Хвороби желудка

Чи можна при гастриті кавун?

Гастрит — захворювання багатолике. З цієї причини один і той же продукт для людини, яка страждає на це захворювання, може бути повністю дозволений до вживання, а може знаходитися і під категоричною забороною. Кавун здається настільки дієтичною їжею, що важко його уявити в списку не бажаних або навіть зовсім заборонених продуктів. І тим не менш, можна при гастриті кавун? М’яка і соковита м’якоть найбільшою ягоди далеко не завжди повинна входити в меню тих, хто страждає на гастрит.

Чи можна при гастриті кавун?

Зміст

  • 1 Який буває гастрит
  • 2 Кавуни та їх властивості
  • 3 Як діє кавун на шлунок
  • 4 Коли кавун можна вживати в їжу людям з гастритом
    • 4.1 Правила вживання кавунів при гастриті
  • 5 Кавунові кірки
    • 5.1 Насіння кавуна
  • 6 Правила вибору кавунів
  • 7 Які ще можна вживати фрукти при гастриті

Який буває гастрит

Це захворювання, яке характеризується ураженням слизової оболонки стінок шлунка. Класифікують гастрити за ознаками ураження, генезису, особливостей ураження і протікання хвороби.

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Таблиця 1. Види гастриту
Вид гастриту Походження Симптоми ОстрийОтравленіе, інфекція, опік, інші травми.Боль, нудота, блювота, діарея , ізжога.ХроніческійНеправільное харчування, перехід з гострої стадії, наслідок захворювань інших органів травлення, тривалі стресси.Тяжесть у верхній частині живота, нудота, іноді боль.ЕрозівнийОтравленіе, опік, стреси, гостра їжа, запущений хронічний гастріт.Острая ріжучий біль, нудота, рвота.НекротіческійСільное і часте отруєння, в тому числі алкоголем. Тривалі стресси.Сільние больові відчуття не тільки в шлунку, але в стравоході і навіть в роті. Ковтання може бути ускладнене. При блювоті можуть проявлятися ознаки кровотеченій.АтрофіческійДлітельное комплексне патологічний вплив на шлунок інфекційного та травматичного проісхожденія.Слізістая оболонка стоншується, травлення практично припиняється. З’являються часті болі, важкість у шлунку після прийняття їжі, блювота, сильна отрижка.С підвищеної кіслотностьюСледствіе тривало розвивається хронічного гастриту. Може супроводжувати панкреатіту.Ізжога, кисла відрижка, нудота, біль у правій частині живота, зниження апетиту або патологічно сильний аппетіт.С зниженою кіслотностьюЧасто є наслідком гастриту з підвищеною кислотністю, при якому частина слизової оболонки гине. Може супроводжувати атрофическому гастріту.Метеорізм, печія, сильні запори, відрижка з тухлим запахом.С нульовий кіслотностьюАтрофія слизової оболочкі.Хроніческіе запори, часті болі, присмак заліза, тяжкість в шлунку після їжі, відсутність апетиту.

Порівняння стану стінок здорового шлунка і ураженого гастритом органу

Це основні види гастриту, але найчастіше зустрічається гастрит з підвищеною або зниженою кислотністю. Запальні процеси, що розвиваються в шлунку, можуть бути наслідком захворювань печінки, підшлункової залози, кишечника. Бувають і інші причинно-наслідкові зв’язки, коли гастрит є причиною розвивається патології в інших органах. Цей взаємозв’язок слід враховувати при оцінці придатності в їжу тих чи інших продуктів.

Кавуни та їх властивості

Кавун — ягода, безсумнівно, дієтична і дуже корисна. У ній концентруються такі вітаміни:

  • кислота фолієва (В9).
  • кислота аскорбінова (С).
  • токоферол (Е).
  • піридоксин (В6).
  • рибофлавін (В2).
  • тіамін (В1).
  • нікотинова кислота (РР).
  • бета-каротин.

Мінеральний склад кавуна представлений такими елементами, як кальцій, магній, фосфор, калій, залізо

Крім того, м’якоть цієї ягоди багата харчовими волокнами, органічними кислотами, жирними маслами, пектинами. Вона містить каротиноїдний пігмент лікопін, який є хорошим засобом профілактики новоутворень.

В ньому містяться лише 27 кКал. Велика їх частина припадає на вуглеводи (5,8%). Їм значно поступаються білки (0,6%). Жирів так мало (0,1%), що можна говорити про повне їх відсутності.

Як діє кавун на шлунок

В цій ягоді багато клітковини, води і кислоти. Солодкий смак продукту не є однозначним показником його кислотності. Наприклад, мед дуже солодкий, але його PH коливається від 4,2 до 3,6. Це означає, що мед має дуже високий рівень кислотності. Живі клітини можуть існувати тільки в інтервалі PH від 2,5 до 10. Так що медовий показник дуже близький до екстремального.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Гастрит шлунку - симптоми і прояв

Потрапивши в шлунок, м’якоть ягоди збільшує кислотність середовища

У самого солодкого кавуна PH коливається від 5,5 до 5,7. Це означає, що, потрапивши в шлунок, м’якоть ягоди збільшує кислотність середовища цього органу. Якщо кислотність шлункового соку нормальна або знижена, то кавунова м’якоть посилює ферментативну активність стінок шлунка.

Кавун відноситься до тієї їжі, яка збуджує апетит. Це пов’язано не тільки з тим, що сік стимулює виділення ферментів. Коли людина споживає соковиту м’якоть з великою кількістю клітковини, він швидко насичується. Однак це відчуття також швидко проходить.

Після споживання кавуна організм часто вимагає повноцінної ситної їжі

Коли кавун можна вживати в їжу людям з гастритом

їсти кавун при гастриті можна тільки в наступних випадках.

  1. при хронічному гастриті у стадії ремісії, якщо кислотність шлункового соку не відхиляється від норми.
  2. при загостренні гастриту без зміни кислотності шлункового соку вживання кавуна допускається в малих порціях.
  3. Атрофічний гастрит супроводжується низькою актівнос ма клітин слизової оболонки шлунка. В цьому випадку кавун просто необхідний, тому що він активізує клітини, що виробляють травні ферменти.

М’якоть смугастої ягоди категорично заборонена при панкреатиті, гастродуоденіті та інших захворюваннях травної системи, пов’язаних з проблемами травлення клітковини. Крім того, кавун не можна вживати у всіх випадках, коли кислотність шлункового соку перевищує норму.

Правила вживання кавунів при гастриті

Кавуни при всіх захворюваннях травної системи можна їсти тільки в свіжому вигляді. Солона ягода — їжа смачна, але вона може бути придатна тільки для людей, які не мають захворювань травної системи.

Солоний кавун

Якщо у людини діагностовано гастрит в будь-якій формі, то дієта повинна визначатися наступними правилами:

  • необхідно дотримуватися повну заборону на деякі продукти.
  • потрібно вживати їжу малими порціями.
  • прийом їжі повинен здійснюватися часто, не менше п’яти раз в день.

Це означає, що кавун можна їсти тільки в невеликих кількостях. В іншому випадку навіть такий м’який і солодкий плід може спровокувати загострення захворювань травної системи.

Не рекомендується розрізати ягоду на шматочки. Тривалий контакт соку і м’якоті з повітрям сприяє активізації окислення і навіть мацерації тканин. Споживання такого кавуна призводить до розладу кишечника і, як наслідок, до газоутворення і діареї.

Якщо крім вас смугастий плід є нікому, відріжте собі маленький шматочок, а залишок кавуна загорніть в поліетилен і покладете в холодильник. Коли прийде час з’їсти ще один шматочок, частина кірки і м’якоті, які перебували в контакті з повітрям, потрібно зрізати і викинути. Так ви будете починати споживання корисного продукту кожен раз зі свіжого шматочка.

Кавун при гастриті з підвищеною кислотністю можна використовувати в двох варіантах — як їжу і як ліки. Якщо гастрит протікає без загострень, то навіть при підвищеному рівні кислотності іноді можна з’їдати кілька шматочків ласощів, не забуваючи запивати їх мінеральною водою без газу. Вода повинна бути лужною. В цьому випадку вона знизить кислотність їжі, зробивши її максимально корисною.

Людина, що страждає на гастрит в будь-якій формі повинен пам’ятати, що навіть найкориснішу їжу потрібно їсти потроху

Люди з атрофічним гастритом можуть з’їдати в день (бажано між прийомами їжі) 3-4 часточки за 2-3 прийоми. При гастриті з нормальною або слабо підвищеною кислотністю за один раз можна з’їдати не більше однієї дольки. В даному випадку кавун краще з’їдати не частіше трьох разів на день через годину після їжі.

Існує ще продукт, який відомий під назвою «нордек». Його ще називають кавуновим медом. До теперішнього бджолиної меду він не має ніякого відношення. Нордек — це випарений сік кавуна. Ця страва традиційно виготовлялося козаками на Дону. Сік в чавунному посуді випарювали на відкритому вогні до тих, поки не виходила густа коричнева маса, зовні дійсно схожа на мед.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що можна їсти після блювоти дитині

Нордек

В нордеке міститься близько 60% цукру. З цієї причини він не бродить, зберігаючи при належному зберіганні свої смакові якості протягом декількох років. В такому концентрованому стані його можна їсти тільки людям зі здоровою травною системою. Однак при гастриті з ерозією або виразкою нордек можна приймати як ліки.

Висока концентрація цукру надає цьому блюду сильні дезінфікуючі властивості. Для лікування гастриту потрібно один раз на день натщесерце з’їдати 1 ст. л. кавунового меду, запиваючи його половиною склянки води. Якщо шлунок на прийом цього засобу відгукується болем або нудотою, то нордек потрібно розмішувати в теплій воді, а потім випивати. В цьому випадку дезінфікуючий вплив кілька слабшає, але при цьому не рветься до гніву слизова оболонка шлунка.

При вживанні нордека слід пам’ятати про те, що процес випаровування призводить до посилення концентрації мінералів, в тому числі і важких. Збільшується в цьому продукті і кількість нітратів.

Крім м’якоті в кавуні є ще кірка і насіння. Все це також можна вживати в якості харчових продуктів і лікарських засобів.

Кавунові кірки

Відвар з кавунових кірок використовується як лікувальний відвару. Робиться це в такий спосіб:

  • кавунові кірки (0,5 кг) розрізаються на маленькі шматочки і підсушують.
  • після втрати 50% води кірки потрібно перемолоти на м’ясорубці.
  • масу знову потрібно просушити.
  • сухі подрібнені кірки потрібно потовкти в порошок і залити 1 л окропу.
  • каструлю з майбутнім відваром потрібно поставити на слабкий вогонь і варити 30 хвилин.
  • після цього каструлю з відваром загортаємо в ковдру і залишаємо на 3 години.
  • проціджуємо і випиваємо по 1 склянці перед їдою.

Відвар з кавунових до рок

На відміну від солодкої м’якоті, відвар можна приймати хворим з низькою кислотністю. Зате його можна і потрібно пити по 3-4 склянки в день людям, які мають діагноз «гастрит з підвищеною кислотністю».

Насіння кавуна

На відміну від м’якоті, насіння концентрують в собі велика кількість жиру — 51% від усієї маси насіння. З цього насіння можна навіть вичавлювати масло, що іноді і роблять. На частку білків в насінні припадає 31%. А ось вуглеводів в них небагато — всього лише 15%. Енергетична цінність цієї частини кавуна становить 600 Ккал.

Кавунові насіння

Кавунові насіння концентрують в собі цитрулін — амінокислоту, яка має велике значення для всіх систем організму. Особливо вона корисна при захворюваннях підшлункової залози. Поліпшення роботи цього органу благотворно впливає і на роботу всієї травної системи.

При гастриті кавунове насіння потрібно вживати обережно. Справа в тому, їх прийнято смажити, а потім гасити в соляному розчині. Для хворого шлунка це дуже важка їжа. В цьому випадку рекомендується приймати порошок з насіння.

Порошок розводять у воді до кашкоподібного стану. Приймати дорослій людині потрібно по 2 ст. л. один раз в день, запиваючи невеликою кількістю води. Така кашка не зробить шкідливого впливу на шлунок, але допоможе вивести токсини, забезпечить вітамінами і мікроелементами, надасть стимулюючий вплив на весь шлунково-кишковий тракт, знизить артеріальний тиск, зміцнить серце.

Кавунове масло

Правила вибору кавунів

Для того, щоб не нашкодити своєму організму, потрібно вміти правильно вибирати плоди. У динях і кавунах для людини, у якого є гастрит, криються три небезпеки.

  1. Плід може бути недостиглі, що означає наявність великої кількості кислоти. При поїданні таких продуктів загострюється навіть гастрит з нейтральною або зниженою кислотністю.
  2. Чи не свіжі плоди, які довго лежали в нерозрізаного вигляді. В цьому випадку їх зовнішній вигляд може зберегти свою товарну привабливість. Однак всередині них можуть розвиватися гриби і бактерії. Коли люди їдять такі продукти, смакові відчуття можуть виявитися оманливими.
  3. Найбільшою небезпекою в наш час є наявність великої кількості нітратів, які концентруються переважно в плодових частинах культурних рослин. Відбувається це від зловживання азотними добривами. Крім того, в кавуни деякі виробники або продавці спеціально шприцом накачують фарбувальні речовини, переважно марганцівку. Від такого продукту погано стане навіть самому здоровому людини. Людина, яка має в своєму анамнезі гастрит, обов’язково після вживання таких кавунів відчує загострення своєї хвороби.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сода від печії як приймати

Правила вибору стиглого кавуна

Для того, щоб вибрати ту смугасту ягоду, яку можна їсти людині з гастритом, необхідно дотримуватися наступних правил.

  1. Купуйте кавуни тільки в сезон їх стиглості у відкритому грунті, тобто з кінця липня до середини вересня. В цей час в роздрібній мережі переважають плоди, вирощені в грунті і під сонцем.
  2. Зазвичай при виборі ягоди звертають увагу на хвостик, жовта пляма, смужки, форму і звук, видаваний плодом при постукуванні по ньому. Сухий хвостик символізує стиглість ягоди. Однак такий стан може свідчити і про те, що плід зірваний давно. Жовта пляма формується на місці зіткнення з землею. Кавуни, вирощені на шпалерах, можуть не мати цієї плями. Зате такі плоди мають більш солодку і червону м’якоть. Ягоди, що належать до сортів зі смугастою кіркою, повинні мати чіткі контрастні смужки, що свідчить про реальну стиглості плоду. Крім того, стиглий кавун при стисканні повинна видавати характерне потріскування. Це говорить про завершеності формування кірки, яка вже не росте, але добре зберігає м’якоть від впливу зовнішнього середовища.
  3. Визначити якісний кавун можна по його зрізу. Плід, що виріс без хімії, має цукрово-зернисту структуру. Якщо м’якоть на зрізі нагадує гладке скло, то такий кавун вирощений із застосуванням великої кількості хімікатів.
  4. Ще одним надійним показником є ​​колір волокон. Плід, що виріс в природних умовах, має білі волокна. Застосування нітратів і стимуляторів росту робить волокна жовтими.
  5. Якщо немає впевненості в якості продукту, киньте у воду шматочок м’якоті. Ягода, вирощена із застосуванням хімікатів, швидко забарвлює воду в рожевий колір.

Таким чином, є дві стадії вибору кавуна — попереднє та остаточне. На ринку можна тільки відібрати смугастий, міцний, не має пошкоджень плід. Жовта пляма і сухий хвостик — характеристики другорядні, але їх слід враховувати.

Остаточний відбір плода проводиться вже вдома, коли можна подивитися зріз і перевірити його на нітрати. При перших же підозрах на те, що куплений плід небезпечний, викидайте його. Не шкодуйте витрачених грошей. Гастрит в стадії загострення обійдеться дорожче.

Які ще можна вживати фрукти при гастриті

При гастриті заборонені фрукти, які мають різкий кислий, терпкий і дратівливий смак. Не рекомендується вживати плоди, які мають тверду шкірку і багато клітковини. Людям, які страждають на запалення слизової оболонки шлунка, можна вживати:

  • банани.
  • солодкі яблука без шкірки.
  • груші.
  • полуницю.
  • малину.

Банани

При будь-якому гастриті слизова оболонка частково або повністю втрачає свою захисну функцію. Це сприяє збільшенню ступеня уразливості не тільки шлунка і травної системи, але і всього організму. Їжа при гастриті може бути корисною лише в тому випадку, якщо вона не приносить шкоди шлунку — головному органу, що приймає на себе майже не оброблену їжу, в якій можуть міститися не тільки агресивні речовини, але і різні мікроорганізми. ДХЛЖ серця у дітей ви знайдете відповідь по посиланню.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Залишити коментар