, не допоможе впоратися із захворюванням, якщо людина не почне харчуватися так, як йому наказали фахівці. Дієта дуже важлива, так як вона допоможе привести в порядок процес роботи всього травного тракту. А певні продукти забезпечать надходження в організм тих речовин, які допоможуть справитися з нападами панкреатиту і взяти їх під контроль.

На замітку! Саме жири і вуглеводи вимагають максимального обсягу травних ферментів для переробки. А при панкреатиті їх кількість потрібно знизити, щоб дати тканинам залози відновитися. Так що не дивно, що від ряду звичним життям і найсмачнішою їжі доведеться відмовлятися. Але і дієтичне меню може бути смачним.

Основні принципи дієти полягають в наступному:

  • відмовитися від жирної і гострої їжі.
  • виключити їжу з великим вмістом вуглеводів — в основному, відмовитися від солодкого.
  • відмовитися від алкоголю (краще назовсім, а не тільки на період лікування).
  • прибрати з меню продукти, що містять грубу клітковину.
  • є більше білкової їжі.
  • пити багато води, вживати компоти, відвари замість чаю, кави і газованих напоїв.
  • їсти кілька разів на день невеликими порціями, л Краще всього вживати їжу близько 5-6 разів на день.

Звичайно, для багатьох такий режим харчування буде незручним, але потрібно постаратися його забезпечити, якщо не хочеться більше мати справ з нападами панкреатиту.

Всю їжу, особливо — після того, як був напад панкреатиту, рекомендується подрібнювати і навіть перетирати, щоб полегшити системі травлення роботу. Також відразу потрібно виключати з меню все смажене, використовувати рекомендується інші методи термічної обробки. Їжу можна варити, запікати, готувати на пару. Сирі овочі і фрукти, особливо в стадії загострення, їсти не рекомендують.

Рада! Знижує кількість виробленого панкреатичного соку звичайна вода. Її потрібно пити не менше 1,5 літрів в день.

Коли гострий панкреатит залишиться позаду, людині можна безпечно їсти більше грубу їжу, але все ж дотримуватися вищевикладених правил її приготування. Дозволяється вживати нежирне м’ясо, каші, супи, крупи, молочні і кисломолочні продукти, в тому числі сири, сир, кисле молоко, кефір. Часник, цибуля, редис краще прибрати з меню зовсім.

Важливо розуміти, що відхилення від дієти, особливо — систематичне, незабаром дасть про себе знати новим нападом панкреатиту. Так що стежити за своїм харчуванням важливо і потрібно.

А чи можна їсти рибу

Цінність риби

Риба — це цінний білковий продукт, який вважається дієтичним, так як містить тільки максимально корисні і потрібні організму речовини, в тому числі вітаміни, мінерали, риб’ячий жир і так далі. При панкреатиті м’ясо морських мешканців не тільки можна, а й потрібно їсти в обов’язковому порядку! Правда, за винятком деяких видів риб, про які йтиметься нижче.

На замітку! Якщо людина регулярно їсть м’ясо риби, то рівень холестерину у нього в крові істотно знизиться, а всі обмінні процеси почнуть працювати правильно.

Практично будь-яка риба корисна тим, що містить:

  • риб’ячий жир як головне джерело омега 3.
  • білок.
  • амінокислоти.
  • вітаміни А, Е, D.
  • мікроелементи типу йоду, фосфору, заліза, селену.

Само по собі м’ясо риби дуже легко перетравлюється і засвоюється організмом. Це ідеальний продукт, який можна вживати при наявності панкреатиту і ряду інших захворювань системи травлення. В цілому риба використовується практично у всіх дієтах, в тому числі не тільки лікувальних, але і для зниження зайвої ваги. За рахунок того, що м’ясо риб багате на вітаміни, то людина, що включає його в своє меню, не страждатиме від авітамінозу.

Про риб’ячому жирі

Корисні властивості риб’ячого жиру

Як вже говорилося вище, жирну їжу при панкреатиті їсти не можна. І, незважаючи на те, що рибу вживати при наявності захворювання дозволяється, через цього аспекту з’являються певні обмеження на цей продукт.

Багато хто вважає, що є навіть при панкреатиті можна абсолютно будь-яку рибу. І вони помиляються. Справа в тому, що деякі види морських і річкових мешканців містять занадто багато риб’ячого жиру, і їх м’ясо можна їсти тільки здоровим людям. Незважаючи на те, що в цілому риб’ячий жир дуже корисний, у великій кількості він небезпечний для і так ураженої захворюванням підшлункової залози. Адже він, як і інші види жирів, теж потребує розщепленні перед тим, як його зможе використовувати організм людини. А за розщеплення відповідають ті ж самі ферменти, кількість вироблення яких довго і наполегливо намагаються знизити лікарі, які лікують хворого панкреатитом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як харчуватися при панкреатиті підшлункової залози

Також риб’ячий жир не можна вживати людям, які мають:

  • непереносимість компонента.
  • підвищену чутливість до нього.
  • гемофілію.
  • погану згортання крові.
  • холецистит.
  • часте підвищення тиску.
  • хронічну ниркову недостатність.
  • серйозні проблеми зі щитовидною залозою.

Яку рибу дозволено їсти при панкреатиті

Важливе прав ило — при панкреатиті вибирати для харчування потрібно тільки нежирну рибу. У цьому випадку від неї буде користь, а не шкоду. Щоб переварити нежирне м’ясо, підшлункової потрібно виробити зовсім небагато панкреатичного соку, чого і намагаються домогтися дієтою. Але далеко не всю рибу можна віднести до нежирної, хоча в цілому її м’ясо вважається дієтичним і низькокалорійним продуктом.

Дозволені види риби

Минтай

Харчова цінність минтая на 100 гр

Це одна з найпоширеніших риб, яку можна купити в будь-якому магазині. Минтай відноситься до сімейства тріскових. Тушки досягають 45 см в довжину, маса однієї — близько 1,5 кг. М’ясо минтая багате на вітаміни, легкозасвоюваними білками, також в ньому дуже багато потрібних організму кислот омега, фолієвої кислоти, рибофлавіну, йоду. Живе ця смачна риба в морській воді, тому її м’ясо насичено і мінералами. Холестерину і вуглеводів немає. Смак приємний, але м’ясо трохи сухувато.

Бичок

У бичка немає луски, і тому його дуже люблять ті, хто не хоче чистити рибу. Його просто готувати, він корисний і містить багато поживних речовин при невисокій калорійності. За смаком це дуже ніжна риба. Бичка не заморожують, так як найбільш смачними вважаються саме свіжі.

Річковий окунь

Харчова цінність річкового окуня на 100 гр

Це одна з найпоширеніших риб і тому вважається звичною для всіх і ніяк не відноситься до делікатесів. М’ясо окуня низкокалорийно, але при цьому дуже корисно, тому що містить багато потрібних людині мінералів, вітамінів та інших корисних сполук. Ідеально під час харчування при панкреатиті. Мінус окуня — велика кількість дрібних кісток. Але в цілому саме м’ясо дуже приємне на смак, має хороший аромат.

Карась

Кістлявий, але смачний і корисний карась заслуговує почесного місця на дієтичному столі. Він відрізняється низькою калорійністю і невеликий жирністю, містить жиророзчинні вітаміни, притому у великій кількості. Також в м’ясі карася маса необхідних організму мікроелементів. За кількістю білка карась порівняємо з куркою. Смак часто залежить від того, де живе риба.

Щука

Щучье м’ясо визнано дієтичним, так як містить зовсім трохи жиру і багато білка. Калорійність невелика — всього 84 ккал в 100 гр м’яса. У щуці багато фосфору, калію, вітаміну В, магнію. М’ясо пісне, ніжне, але смачне.

Жерех

Риба відрізняється відмінним і незабутнім смаком, і при цьому її м’ясо має гарні корисними властивостями. Вітамінів і мінералів в жереха не злічити. Калорійність трохи вище, ніж у щуки, але від такої риби не погладшаєш. У м’ясі міститься вітамін В1, який добре позначається на процесі регенерації тканин. Якраз те, що потрібно для запаленої підшлункової. М’ясо жереха ніжне, його зазвичай коптять або в’ялять.

Лемонема

Це недорога риба, рекомендована до вживання людям з проблемами травлення, надмірним зайвою вагою, а також вагітним. Справа в тому, що в лемонеме багато мікроелементів: натрію, фосфору, сірки, міді, йоду, цинку і т. Д., А також чимало вітамінів групи В. Жира в ній дуже мало. М’ясо біле і ніжне, високопоживне. Дрібних кісток практично немає. Але готувати Лемон потрібно правильно.

Налим

Харчова цінність миня на 100 гр

Це риба, чия печінка вважається одним з основних джерел корисного жиру. М’ясо теж приносить людині немало користі за рахунок вмісту великої кількості кальцію, магнію, фосфору, натрію і вітамінів. Воно ніжне, смачне, трохи солодкувате. Найкраще вживати в їжу свіжого миня, що не замороженого.

Тріска

Цей вид риби — дуже популярний серед промислових на даний момент. М’ясо тріски — один з найбільш цінних продуктів харчування з точки зору користі для людського організму. Збагачене вітамінами і жирними кислотами, а також мікроелементами, воно надає тільки благотворний вплив. Це дієтичний продукт, який за своїм складом цілком може замінити м’ясо. До речі, м’ясо тріски рекомендується медиками для профілактики захворювань кровоносної системи. Тріска — біла риба з ніжним нежирним м’ясом, явним запахом і смаком риби, тому її важливо правильно готувати, щоб зробити максимально смачною.

Хек

Ця риба також називається Мерлуза. У складі м’яса — вітаміни С, А, Е, В, PP та інші, а також мінерали та мікроелементи. Хека рекомендовано вживати тим, у кого є проблеми з обміном речовин, так як він сприяє нормалізації цих процесів. Смак дуже ніжний, нагадує тріску, але це більш жирне м’ясо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що можна їсти при ротавіруси

Пікша

Пікша відноситься до тріскових, але не зрівняється за популярністю з самої тріскою. Риба має ніжне біле м’ясо з великим вмістом білка, вітамінів, йоду, селену, натрію. На смак пікша дуже приємна, але має йодисте післясмак. Кісток в ній дуже мало.

Судак

Харчова цінність судака на 100 гр

Цей хижак сімейства окуневих багатий вітамінами, омега-кислотами, білками, яких тут більше , ніж в курячому м’ясі, мікроелементами, а ось жирів і вуглеводів в ньому практично немає. До речі, боятися їсти цю рибу не варто — в її м’ясі практично не накопичується шкідливих речовин, так як судак уникає забруднених водойм і живе тільки в чистій воді. Ця риба корисна для всього організму, благотворно діє на кістково-м’язову, травну та інші системи. Його можна їсти навіть тим, хто хворіє на діабет або переніс серйозні операції. На смак риба дуже ніжна, в ній мало кісток.

Подивившись на список, можна зробити висновок, що практично вся річкова риба дозволена до вживання. Але і серед морських мешканців є види, які можна їсти.

Коли панкреатит перейде в стадію ремісії, можна їсти трохи більше жирну рибу. До неї відносяться такі види, як червоні різновиди кета, горбуша, а також короп, салака, червоний морський окунь, можна купити м’ясо тунця, приготувати ставриду, язя і так далі. Що стосується оселедця, найбільш популярною і недорогий риби, тобто її можна тільки при хронічному панкреатиті, які перебувають не в стадії загострення. Важливо не брати солону і копчену оселедець.

Заборонені види риб

Жирну рибу при проблемах з підшлунковою вживати в їжу не можна. Вона може спровокувати повторний напад. До заборонених видів риб відносяться: осетер, сьомга, нельма, морський йорж, севрюга, івасі. Також не можна брати вугра, міногу, білорибицю. Ці види риб, вірніше, їх м’ясо дуже навантажують підшлункову залозу, через що може статися загострення панкреатиту.

Забороняється вживати навіть нежирне м’ясо риб, якщо воно солоне або копчене. В’ялена риба теж під забороною.

Як вибрати і приготувати

Види риб з жирністю не вище 4%

Таким чином при запаленні підшлункової рекомендовано їсти тільки нежирну рибу, її і потрібно купувати в магазині. М’ясо водних мешканців може продаватися на вагу, і тоді ознайомитися з його складом при виборі буде складно. Найкраще просто запам’ятати, які різновиди можна купувати:

  • менше 1% жиру — окунь, що мешкає в річках, а також такі види, як путасу, навага, минтай, можна готувати і є пікшу, тріску , лимон.
  • до 2% — до такої рибі відноситься кефаль, прістіпома, мінога, підійде і камбала, карась, омуль, непогано при панкреатиті вибрати харіуса, плотву, сига, а також миня, щуку.
  • менше 4% вмісту жиру — жереха, сазан, сюди ж відноситься хек, краснопірка, оселедець, але тільки нежирна.
  • з жирністю до 8% — це язь, кета, в цю ж категорію вх одят і лящ, корюшка, зубатка.

Поступово через місяць з моменту нападу панкреатиту можна починати їсти трохи більше жирні сорти риби. Підійдуть лящ, горбуша, кета, короп, сом, тунець.

Приготувати рибу в період дотримання дієти можна по-різному, виключаючи копчення, соління і смаження на олії. Її можна відварити, запекти, приготувати на пару, навіть обсмажити на сухій сковороді. Рибні бульйони готувати не варто — вони провокують вироблення панкреатичного соку і будуть тільки заважати процесу відновлення залози.

Дуже важливо і правильно вибрати рибу для дієтичного меню. Так вона повинна бути обов’язково свіжою. Рибу з запалими очима, темними зябрами, непружну, з поганою лускою і навіть слабким неприємним запахом купувати, а тим більше є, не можна. М’ясо не повинно легко відділятися від кісток — це говорить або про те, що риба стара, або про те, що її багато разів заморожували і розморожували.

Гарна риба має яскраві опуклі очі, гладку й рівну луску, яскраві зябра. При натисканні на тушку пальцем вм’ятина не повинна залишатися — вона повинна швидко випрямитися.

Панкреатит — це не привід ставити хрест на смачної їжі. Просто вона повинна бути здоровою і приготованої правильно. Риба — це один з тих видів продуктів, які можна сміливо включати в своє меню при наявності такого захворювання. Просто слід знати, які види водних мешканців можна використовувати в їжу, а від вживання яких варто все-таки утриматися, хоча б тимчасово.

Відео — Панкреатит: лікування і дієта

Читайте також: Сир при панкреатиті

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Залишити коментар